Κυριακή 24 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΜΠΑΝΙΚΑΣ - «ΝΤΙΠ ΤΖΟΥΝΙΟΡ» 1,5-2,5
Από την 1η σκακιστική πύλη της Ελλάδας chess.gr

Χριστ. Μπανίκας: Αισθάνομαι δέος που θα αντιμετωπίσω τον Γκάρι Κασπάροβ

.

Τις καλύτερες κριτικές από αξιόλογους σκακιστικούς παράγοντες και Ελληνες σκακιστές, κέρδισε το βιβλίο του Ι. Γρ. Παναγάκου που κυκλοφόρησε πρόσφατα
Τις καλύτερες κριτικές από αξιόλογους σκακιστικούς παράγοντες και Ελληνες σκακιστές, κέρδισε το βιβλίο του Ι. Γρ. Παναγάκου που κυκλοφόρησε πρόσφατα
Μεγάλη οργανωτική επιτυχία και προβολή του πνευματικού αθλήματος έγινε το 2ήμερο 13 και 14 Ιούνη στα πλαίσια του 3ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Το πρωτότυπο ματς του πρωταθλητή Ελλάδας και Γκραντ Μετρ Χρ. Μπανίκα ενάντια στο γερμανικής κατασκευής και παγκόσμιο πρωταθλητή ΗΥ έγινε στο εντευκτήριο του ΣΑΕ και η προσέλευση θεατών κάθε ηλικίας ήταν κάτι το ανεπανάληπτο για σκακιστικούς αγώνες.

Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές αυτής της επιτυχίας (εκτός βέβαια του επί τρεις φορές 3ου νικητή του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων Χριστόδουλου Μπανίκα), στην Hellas Chess Club (www.chess.gr) του γνωστού μετρ του διαδικτύου Αργύρη Κώτση ο οποίος κάλυψε απευθείας στο Ιντερνετ το μεγάλο ματς, στον Ι.Μ. συγγραφέα και ψυχολόγο Ηλία Κουρκουνάκη που παρουσίασε με σχόλια και αναλύσεις και τις 4 παρτίδες, στους σκακιστές, και παράγοντες του ΣΑΕ Θ. Γερούκαλη, Δ. Αραμπογλίδη που διαιτήτευσαν το παράλληλο Παιδικό Τουρνουά, στο διεθνή διαιτητή Οδυσσέα Βαζελάκη, στο συντονιστή των ομάδων του ΣΑΕ και καθηγητή κ. Γιώργο Διαμάντη, στον έφορο του σκακιστικού κ. Απ. Τζιτζά και άλλους.

Στην 1η παρτίδα ο Μπανίκας με τα μαύρα και με το «Junior» να απαντάει σε κλάσματα δευτερολέπτου, βρέθηκε σε πίεση χρόνου με αποτέλεσμα να έχει μείον διαφορά (4 πιόνια + πύργο, έναντι 2 πιονιών + Αξιωματικό + Πύργο). Στη συνέχεια και παρά τον περιορισμένο χρόνο, έπαιξε με μεγάλη ακρίβεια το φινάλε και απέσπασε ισοπαλία (105 κινήσεις).

Στη 2η παρτίδα ο Ελληνας πρωταθλητής με τα λευκά, αξιοποίησε κάτι που εκ των προτέρων είχε πει, δηλαδή, την ανωτερότητα του ανθρώπου στο φινάλε απέναντι στη «μηχανή» και πήρε την 1η νίκη σε 47 κινήσεις (βλέπε σε άλλη στήλη).


Τη δεύτερη μέρα ο παγκόσμιος πρωταθλητής των Η.Υ. με αυτό το πολύ γρήγορο παιχνίδι του, καθώς επίσης και τη δυναμικότητά του σε ΕΛΟ (2600-2800!), κέρδισε και τις δύο παρτίδες (για την 4η παρτίδα εκτιμούμε ότι ο Μπανίκας δύο φορές βρέθηκε πολύ κοντά στη νίκη), και το αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε 2,5 - 1,5 υπέρ του «Deep Junior 7».

Στη συνέχεια, σε μια πανηγυρική ατμόσφαιρα, σε μια ατμόσφαιρα όπου η συγκίνηση και το χαμόγελο αυτών που δούλεψαν για την πανελλήνια (και παγκόσμια θα έλεγα αφού το ματς μεταδόθηκε μέσω του Ιντερνετ) αυτή σκακιστική επιτυχία, ήταν ανάμεικτα, ακολούθησαν οι απονομές των επάθλων και η τιμητική διάκριση των παγκόσμιων πρωταθλητριών Αννας - Μαρίας Μπότσαρη, Μαρίας Κουβάτσου και του Χρ. Μπανίκα.


Οι Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες, Αννα-Μαρία Μπότσαρη και Μαρία Κουβάτσου τιμήθηκαν στις εκδηλώσεις του ΣΑΕ
Οι Ελληνίδες παγκόσμιες πρωταθλήτριες, Αννα-Μαρία Μπότσαρη και Μαρία Κουβάτσου τιμήθηκαν στις εκδηλώσεις του ΣΑΕ

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ