Τετάρτη 9 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Επίσκεψη του Αυστριακού Προέδρου

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Ο Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, έγινε χτες ο πρώτος δυτικός ηγέτης που επισκέφτηκε το Ιράν μετά το 2004, επιχειρώντας να «κεφαλαιοποιήσει» την επίτευξη της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα στα μέσα του περασμένου Ιούνη, στην πρωτεύουσα της χώρας του, Βιέννη.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αυστριακός Πρόεδρος και ο Ιρανός ομόλογός του, Χασάν Ροχανί, εξέφρασαν την προθυμία και ετοιμότητά τους για άμεση σύσφιξη των διμερών σχέσεων σε κάθε τομέα δράσης. Ο Αυστριακός Πρόεδρος είναι επικεφαλής πολυάριθμης αντιπροσωπείας αξιωματούχων και επιχειρηματιών (ανάμεσά τους διευθυντές εταιρειών όπως η «Andritz», που ειδικεύεται σε υδροηλεκτρικούς σταθμούς, βιομηχανία χάρτου, χάλυβα κ.ά., της OMV, εταιρείας πετρελαίου - φυσικού αερίου, της «Lenzing», παραγωγής ινών κυτταρίνης και οι τραπεζικοί όμιλοι «Raiffeisen» και «Erste Bank»). Ο Φίσερ σημείωσε ότι η χώρα του «είναι αποφασισμένη» να ξεπεράσει τον όγκο διμερών εμπορικών συναλλαγών σε τουλάχιστον 300 εκατ. δολάρια, τονίζοντας ότι η Αυστρία είναι «ανεξάρτητη δημοκρατική χώρα, που δίνει μεγάλη σημασία στις εγκάρδιες σχέσεις με άλλες χώρες».

Αμφότεροι ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε έναν «οδικό χάρτη» για βελτίωση των διμερών, μακροχρόνιων οικονομικών σχέσεων «ως το 2020». Επιβεβαίωσαν ακόμη τις προθέσεις τους κατά της διεθνούς τρομοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι χρειάζεται «διεθνής συντονισμός» για την καταπολέμησή της.

Μέσα στους τελευταίους δύο μήνες έχουν επισκεφτεί την Τεχεράνη οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ