Πέμπτη 28 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Ασθένειες και ΕΕ «καθαρίζουν» τους καπνοπαραγωγούς

Περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ Αγγελου Τζέκη στα καπνοχώρια του νομού

Στα καπνοχώρια του Νομού Γρεβενών η οικονομική δυσπραγία σήμερα αγγίζει τα όρια γενικευμένης καταστροφής, που προκαλεί πίκρα και οργή στους κατοίκους. Κι όμως, μόλις δυο χρόνια πριν τα χωριά αυτά είχαν μια καλή παραγωγή καπνού, έσφυζαν από ζωή, με έντονη παραγωγική και κοινωνική δραστηριότητα. Η ζωή δεν ήταν και τότε εύκολη. Η σκληρή δουλιά, οι χαμηλές τιμές του καπνού, οι ποσοστώσεις, η απληστία των εμπόρων αποτελούν μόνιμους συντρόφους των καπνοπαραγωγών.

Σήμερα, όμως, κοντά σ' αυτές τις μόνιμες δυσκολίες προστέθηκε και μια σπάνια αρρώστια του καπνού, που πέρσι κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της σοδειάς και απειλεί να κάνει το ίδιο και φέτος. Πρόκειται για την κηλιδωτή νέκρωση (κοινός «καρκίνος» του καπνού), που παρουσιάστηκε πέρσι για πρώτη φορά στην καπνοπαραγωγική περιοχή του Νομού Γρεβενών αλλά και στα καπνοχώρια της περιοχής Βοΐου του Νομού Κοζάνης και σε ορισμένες περιοχές του Νομού Καστοριάς.

Η μη «θεομηνία»!

Οι ειδικοί επιστήμονες που εξέτασαν δείγματα καπνού προσβλημένα από την καταστροφική αρρώστια αποφάνθηκαν ότι η αποτελεσματική θεραπεία είναι πολύ δύσκολη, αν όχι αδύνατη, και ότι ο ιός αυτός που προκαλεί την αρρώστια παίρνει περίπου 5 χρόνια να ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο και να εξαφανιστεί από την περιοχή, για να ξαναπαρουσιαστεί σε άλλη περιοχή μετά από χρόνια ή και στην ίδια.

Δηλαδή, απειλείται η σοδειά των καπνοπαραγωγών για πέντε χρόνια! Πώς θα ζήσουν όμως οι κάτοικοι των χωριών αυτών πέντε ολόκληρα χρόνια; Η κυβέρνηση, οι κρατικές υπηρεσίες, ο ΕΛΓΑ έχουν εγκαταλείψει τους παραγωγούς στην τύχη τους. Δεν τους δίνουν ούτε αποζημίωση για την καταστροφή της σοδειάς τους, με τη δικαιολογία ότι η εν λόγω αρρώστια δεν αποτελεί «θεομηνία», κατά συνέπεια δε δικαιούνται αποζημίωση!

Στα καπνοχώρια των Γρεβενών, όπου οι κάτοικοι δίνουν σκληρό αγώνα επιβίωσης, βρέθηκε ο «Ρ», σε μια περιοδεία που πραγματοποίησε ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ πρόκειται να καταθέσει νέα Ερώτηση για το πρόβλημα των καπνοπαραγωγών Γρεβενών μετά από αυτή που κατέθεσε τον Ιούνη πέρσι για τους παραγωγούς Κοζάνης και Καστοριάς.

Στο χωριό Νεάπολη υποδέχονται και καλωσορίζουν τον βουλευτή του ΚΚΕ στο κεντρικό καφενείο ο δήμαρχος Δημοσθένης Μαυρίδης και πολλοί παραγωγοί. Δεν είναι μόνο που δε μας δίνουν αποζημίωση αλλά μας απειλούν κι από πάνω ότι αν δεν πιάσουμε την ποσόστωση θα χάσουμε κι αυτή την ποσόστωση που μας έχουν δώσει, μας λένε οι παραγωγοί. Είμαστε υποχρεωμένοι, τονίζουν, να συμπληρώσουμε την ποσότητα της ποσόστωσης παίρνοντας καπνό από άλλους παραγωγούς. Οταν όμως δουν ότι έχουμε συμπληρώσει την ποσόστωση, μας λένε ότι δεν υπάρχει μείωση της παραγωγής, άρα δεν μπαίνει θέμα αποζημίωσης. «Εχουμε μπει σε έναν κύκλο παραλογισμού». «Σε λίγα χρόνια», λέει ο δήμαρχος, «αν κοπούν οι επιδοτήσεις της ΕΕ θα σβήσει το χωριό».

Επιλογές καταστροφής

Το θέμα, βέβαια, δεν είναι απλός παραλογισμός, όπως εξηγεί στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ. Είναι θέμα πολιτικών επιλογών της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης, που επιδιώκουν τη μείωση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας μας στο 4-5% του συνολικού οικονομικά ενεργού πληθυσμού. «Τα μαντάτα για τον καπνό είναι άσχημα στην Ευρώπη», παρατηρεί ο Αγγελος Τζέκης. Χρειάζεται να συσπειρωθεί ο κόσμος, να αγωνιστεί και να διεκδικήσει το δικαίωμά του στη ζωή. Εμείς, βεβαιώνει, θα είμαστε στο πλευρό των παραγωγών σ' αυτό τον αγώνα.

Τα ίδια προβλήματα και οι ίδιοι καημοί εκφράζονται και στο χωριό Κοκκινιά, μια από τις κοινότητες του Δήμου Ηρακλεωτών. Κι εδώ ο δήμαρχος Χρήστος Σταμπουλίδης και οι κάτοικοι ευχαριστούν το ΚΚΕ για τη συμπαράσταση και δηλώνουν ότι σε πολλά χωράφια της κοινότητας η ζημιά έφτασε το 100% της παραγωγής. Ολοι οι κάτοικοι συμφώνησαν με την άποψη του βουλευτή του ΚΚΕ ότι ο ισχυρισμός του ΕΛΓΑ περί μη θεομηνίας είναι προσχηματικός. Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ένα έκτακτο φυσικό φαινόμενο.

Για το θέμα ο δήμος έχει απευθύνει υπόμνημα στο υπουργείο Γεωργίας, με το οποίο ζητά την καταγραφή των ζημιών και αποζημίωση των παραγωγών, τη λήψη μέτρων περιορισμού και καταπολέμησης του ιού και να μη μειωθούν οι ποσοστώσεις. Βέβαια, δεν έχουν αυταπάτες, όπως μας λένε... Ολη αυτή η πραγματικότητα δημιουργεί αγωνιστικές διαθέσεις στους παραγωγούς. Οπως ενημερώνουν την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ήδη, έχουν αποφασίσει να κάνουν Επιτροπή Αγώνα και να έρθουν σε επαφή με τους παραγωγούς και των άλλων χωριών για συντονισμό των προσπαθειών και κινητοποιήσεων. Γιατί, «αν δεν κουνηθούμε εμείς οι ίδιοι και δεν απαιτήσουμε λύση, θα μας κοροϊδεύουν μια ζωή», όπως εύστοχα λέει ένας νέος αγρότης.


Στράτος ΜΑΥΡΑΝΤΩΝΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ