Σάββατο 30 Μάη 2015 - Κυριακή 31 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
Βασικό ζητούμενο οι σχέσεις με τη Ρωσία

Καθώς συνεχίζεται η ενδοϊμπεριαλιστική αντιπαράθεση στην Ουκρανία, αλλά και η ανησυχία πολλών ευρωπαϊκών δυνάμεων για το πόσο μεγαλώνει η ζημιά που «φορτώνονται» οι ίδιες από τη διατάραξη των οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που φαίνεται ότι θα επιλέξει το κόμμα του Σαρκοζί (όποιο κι αν είναι τελικά το όνομά του).

Ο ίδιος ο πρόεδρος του (μέχρι πρότινος) UMP, μιλώντας σε πρόσφατη συγκέντρωση στελεχών του κόμματός του, είχε επισημάνει ότι «δε θέλουμε την αναζωπύρωση ενός ψυχρού πολέμου μεταξύ της Ευρώπης και της Ρωσίας», ενώ είχε συμπληρώσει όλο νόημα: «Η Κριμαία επέλεξε τη Ρωσία, δεν μπορούμε να της το προσάψουμε (σ.σ. της Ρωσίας)». Επιπλέον, είχε αναφέρει πως «πρέπει να βρεθούν τα μέσα μιας δύναμης μεσολάβησης για την προστασία των ρωσόφωνων της Ουκρανίας».

Αντίστοιχες δηλώσεις έκανε πρόσφατα σε ραδιοφωνικό σταθμό και το στέλεχος του UMP, Ξαβιέ Μπερτράν, επισημαίνοντας ότι τα «Μιστράλ» (πολεμικά πλοία που είχε αναλάβει η Γαλλία να κατασκευάσει για λογαριασμό της Ρωσίας, αλλά η παράδοσή τους πάγωσε, στο φόντο της «ουκρανικής κρίσης») πρέπει να παραδοθούν. «Οταν η Γαλλία δεσμεύεται ότι υπογράφει ένα συμβόλαιο, η Γαλλία τιμά την υπογραφή της». Ο Μπερτράν επιχειρηματολόγησε ότι η υπόθεση των «Μιστράλ» αφορά την αξιοπιστία των γαλλικών εταιρειών και ότι η παράδοσή τους «θα επέτρεπε στη Γαλλία να διαδραματίσει ένα διπλωματικό ρόλο σε πρώτο πλάνο στον κόσμο».

Τέλος, να καταγραφεί ότι στα μέσα του περασμένου Απρίλη, 17 Γάλλοι βουλευτές (από διάφορα κόμματα μεταξύ των οποίων και το κυβερνών PS) βρέθηκαν στη Μόσχα, μετά από επίσημη πρόσκληση του προέδρου της ρωσικής Δούμας. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχε και ο βουλευτής του UMP Νικολά Ντχουίσκ, ο οποίος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Βρισκόμαστε σε μια πολιτιστική επιλογή μεταξύ δύο οπτικών οικοδόμησης του κόσμου, απέναντι στις ΗΠΑ που θέλουν να κυριαρχήσουν απόλυτα στον πλανήτη, αλλά που δεν προσφέρουν παρά μόνο την κατανάλωση και ένα βραχυπρόθεσμο μέλλον. Και από την άλλη πλευρά, (υπάρχει) η Ευρώπη που πρέπει να ενωθεί, που εκτείνεται από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια, όπως έλεγε και ο στρατηγός Ντε Γκωλ». Επίσης, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η θετική στάση απέναντι στη Ρωσία του Εθνικού Μετώπου και της Μαρίν Λεπέν, που βρέθηκε πρόσφατα στη Μόσχα για συναντήσεις στην Κρατική Δούμα, χωρίς να δοθεί ιδιαίτερη δημοσιότητα στην επίσκεψη αυτή.


Αναστασία ΜΟΣΧΟΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ