Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ανεξέλεγκτες οι ροές

Ανεξέλεγκτες είναι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες. Το τελευταίο τριήμερο, έφτασαν στη Λέσβο περισσότεροι από 7.000 αλλοδαποί, με πλαστικές βάρκες που προσέγγισαν τη βόρεια ακτή του νησιού μεταξύ Σκάλας Συκαμνιάς και Μολύβου. Ολοι τους προέρχονται από την περιοχή της Ασσου, σημερινό Μπεχράμκαλε, στη βόρεια ακτή του κόλπου Αδραμυτίου της Τουρκίας.

Οι Σύροι οδηγούνται στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, τρία χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί καταγράφονται από συνεργεία της Ελληνικής Αστυνομίας, του Λιμενικού Σώματος και υπαλλήλων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής.

Αμέσως μετά την καταγραφή τους, αφήνονται ελεύθεροι να φύγουν από το νησί. Οι υπόλοιποι μετανάστες οδηγούνται στους χώρους του πρώην στρατοπέδου της Μόριας περί τα έξι χιλιόμετρα βόρεια της Μυτιλήνης. Εκεί περιμένουν στους χώρους γύρω από τις εγκαταστάσεις μέχρι να εκκενωθούν θέσεις μέσα σε αυτό. Επειτα από διαδικασία λίγων ημερών οι μετανάστες αφήνονται και αυτοί ελεύθεροι να αναχωρήσουν για τον Πειραιά.

Την Τετάρτη αναχώρησαν με έκτακτα και τακτικά δρομολόγια για τον Πειραιά και την Καβάλα περί τους 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ χτες αναμενόταν να αναχωρήσουν περί τα 3.400 άτομα. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση περίπου 5.000 ανθρώπων. Ομως, πολλοί είναι αυτοί που μένουν σε δημόσιους χώρους μέσα στο λιμάνι και στους γύρω δρόμους, χωρίς τις απαραίτητες υποδομές, περιμένοντας να φύγουν από το νησί, ενώ λίγοι είναι αυτοί που μένουν στο χώρο φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, αφού πηγαίνουν στην πόλη, για να εκδώσουν εισιτήριο και να φύγουν από το νησί.

Δύο νέα ανοιχτά κέντρα φιλοξενίας προσφύγων πρόκειται να γίνουν στο Λαύριο και τη Σίνδο Θεσσαλονίκης, όπως έχει δηλώσει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση είναι σε αναζήτηση και άλλων χώρων. Τα δύο κέντρα θα δημιουργηθούν στα πρότυπα του Ελαιώνα και θα αφορούν στη σύντομη παραμονή των προσφύγων πριν την πλήρη ταυτοποίησή τους ή πριν την αναχώρησή τους για άλλους προορισμούς. Στο Λαύριο έχουν επιλεγεί οι εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ, ενώ στη Σίνδο έχει εντοπιστεί ένα παλιό κτίριο που, σύμφωνα με πληροφορίες, βρίσκεται στη βιομηχανική περιοχή. Τα δύο κέντρα θα έχουν χωρητικότητα 500 - 700 ατόμων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί, τα δύο ανοιχτά κέντρα θα λειτουργήσουν σε λιγότερο από ένα μήνα.

Αρνητικός στη δημιουργία ανοιχτού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο είναι ο δήμος Λαυρεωτικής. Ο δήμαρχος της περιοχής, Δ. Λουκάς σε δηλώσεις του χαρακτηρίζει τις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις ακατάλληλες για τη φιλοξενία προσφύγων, καθώς συνορεύουν με ενεργή βιομηχανία παραγωγής εκρηκτικών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ