Παρασκευή 29 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΥΓΕΙΑΣ
Η συναίνεση της Μεγάλης Παρασκευής!

Από τις 13 Απρίλη 2001 - τη Μεγάλη Παρασκευή - είχε στα χέρια της η ΝΔ το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), για το οποίο οι γιατροί του ΙΚΑ βρίσκονται σε πολυήμερες κινητοποιήσεις.

Το νομοσχέδιο όπως αποκάλυψε χτες ο Ν. Κακλαμάνης, βουλευτής και τομεάρχης Υγείας - Πρόνοιας της ΝΔ, το ενεχείρισε ο ίδιος ο Αλ. Παπαδόπουλος «με την παράκληση του εμπάργκο». Ετσι ενώ η ΝΔ σιώπησε τρεις μήνες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου - το οποίο τώρα ο Αλ. Παπαδόπουλος παρουσιάζει ως ένα σχέδιο εργασίας - χτες παρουσίασε ως στοιχείο κριτικής στην πολιτική του υπουργείου Υγείας την ύπαρξη του νομοσχεδίου. Ταυτόχρονα τάχθηκε στο πλευρό των γιατρών του ΙΚΑ, ενώ εξέφρασε και την αντίθεσή της στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων - και κυρίως του ΙΚΑ.

Η βασικότερη «αντίδραση» της ΝΔ ως προς το νομοσχέδιο της ΠΦΥ είναι να μην έρθει σε θερινό τμήμα της Βουλής γιατί το θεωρεί θεσμικό νομοσχέδιο - γεγονός άλλωστε που αποδέχτηκε το υπουργείο Υγείας, καθώς ο Αλ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά τον Οκτώβρη.

Ειδικότερα για τους γιατρούς του ΙΚΑ ο Ν. Κακλαμάνης είπε ότι εφόσον καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οι συμβάσεις είναι απαράδεκτες. Εφόσον, πρόσθεσε, προωθηθεί το σχέδιο για τον Οργανισμό Διαχείρισης Πόρων (ΟΔΙΠΥ), που χρειάζεται περισσότερους απ' τους 8.500 γιατρούς του ΙΚΑ, τότε κανείς γιατρός δεν περισσεύει.

Τη συνέντευξη Τύπου η ΝΔ την παραχώρησε για να παρουσιάσει την κριτική της στην πολιτική υγείας της κυβέρνησης στους 14 μήνες που πέρασαν.

Οσον αφορά το νόμο 2889/2001 η κριτική της ΝΔ δεν είναι για τις ανατροπές που προκαλεί, αλλά σε επιμέρους πλευρές, όπως γιατί δε λειτούργησαν ακόμα τα απογευματινά ιατρεία, γιατί δε βγήκε η υπουργική απόφαση για το ποσό που θα πληρώνει ο ίδιος ο πολίτης σ' αυτά, ποιο θα είναι το ύψος του νοσηλευτικού επιδόματος για τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Τέλος η ΝΔ δηλώνει αντίθετη στη βίαιη ένταξη των πανεπιστημιακών γιατρών στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ