Παρασκευή 11 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Υψώνονται οι τόνοι απέναντι στο φιλοκουρδικό HDP

Το ρόλο που η Τουρκία μπορεί να παίξει για τη «σταθερότητα» της περιοχής υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Διαλέξτε: Στηρίζετε τη δημοκρατία ή τον τρόμο;... Αν στηρίζετε τον τρόμο, πρέπει να είστε έτοιμοι να πληρώσετε το τίμημα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, απευθυνόμενος με χτεσινές του δηλώσεις προς το φιλοκουρδικό κόμμα HDP και αφού είχε νωρίτερα καταδικάσει τις επιθέσεις κατά κτιρίων πολιτικών κομμάτων. Είχαν προηγηθεί δεκάδες επιθέσεις (βομβιστικές, εμπρηστικές κ.τ.λ.) εναντίον γραφείων του HDP σε όλη τη χώρα, στις οποίες πολλοί επιμένουν ότι πρωτοστάτησαν και δυνάμεις του AKP. Η ατμόσφαιρα παραμένει τεταμένη και οι τόνοι απέναντι στο HDP υψώνονται σημαντικά (η παραπάνω δήλωση του Ερντογάν «σηκώνει» πολλές ερμηνείες...) καθώς η κατάρρευση της εκεχειρίας με το ΡΚΚ αξιοποιείται στην ενδοαστική αντιπαράθεση ανάμεσα σε όσους κηρύσσουν αγώνα «ενάντια στην τρομοκρατία» και όσους δηλώνουν υπέρμαχοι της «δημοκρατίας». Ολα δείχνουν ότι οι ενδοαστικές αντιθέσεις στην Τουρκία διευρύνονται, δεδομένων και των διεθνών προεκτάσεων που έχουν οι πολιτικές ισορροπίες στη χώρα, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη διάφορες γεωπολιτικές ανακατατάξεις.

Χτες, ένας ακόμα αστυνομικός έχασε τη ζωή του από πυρά που αποδίδονται στο ΡΚΚ στην επαρχία Τουντσελί. Ακόμα, ένας στρατιώτης σκοτώθηκε στην επαρχία Χατάι από πυρά που - σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα - ήρθαν από τη συριακή πλευρά.

Αντιδράσεις για την κατάσταση στην Τζίζρε

Επίσης, χτες, έγινε γνωστό ότι το γραφείο της Εισαγγελίας του Ντιγιαρμπακίρ διέταξε έρευνα σε βάρος στελεχών του HDP με κατηγορίες όπως «ανοιχτή προσβολή εναντίον του τουρκικού έθνους», «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» κ.τ.λ. Τέτοιες κατηγορίες αντιμετωπίζει και ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο οποίος μαζί με ομάδα στελεχών και υποστηρικτών του κόμματός του συμμετείχε σε πορεία προς την ανατολική πόλη Τζίζρε, όπου το συγκεκριμένο κόμμα καταγγέλλει ότι έχουν σκοτωθεί τις τελευταίες μέρες τουλάχιστον 21 άμαχοι. Νωρίτερα, η αστυνομία είχε εμποδίσει αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθεί στη συγκεκριμένη πόλη.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών, Σελαμί Ατινόκ, δήλωσε ότι τις τελευταίες μέρες στην Τζίζρε έχουν σκοτωθεί 30 - 32 Κούρδοι αντάρτες μετά από επιθέσεις τους εναντίον του στρατού, αλλά και ένας άμαχος, όπως και ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας που επιβλήθηκε την περασμένη βδομάδα θα συνεχιστεί στην πόλη για «λόγους ασφαλείας». Πρόσθεσε ακόμα ότι δεν θα δοθεί άδεια εισόδου στις δυνάμεις του HDP «για να διασφαλίσουμε την ασφάλειά τους». Μεταξύ άλλων, με τον Ντεμιρτάς κατευθύνονταν προς την Τζίζρε και οι υπηρεσιακοί υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ανάπτυξης, Αλί Χαϊντάρ Κοντσά και Μουσλούμ Ντογάν, αντίστοιχα, που προέρχονται από το HDP.

Η κατάσταση για τους κατοίκους της πόλης φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολη, με ολόκληρες γειτονιές της να έχουν μετατραπεί σε πεδία μάχης μεταξύ στρατού - ΡKK. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μεταξύ των νεκρών είναι και ένα 10χρονο παιδί που δέχτηκε πυρά ενώ έπαιζε. Μάλιστα, λέγεται ότι η οικογένειά του λόγω της κατάστασης δεν έχει μπορέσει να φτάσει καν σε νεκροτομείο και αναγκάζεται να συντηρεί τη μικροσκοπική σορό εδώ και μέρες στο ψυγείο ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα θάψει το παιδί της κανονικά...

Επίκληση για «σταθερότητα»

Στο μεταξύ, στην Αγκυρα βρέθηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος μεταξύ άλλων συνάντησε τον Τούρκο Πρόεδρο. Ο Τουσκ δήλωσε ότι κύριο αντικείμενο της επίσκεψής του είναι το μεταναστευτικό και επισήμανε ότι «η Τουρκία μπορεί να διαδραματίσει ρόλο - κλειδί στην εξασφάλιση σταθερότητας στην περιοχή, ειδικά στη Συρία». Μεταξύ άλλων ο Ευρωπαίος αξιωματούχος καταδίκασε τις επιθέσεις σε ΜΜΕ και γραφεία κομμάτων, εκφράζοντας την ευχή ότι «η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί και το κράτος δικαίου θα υπερισχύσει», ενώ συμπλήρωσε: «Σας διαβεβαιώνω ότι η ΕΕ θέλει να συνεργαστεί στενά με την Τουρκία ενάντια στην τρομοκρατία. Εξακολουθούμε να είμαστε δεσμευμένοι να αντιπαλέψουμε την παρουσία του ΡΚΚ στην Ευρώπη». Δεν παρέλειψε, βέβαια, να πει ότι η ΕΕ θέλει να υπάρξουν ξανά εκεχειρία και συνομιλίες με το ΡΚΚ.

Από τη μεριά του ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο μεγάλο οικονομικό κόστος που έχει η παραμονή σχεδόν 2 εκατομμυρίων προσφύγων σήμερα στην Τουρκία και πρόσθεσε ότι η Αγκυρα θέλει να εισακουστεί από τις Βρυξέλλες όχι ως μια «τρίτη πλευρά» αλλά ως μια «υποψήφια χώρα που συμμετέχει (στην ΕΕ)».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ