Τετάρτη 10 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΘΑΓΕΝΕΙΑ
Πετσοκόβει δικαιώματα, παρατείνει την εκμετάλλευση

Με τις ψήφους των βουλευτών των κομμάτων της συγκυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ, εγκρίθηκε χτες στη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των Επιτροπών Δημόσιας Διοίκησης και Παραγωγής - Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την ιθαγένεια και άλλες διατάξεις που αφορούν τους μετανάστες. Η ΝΔ και το Ποτάμι επιφυλάχθηκαν ενώ η ΧΑ ψήφισε κατά.

Επιφύλαξη δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, «έχοντας, όπως επισήμανε, ως γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων των μεταναστών εργαζομένων και των παιδιών τους», ξεκαθαρίζοντας ότι «θα καταψηφίσει τις αντεργατικές και φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις» που περιέχει.

Οπως σημείωσε, «από το ένα μέρος», με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, «έχουμε παραχώρηση ελληνικής ιθαγένειας σε ένα μικρό τμήμα παιδιών μεταναστών και, από το άλλο, ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που προκαλούν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά κύματα. Συνέχιση της πολιτικής καταστολής και εγκλωβισμού του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος μέσα στη μέγγενη των σχεδιασμών, των αποφάσεων και κατευθύνσεων της ΕΕ και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που και η νέα κυβέρνηση θεωρεί ιερούς και απαραβίαστους».

Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει 14 άρθρα. Οι βασικότερες αλλαγές αφορούν στο νόμο για την απόκτηση ιθαγένειας για τα παιδιά των μεταναστών, αλλά και σε διατάξεις του μεταναστευτικού κώδικα (ν. 4251/2014) λόγω της ενσωμάτωσης δύο Οδηγιών της ΕΕ. Αυτής περί ενιαίας άδειας εργασίας και της Οδηγίας 2014/36/ΕΕ για την εποχική εργασία.

Οσον αφορά τις φιλοεργοδοτικές ρυθμίσεις που περιέχει είναι ενδεικτική η ενσωμάτωση της Οδηγίας για τους εποχικά απασχολούμενους. «Πρόκειται για οδηγία - όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης - με την οποία αλλάζει προς αντιδραστικότερη κατεύθυνση το καθεστώς της μετάκλησης και της απασχόλησης των εποχικά εργαζόμενων μεταναστών», ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των εποχικών μεταναστών που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, όπως στη Μανωλάδα και αλλού, παραμένει εκτός ρυθμίσεων, δηλαδή εγκλωβισμένοι σε καθεστώς πλήρους παρανομίας και άγριας εκμετάλλευσης.

Για παράδειγμα, με το νομοσχέδιο προωθείται η επιλεκτική μετανάστευση καθώς τώρα θα καθορίζεται και η χώρα προέλευσης των εποχικών μεταναστών, αλλαγή «που κινείται - όπως ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης - στη γενική κατεύθυνση της ΕΕ για επιλεκτική μετανάστευση τόσο σε σχέση με τη χώρα προέλευσης, που θα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις ανάγκες των εργοδοτών (για συγκεκριμένη δουλειά, χρόνο σε συγκεκριμένο εργοδότη) και ίσως στην προσπάθεια εκτόνωσης της μεγάλης εισόδου οικονομικών μεταναστών από ορισμένες χώρες (π.χ. παίρνω μέσω της μετάκλησης 500 εποχιακά εργαζόμενους μετανάστες από το Πακιστάν, αλλά η κυβέρνηση του Πακιστάν δεσμεύεται να μην αφήνει άλλους μετανάστες να φύγουν ή η πρεσβεία του Πακιστάν συνεργάζεται για να απελαθούν οι Πακιστανοί από την Ελλάδα)».

Σε ό,τι αφορά την παροχή στέγης, μέχρι τώρα προβλεπόταν γενικά υποχρέωση του εργοδότη να παρέχει στέγη στον εποχιακό εργαζόμενο. Αντί με το νομοσχέδιο να διασφαλίζεται το δικαίωμα αξιοπρεπούς, υγιεινής και δωρεάν στέγης, προβλέπει ότι ο εργοδότης μπορεί «ή να παρέχει ή να νοικιάζει σπίτι στον εργαζόμενο»!

Για τους εργαζόμενους στον αγροτικό τομέα μέχρι σήμερα ο εργοδότης ήταν υποχρεωμένος να προκαταβάλλει στον ΟΓΑ τις ασφαλιστικές εισφορές δύο μηνών και τις υπόλοιπες ανά δύο μήνες μέχρι τη λήξη της σύμβασης. Τώρα, όπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, «ο εργοδότης προκαταβάλλει εισφορές μόνο για ένα μήνα, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον ΟΓΑ να εισπράξει τις ασφαλιστικές εισφορές από τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ και αν τελικά δεν τις πάρει τις επιδοτήσεις τότε ο ΟΓΑ θα προσπαθεί να τις εισπράξει από τον εργοδότη. Δηλαδή, ζήσε Μάη μου». Οπως τόνισε, «η ρύθμιση αυτή είναι εξαιρετικά αντιδραστική και δεν προβλέπεται ούτε από την Οδηγία. Στην πράξη σημαίνει ότι ο εργαζόμενος μπορεί να μείνει ανασφάλιστος για μεγάλο χρονικό διάστημα, αφού δεν ορίζεται έστω ότι αν με υπαιτιότητα του εργοδότη, δεν καταβληθούν οι εισφορές ο εποχιακά εργαζόμενος θα θεωρείται ασφαλισμένος».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ