Τρίτη 9 Ιούνη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ για τον Ναζίμ Χικμέτ
  • Το Σαββατοκύριακο 13 και 14 Ιούνη στον Περισσό
  • Αύριο Τετάρτη, 10 Ιούνη, η συναυλία με το τούρκικο μουσικό συγκρότημα

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, στις 13 και 14 Ιούνη, στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ, στον Περισσό, θα πραγματοποιηθεί το Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ, αφιερωμένο στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ.

Συνεχίζοντας τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που αγκαλιάζουν το Συνέδριο, προκειμένου να γίνει πιο γνωστή η ζωή και το έργο του Χικμέτ, θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 10 Ιούνη, στις 20.00, στον Περισσό, συναυλία από μουσικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» με μελοποιημένη ποίηση του Χικμέτ από Τούρκους συνθέτες, ανάμεσά τους κι ο γνωστός εδώ στην Ελλάδα Ζουλφί Λιβανελί. Στη συναυλία θα συμμετάσχουν επίσης και Ελληνες καλλιτέχνες.

Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις που διατίθενται από τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ.

Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα θα υπάρχει και τις μέρες του Συνεδρίου. Το Σάββατο 13 Ιούνη και ώρα 10.00 θα παρουσιαστεί χοροθεατρικό άνοιγμα από την ομάδα του Πολιτιστικού Κέντρου «Ναζίμ Χικμέτ» της Κωνσταντινούπολης, βασισμένο στο απόσπασμα «Τάνια», από το έργο του Χικμέτ «Ανθρώπινα Τοπία της Πατρίδας μου», που αναφέρεται στον ηρωικό θάνατο της κομσομόλας Ζόγια, κατά το Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο της ΕΣΣΔ. Η παράσταση είναι αφιερωμένη στα 70χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης.

Στη λήξη του Συνεδρίου την Κυριακή, 14 Ιούνη, θα παρουσιαστεί η χοροθεατρική παράσταση«Μονάκριβή μου», βασισμένη σε γράμματα και ποιήματα του Ν. Χικμέτ που γράφτηκαν στη φυλακή, μεταξύ 1942-1946. Ενας διάλογος μεταξύ του ποιητικού λόγου του Ναζίμ, με πρωτότυπη μουσική σύνθεση και κίνηση νέων Ελλήνων δημιουργών.

Στην έναρξη του Επιστημονικού Συνεδρίου στις 13 Ιούνη και μετά το δραματοποιημένο απόσπασμα «Τάνια» θα χαιρετίσουν οι:

Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Θοδωρής Χιώνης, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ

Αϊντεμίρ Γκιουλέρ, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος - Τουρκία

Η εναρκτήρια ομιλία θα γίνει από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού, με τίτλο: «Τραγουδώντας μεσ' τα μεσάνυχτα την αυγή».

Οι ενότητες του Συνεδρίου, πάνω στις οποίες θα δομηθούν και οι εισηγήσεις και οι παρεμβάσεις των ομιλητών είναι:

Ενότητα 1η: «Γεια στης ανθρωπιάς το μεγαλείο!»

Ενότητα 2η: «Τα τραγούδια μας πιο μπροστά στη γραμμή να ορμάνε στον εχθρό».

Ενότητα 3η: «Καρδιά που αντιχτυπά και στο πιο μακρινό αστέρι».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ