Πέμπτη 10 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΤΖΟΝΑΘΑΝ ΝΤΕΜΕ
Η Ρίκι και η ροκ

Ανάλατη ταινία που γέρνει μάλλον προς συναυλία ροκ κι όχι στη δραματική κωμωδία πάνω στη λύτρωση μιας μητέρας. Χιλιοειπωμένη ιστορία ενός γονιού που εγκαταλείπει την οικογενειακή εστία, αλλά οι καταστάσεις τον υποχρεώνουν να επιστρέψει γεμάτος τύψεις. Η κάποιας ηλικίας Ρίκι (η Μέριλ Στριπ εκπλήσσει στον απαιτητικό ρόλο της γυναικείας φιγούρας σε μπάντα ροκ - παίζει και τραγουδά η ίδια - που δεν περιορίζεται στο σόου της να περνά από την κάντρι, στη γεμάτη ενέργεια, ροκ μουσική της μπάντας, αλλά κάνει πολλά περισσότερα), εγκατέλειψε εδώ και χρόνια σύζυγο και τρία παιδιά, για να ακολουθήσει το μουσικό της όνειρο. Ομως, ο αναπάντεχος χωρισμός της κόρης της Τζούλι (στο ρόλο η Μάμι Γκάμερ, κόρη της Στριπ) την κάνει να επιστρέψει, να συναντηθεί με τον πρώην σύζυγο, που ζει τώρα σε πολυτελή βίλα με μια νέα σύντροφο και τα μεγάλα πια παιδιά της... Κρίμα που το σενάριο και η σκηνοθεσία δεν είναι στο ύψος της Στριπ, της Ρίκι, που ψήφισε δύο φορές Μπους, που ούτε καν εκφέρει το όνομα Ομπάμα, που δε δείχνει κατανόηση στον γκέι γιο της, αλλά που αποκαλύπτει βήμα το βήμα και ρυτίδα τη ρυτίδα μια βαθιά αίσθηση ανθρωπιάς, όπου λάθη αλλά και ικανότητα αναγνώρισής τους καταλήγουν σε συνύπαρξη.

Ο σκηνοθέτης Τζόναθαν Ντέμε μοιάζει να γοητεύτηκε από το κείμενο και τη δυνατότητα που του έδινε να μεταφράσει τις εικόνες σε μουσική. Το έχει κάνει ξανά στο παρελθόν, αλλά τώρα περνά από το ντοκιμαντέρ στη μυθοπλασία. Κείμενα τέτοιου είδους μπορούν να λειτουργήσουν, εάν θεμελιώνονται στην αλήθεια και εάν διαθέτουν ερμηνευτές που γνωρίζουν καλά πώς θα ανασύρουν στην επιφάνεια και θα εκφράσουν αυτήν την αλήθεια.

Η ταινία, παρά την ερμηνεία της Στριπ γεμάτη συναισθήματα ενοχής και υπερηφάνειας και χειρονομίες κατ' άλλους χυδαίες, για την ίδια συνυφασμένες με την ύπαρξή της, δίνει την αίσθηση της ατελούς. Ντεμί μελό, ντεμί πορτρέτα, σενάριο προδιαγεγραμμένο χωρίς πρωτοτυπία, σκηνοθεσία εμπαθής και επίπεδη, αποτέλεσμα ένα ντεμί τίποτα. Γεμάτη ροκ η ταινία, ίδια μουσική κωμωδία, με κάποιες ανατροπές που φέρνουν γέλιο, με χιούμορ και ρυθμό που τονώνει, αλλά και με ευκρινή τα όριά της.

Με τους: Μέριλ Στριπ, Κέβιν Κλάιν, Μάμι Γκάμερ, Σεμπάστιαν Σταν κ.ά.

Παραγωγή: «Ricki And The Flash», ΗΠΑ (2015)


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ