Παρασκευή 19 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Υποβαθμίζεται κι άλλο το Νοσοκομείο Θώρακος στην Πάτρα

Σε Ερώτηση του Νίκου Καραθανασόπουλου απάντησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας

Η κατάργηση του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος στην Πάτρα, δηλαδή του μοναδικού πνευμονολογικού νοσοκομείου που λειτουργεί σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, και η μεταφορά των 26 κλινών του από τις 50 που διαθέτει στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», αποτελεί τελεσίδικη απόφαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αυτό μετέφερε χτες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Αν. Ξανθός, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου.

Στην αρχή της συζήτησης, ο Νίκος Καραθανασόπουλος θύμισε στον αναπληρωτή υπουργό ότι «η παραμονή του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος στο χώρο του, η αναβάθμιση και η ανάπτυξή του» ήταν «προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ» και ρώτησε «αν εξακολουθούν σήμερα να ισχύουν αυτές οι προεκλογικές δεσμεύσεις».

Σε μια προσπάθεια να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ο Αν. Ξανθός ισχυρίστηκε ότι «η μεταφορά του Νοσοκομείου Θώρακος στον "Αγ. Ανδρέα" είναι αναβάθμιση», αφού οι ασθενείς θα γλιτώσουν την καθημερινή μεταφορά τους στο Νοσοκομείο «Αγ. Ανδρέας» για καρδιολογικές εξετάσεις, αξονικές τομογραφίες και ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Σημείωσε ακόμα ότι έχει την αίσθηση πως «σε αυτό συμφωνεί τουλάχιστον η πλειονότητα των εργαζομένων και της τοπικής κοινωνίας».

Απαντώντας ο Ν. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι «μέσα από τη συνειδητή επιλογή των προηγούμενων κυβερνήσεων οδηγήθηκε σε υποβάθμιση το Νοσοκομείο Θώρακος, με τις τεράστιες ελλείψεις εξειδικευμένου ιατρικού, νοσηλευτικού και τεχνικού προσωπικού. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και δομές για να αναπτυχθεί στο συγκεκριμένο χώρο το νοσοκομείο ως νοσοκομείο πνευμονολογικών παθήσεων, που άλλωστε λειτουργεί από το 1930, άρα είναι ιδιαίτερα εξειδικευμένο». Θύμισε, επίσης, ότι το 2008, το νοσοκομείο ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε.

Γενικότερα, σημείωσε ότι μέσα σε μία δεκαετία, συνολικά στην Πάτρα, από τις 600 κλίνες που είχαν τα νοσοκομεία, έχουν μείνει 400, δηλαδή χάθηκε το ένα τρίτο των κλινών και μαζί μ' αυτές προσωπικό και τεχνολογικός εξοπλισμός.

«Αρα, λοιπόν, όχι μόνο αναβάθμιση δεν έχουμε, αλλά στην κυριολεξία έχουμε υποβάθμιση», που, όπως είπε, συνεχίζει απρόσκοπτα η σημερινή κυβέρνηση, αφού «οι εργαζόμενοι στο φαρμακείο του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος μεταφέρθηκαν στον "Αγιο Ανδρέα", με αποτέλεσμα να υπάρχει δυσκολία ακόμη και στη μετακίνηση των φαρμάκων. Οπως με ενημερώνουν, μιλάμε για φάρμακα που αφορούν τους ασθενείς που έχουν προβλήματα καρκίνου, οι οποίοι νοσηλεύονται εκεί και χρειάζονται εξειδικευμένη θεραπεία».

Στο ερώτημα του Ν. Καραθανασόπουλου τι θα γίνουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις του Νοσοκομείου Θώρακος, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν γνωρίζει ποια είναι η πρόβλεψη για το συγκεκριμένο κτίριο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ