Σάββατο 19 Σεπτέμβρη 2015 - Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΓΥΝΑΙΚΑ
Δύναμη και για τις διεκδικήσεις των γυναικών η ψήφος στο ΚΚΕ

Eurokinissi

«Οι γυναίκες κρίνουν το νικητή»: Κάτω από αυτόν τον τίτλο παρουσιάστηκαν πριν λίγες μέρες στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων, σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές, τα δημοσκοπικά ευρήματα σύμφωνα με τα οποία η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που στέκονται αναποφάσιστοι μπροστά στην κάλπη της Κυριακής είναι γυναίκες. Με βάση αυτές τις δημοσκοπικές μετρήσεις, η στάση που θα κρατήσουν οι γυναίκες, ως κρίσιμο μέγεθος των αναποφάσιστων, αναμένεται να παίξει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το βαθμό στον οποίο οι δημοσκόποι έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν σωστά τη σύνθεση και τα χαρακτηριστικά των αναποφάσιστων. Δεν υπάρχει, όμως, αμφιβολία ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν στόχο να καταθέσουν το εκλογικό τους ποσοστό στα παζάρια για το σχηματισμό της επόμενης αντιλαϊκής κυβέρνησης, διεκδικούν την ψήφο των γυναικών της λαϊκής οικογένειας με αυτόν ακριβώς τον τρόπο: Καλώντας, δηλαδή, να διαλέξουν το «νικητή» ή τους συνοδοιπόρους και συμμάχους του στο κυβερνητικό σχήμα της επόμενης μέρας.

Διαφορετικό είναι το κάλεσμα του ΚΚΕ, που απευθύνεται στις εργαζόμενες, τις νέες γυναίκες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους και συζητά μαζί τους την ανάγκη να σταθούν μπροστά στην κάλπη με διαφορετικό κριτήριο, να κάνουν μια διαφορετική επιλογή. Αυτή τη φορά, αντί να ψάχνουν το «νικητή», ας φροντίσουν να μη βρεθούν οι ίδιες χαμένες. Ας θέσουν στο επίκεντρο του προβληματισμού τους όχι το ερώτημα ποια θα είναι η επόμενη κυβέρνηση, αφού, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή της, αυτή θα αναλάβει την εφαρμογή των ήδη ψηφισμένων αντιλαϊκών μέτρων και την προώθηση των επόμενων που περιμένουν στη σειρά, αλλά ποιος θα σταθεί απέναντί της. Ας ενισχύσουν και με την ψήφο τους το ΚΚΕ, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα, στους αγώνες που χρειάζεται να οργανωθούν και στον προσανατολισμό που απαιτείται να έχουν.

Κριτήριο ψήφου η πείρα των γυναικών


Eurokinissi

Το ΚΚΕ προτρέπει και τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας να αξιοποιήσουν την πείρα που έχουν συγκεντρώσει απ' όσα έζησαν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα έχουν πλέον δοκιμάσει, τη μία μετά την άλλη, διαφορετικές κυβερνήσεις, είτε μονοκομματικές είτε συνεργασίας, αλλά και την «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες. Εχουν δοκιμάσει να ψηφίσουν με κριτήριο τη «σταθερότητα» και την «κυβερνησιμότητα», την ανάθεση στον καλύτερο «διαχειριστή», την προσδοκία για άμεσες και εύκολες λύσεις. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα, έχουν φτάσει λιγότερο ή περισσότερο στα αυτιά τους οι προτροπές της αστικής τάξης και των κομμάτων της να ψηφίσουν με κριτήριο το φύλο, να στηρίξουν δηλαδή με την ψήφο τους γυναίκες, καλλιεργώντας αυταπάτες και συγχύσεις πως το φύλο αυτών που εκπροσωπούν την αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να μεταβάλει την ουσία της.

Ολα τα παραπάνω τα έχουν δοκιμάσει και έχουν δει στην πράξη τα αποτελέσματά τους. Εχουν διαπιστώσει, για παράδειγμα, πως οι διακηρύξεις και οι στόχοι της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «ισότητα των φύλων» έφερε στις γυναίκες εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο», προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, αύξηση των ηλικιακών ορίων για τη συνταξιοδότηση, κατάργηση θετικών ρυθμίσεων για τις εργαζόμενες, όπως ο περιορισμός στη νυχτερινή εργασία. Ξέρουν σήμερα, από την ίδια τους την πείρα, πως τα μεγάλα λόγια για τη μητρότητα και την προστασία της συνοδεύονται από μέτρα που οδηγούν στο αντίθετο αποτέλεσμα: Κατάργηση του επιδόματος τοκετού, επιβολή τροφείων στους παιδικούς σταθμούς, μετατροπή της Υγείας και της Παιδείας σε ακριβοπληρωμένα εμπορεύματα.

Το ΚΚΕ καταλαβαίνει την αγωνία που νιώθουν οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους. Η «σταθερότητα» και «ασφάλεια», όμως, για την οποία πασχίζουν όλοι αυτοί που ψήφισαν τα μνημόνια, δεν αφορά τα λαϊκά συμφέροντα, τις δικές τους αγωνίες. Αντίθετα, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, τη γυναίκα και την οικογένειά της στην ανασφάλεια της φτώχειας και της ανεργίας, στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας. Ακόμα και από το πρόσφατο παράδειγμα με τους χιλιάδες πρόσφυγες, ανάμεσά τους χιλιάδες νέες μητέρες με παιδιά, που φτάνουν στη χώρα μας για να «γλυτώσουν» από τον πόλεμο, τις επεμβάσεις που οργανώνουν ΕΕ και ΝΑΤΟ - και με τη συμμετοχή της χώρας μας - επιβεβαιώνεται ότι μέσα σ' αυτές τις συμμαχίες, μέσα σ' αυτό το κουβάρι των ανταγωνισμών, μόνο ασφαλής δε νιώθει ο λαός μας.

Μέτρα και πολιτικές όπως τα παραπάνω είναι αναπόφευκτα για τις πολιτικές δυνάμεις που βαδίζουν στο δρόμο της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό το δρόμο ισχυρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ πως μπορεί να ράνει με ροδοπέταλα. Τελικά, τον μασκάρεψε όπως - όπως με μια χούφτα αριστερά συνθήματα για την περηφάνια και την αξιοπρέπεια, που κι αυτά ξέφτισαν, όταν τη θέση της ελπίδας πήρε η απογοήτευση από την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, με την ευρεία πλειοψηφία που εξασφάλισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΑΝΕΛ.

Ωρα να δοκιμάσουμε τη δύναμή μας

Μπροστά στην πραγματικότητα αυτή, το ΚΚΕ καλεί τις γυναίκες να μην απογοητευτούν από τη διάψευση τυχόν ελπίδων και προσδοκιών που έτρεφαν για την «αριστερή κυβέρνηση». Να θυμούνται ότι τη δική τους δύναμη, τη δύναμη της οργάνωσης και του αγώνα, δεν την έχουν δοκιμάσει. Αυτό που διαψεύστηκε, δεν είναι η ελπίδα πως μπορούν να ζήσουν καλύτερα, αλλά το παραμύθι ότι υπάρχει λύση για το λαό μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ και της εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων. Επομένως, η επιλογή τους δεν είναι να σηκώσουν τα χέρια ψηλά, αλλά να πάρουν θέση στον αγώνα ενάντια στον αντίπαλό τους, τα μονοπώλια, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Να μη δώσουν καμία «δεύτερη ευκαιρία» στον ΣΥΡΙΖΑ, να μην επιστρέψουν στα κόμματα που διαγωνίζονται ποιος θα εφαρμόσει το μνημόνιο καλύτερα, να μη στραφούν στις πολιτικές δυνάμεις που τις καλούν να δουν το ίδιο έργο σε επανάληψη.

Εχουν άλλη επιλογή: Να δυναμώσουν το ΚΚΕ, μετατρέποντας την πείρα τους σε απόφαση οργάνωσης και δράσης. Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει τις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας σε θέση μάχης για τα δικαιώματά τους. Στην οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας βρίσκεται η δύναμή μας! Απ' αυτό εξαρτάται το μέλλον μας και αυτό δε διδάσκεται σε κανένα σχολείο και πανεπιστήμιο, δε θα μας το πούνε στις τηλεοράσεις και το διαδίκτυο. Αυτή είναι η πρώτη αλήθεια που πρέπει να γνωρίζουν οι κοπέλες, οι νέες γυναίκες πρώτες απ' όλες. Το ΚΚΕ αυτή την αλήθεια υπηρετεί.

Οσο για τα μέτωπα που είναι ανοιχτά, αυτά είναι πολλά: Από την πάλη για το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή δουλειά, κόντρα στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τα προγράμματα προσωρινής και κακοπληρωμένης δουλειάς, μέχρι την απόκρουση της νέας επίθεσης στην Κοινωνική Ασφάλιση. Από το αίτημα για δημόσιες και δωρεάν κρατικές υποδομές και υπηρεσίες για τη στήριξη της λαϊκής οικογένειας, μέχρι τη διεκδίκηση για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για να μη ζουν με την αγωνία πώς θα ανταποκριθούν στο κόστος για το γιατρό, τις εξετάσεις και το φάρμακο. Αντίκτυπο στους αγώνες αυτούς μπορεί να έχει μόνο η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ. Γιατί η εκλογική δύναμη του ΚΚΕ είναι δύναμη που θα κατατεθεί στην προσπάθεια να οργανωθεί η πάλη του λαού, στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές, στα σχολεία και τις σχολές, να ενισχυθεί η λαϊκή συμμαχία, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.


Χ. Β.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ