Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Ξανά ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο ΑΧΕΠΑ

Σημαντικές και επαναλαμβανόμενες ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, σε μια μονάδα που καλύπτει ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα, από τη Θεσσαλονίκη έως τη Φλώρινα και από την Ηγουμενίτσα έως την Ορεστιάδα, καταγγέλλει ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», με επιστολή του στον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας, Θ. Δημόπουλο.

Λόγω της φύσης της νόσου και του τρόπου αντιμετώπισής της, απαιτείται αδιάλειπτη χορήγηση των αντιρετροϊκών φαρμάκων σε όσους ασθενείς με HIV/AIDS βρίσκονται υπό αγωγή. Η απώλεια ακόμα και ορισμένων ημερών θεραπείας (ή και δόσεων αυτής) αυξάνει τον κίνδυνο αποτυχίας της αγωγής και δημιουργεί την ανάγκη χορήγησης ακριβότερης και δυσκολότερης για τον ασθενή θεραπείας, δεύτερης ή τρίτης γραμμής, σημειώνει ο Σύλλογος.

Αιτία των ελλείψεων τις τελευταίες δύο βδομάδες είναι η κρατική υποχρηματοδότηση των νοσοκομείων, καθώς «το ΑΧΕΠΑ δε διαθέτει αυτή τη στιγμή κονδύλια για την προμήθεια αντιρετροϊκών». Ετσι, «παρά το γεγονός πως η Ελλάδα διαθέτει ένα πρότυπο και μοναδικό μητρώο ασθενών με HIV/AIDS που επιτρέπει στην Πολιτεία να έχει πλήρη και ολοκληρωμένη εικόνα για όλους τους οροθετικούς ασθενείς, τις μονάδες και τα νοσοκομεία στα οποία παρακολουθούνται, όλους όσοι βρίσκονται σε αντιρετροϊκή θεραπεία, καθώς και κεντρική παρακολούθηση κάθε συνταγογραφούμενης αγωγής, είμαστε συχνά αντιμέτωποι με το πρόβλημα των ελλείψεων αντιρετροϊκών», υπογραμμίζεται.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ