Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
Προωθεί νέα στοιχεία ενίσχυσης της αντιλαϊκής ευρωενωσιακής στρατηγικής

Ντ.Τούσκ-Ζ.Κ.Γιούνκερ-Μ.Ντράγκι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Ντ.Τούσκ-Ζ.Κ.Γιούνκερ-Μ.Ντράγκι στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σήμερα η διήμερη σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που εξετάζει μια σειρά πλευρές της ευρωενωσιακής στρατηγικής, κρίσιμες για την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων της ΕΕ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τις ειδικές ανά χώρα συστάσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, οι οποίες για το 2015 περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, «προώθηση των επενδύσεων», «εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», «επιδίωξη ισορροπημένης δημοσιονομικής πολιτικής», άρα νέες ενισχύσεις στα μονοπώλια, διάνοιξη νέων πεδίων κερδοφορίας τους, νέες περικοπές στις λεγόμενες κοινωνικές δαπάνες, αλλά και αντεργατικές αναδιαρθρώσεις.

Ηδη, χτες βράδυ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε κανονισμό σχετικά με τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου για στρατηγικές επενδύσεις με στόχο «την τόνωση της οικονομίας».

Ο υπουργός Οικονομικών της Λετονίας δεν έκρυψε ότι η αναθέρμανση των καπιταλιστικών οικονομιών της ΕΕ προϋποθέτει ζεστό χρήμα, ώστε να παρακινήσει σε επενδύσεις. «Στο σημερινό οικονομικό πλαίσιο, υπάρχει σαφής ανάγκη για τόνωση των επενδύσεων. Με μια ενισχυμένη ικανότητα ανάληψης κινδύνων, αυτό το νέο ταμείο θα δημιουργήσει τις συνθήκες που απαιτούνται για τον ιδιωτικό τομέα να συμμετάσχουν», δήλωσε ο J. Reirs.

Το ταμείο θα διαθέτει 16 δισεκατομμύρια ευρώ σε εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της ΕΕ και 5 δισεκατομμύρια από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Θα στηρίξει έργα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών, της Ενέργειας και των ευρυζωνικών υποδομών, της Εκπαίδευσης, της Υγείας, της Ερευνας.

Στο πλαίσιο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιαστεί απ' τον πρόεδρό του και τον πρόεδρο της Κομισιόν η έκθεση για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης στη Ζώνη του Ευρώ, παρουσία του Μ. Ντράγκι και του Γ. Ντάισελμπλουμ.

Μεταναστευτικό και ...τρομοκρατία

Στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του περιλαμβάνονται ακόμα το Μεταναστευτικό, στη βάση της λήψης πρόσθετων μέτρων καταστολής στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, με ανάπτυξη και ναυτικής δύναμης στη Μεσόγειο, η ευρωενωσιακή στρατηγική για την εσωτερική ασφάλεια και θα εξεταστεί η πρόοδος ως προς την εφαρμογή των κατευθύνσεων για την υποτιθέμενη «καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Αναμένεται να εγκριθούν τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας, στο πλαίσιο της οποίας προκρίνεται η ενίσχυση της στρατιωτικής ικανότητας της ΕΕ για ανάληψη ακόμα πιο ανοιχτής στρατιωτικής δράσης προς υπεράσπιση των θέσεων των ευρωενωσιακών μονοπωλίων έναντι των ανταγωνιστών τους. Στο πλαίσιο αυτό, θα υπάρξει συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα παρουσιάσει τις απόψεις του για τις νέου τύπου απειλές, την ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ - ΝΑΤΟ κ.ά.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρόκειται να εξετάσει ξανά το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία υπό το πρίσμα της κατάστασης στην Ουκρανία. Θα ασχοληθεί με τη χάραξη πρόσθετων κατευθύνσεων για την ενιαία ψηφιακή αγορά, ενώ θα επιχειρηθεί και μια ανασκόπηση των διαβουλεύσεων που αφορούν στη Διατλαντική Συμφωνία Εμπορίου (ΤΤΙΡ).

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντ. Τουσκ εξέφρασε χτες τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξει συναίνεση στο μεταναστευτικό, παρά μόνο στο σκέλος των μέτρων εναντίον της «παράνομης μετανάστευσης». «Περιμένω να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα. Ολοι όσοι δεν είναι νόμιμα αιτούντες άσυλο δεν θα έχουν καμία εγγύηση ότι θα παραμείνουν στην Ευρώπη» ανέφερε, προαναγγέλλοντας κλιμάκωση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, ενώ επέκρινε τα κράτη - μέλη για την απροθυμία τους να υποδεχτούν μέρος των μεταναστών που βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε Ιταλία και Ελλάδα, καλώντας τα να εκφράσουν έμπρακτα την «αλληλεγγύη τους». Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες απορρίπτουν την πρόταση της Κομισιόν για την υιοθέτηση ενός υποχρεωτικού συστήματος ποσοστώσεων για την κατανομή των μεταναστών που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρθηκε και στο Ηνωμένο Βασίλειο, λέγοντας ότι θα εξεταστούν τα σχέδια της κυβέρνησης για δημοψήφισμα όπως και οι ανησυχίες της «αλλά μόνο με έναν τρόπο που θα είναι ασφαλής για όλη την Ευρώπη» όπως είπε, διαμηνύοντας στον Ντ. Κάμερον ότι «ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές από την αρχή: Οι θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι αδιαπραγμάτευτες».

Τέλος, αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε «τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, η Ελλάδα. Προς το παρόν, το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και σίγουρα θα χρειαστούν ακόμα πολλές ώρες. Οι τελευταίες ώρες είναι κρίσιμες, αλλά έχω ένα καλό προαίσθημα ότι σε αντίθεση με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ελληνική ιστορία θα έχει αίσιο τέλος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ