Παρασκευή 26 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Υποκρισία του ΝΑΤΟ για την αιματοχυσία

ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Επαναλήφθηκαν και χτες οι βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού κατά κατοικημένων περιοχών στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφύλακες στην Ανατολική Ουκρανία, στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ). Οπως καταγγέλλουν οι αρχές σε αυτές τις περιοχές 12 σπίτια καταστράφηκαν στο χωριό Σαχκάνκα της περιοχής Νοβοαζόβσκ στα νότια, όπου υπήρξαν και τραυματισμοί κατοίκων. Την ίδια ώρα, από τις Βρυξέλλες, ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γγ της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ, που στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου και συνεχίζει να συσσωρεύει όπλα και στρατεύματα στην ευρύτερη περιοχή στην κόντρα της με τη Ρωσία, εντελώς υποκριτικά εξέφρασε την ανησυχία του για τις μάχες στην περιοχή. Ο ίδιος που τροφοδοτεί την αιματοχυσία δήλωσε με θράσος κατά την έναρξη της συνεδρίασης των 28 υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ με τον Ουκρανό ομόλογό τους Στέπαν Πόλτορακ: «Η σύγκρουση στην Ουκρανία έχει ήδη στοιχίσει περισσότερες από 6.000 ζωές. Οι παραβιάσεις της εκεχειρίας συνεχίζονται και υπάρχει πάντα κίνδυνος να επαναληφθούν οι σφοδρές μάχες» και πρόσθεσε «η Ρωσία συνεχίζει να στηρίζει τους αυτονομιστές εκπαιδεύοντάς τους, παρέχοντάς τους όπλα και στρατιώτες. Εχει συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό δυνάμεων στα σύνορά της με την Ουκρανία. Οι καλύτερες ευκαιρίες για την επίτευξη ειρήνης υπάρχουν στην πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ 2. Καλώ όλες τις πλευρές να το πράξουν και η Ρωσία έχει ιδιαίτερη ευθύνη ως προς αυτό». Ετσι έκανε «γαργάρα» τους βομβαρδισμούς από τον ουκρανικό στρατό κατοικημένων περιοχών.

Ενδιαφέρον έχουν, πάντως, και οι τοποθετήσεις του προέδρου και υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλέβνελιεφ και Ντανιέλ Μίτοφ σχετικά με την ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού και προσωπικού του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου που προχωράει και σε άλλες 5 χώρες στο όνομα της αντιμετώπισης της «ρωσικής απειλής».

«Το ΝΑΤΟ δεν σχεδιάζει να εγκαταστήσει εξοπλισμό για επιθετικούς λόγους. Οι εξοπλισμοί σκοπό έχουν την οργάνωση κοινών ασκήσεων, για την ενίσχυση των αμυντικών ικανοτήτων του στρατού μας. Τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ είναι δικά μας στρατεύματα ανεξάρτητα από πού προέρχονται - από τη Γερμανία, τη Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ή απ' όποια άλλη χώρα».

Ο Πρόεδρος της Βουλγαρίας υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για καινούρια σχέδια και ότι «συνδέονται επίσης με την εφαρμογή του Σχεδίου Ετοιμότητας Δράσης του ΝΑΤΟ που εγκρίθηκε τον περασμένο Σεπτέμβρη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της στην Ουαλία». Πρόκειται για την αύξηση από 13.000 σε 40.000 της δύναμης ταχείας επέμβασης.

Μέσα σε αυτήν τη σύγκρουση που πληρώνει με το αίμα του ο ουκρανικός λαός, ο εκπρόσωπος της λεγόμενης ΛΔ Ντονέτσκ Ντένις Πουσίλιν σημείωσε, αναφερόμενος στην προτροπή του λεγόμενου σχήματος της Νορμανδίας (υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας, Γερμανίας, Ουκρανίας, Ρωσίας) για απόσυρση των εξοπλισμών έως 100 χιλιοστών διαμετρήματος από τη γραμμή της αντιπαράθεσης, ότι αν υπάρχει πολιτική βούληση μπορεί να υπογραφεί ως το τέλος της βδομάδας.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη και μετά την εφαρμογή των αντικυρώσεων που ανακοίνωσε η Ρωσία, απαντώντας στις αντίστοιχες της ΕΕ, η αντιδραστική κυβέρνηση του Κιέβου ζήτησε από τους πρέσβεις των χωρών του «G7» να στηρίξουν την υπογραφή τριμερούς συμφωνίας για προμήθεια φυσικού αερίου και διέλευσης μεταξύ της Ουκρανίας, της ΕΕ και της Ρωσίας. Η έκκληση αυτή γίνεται, γιατί στο πλαίσιο των αντικυρώσεων η Ρωσία σχεδιάζει να σταματήσει τις μειωμένες τιμές στην πώληση αερίου προς την Ουκρανία. Επίσης, διέρρευσε ότι επίκειται πιθανά στο τέλος του μήνα συνάντηση στις Βρυξέλλες της ΕΕ, Ουκρανίας και Ρωσίας για το ενεργειακό θέμα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ