Παρασκευή 22 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Στη σκιά των ταραχών

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις

Associated Press

Από τις προχτεσινές συγκρούσεις
ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Η νύχτα της Τετάρτης έγινε μέρα, από τις βόμβες μολότοφ, τις φωτιές που «κοσμούσαν» τις συγκρούσεις μεταξύ καθολικών και Προτεσταντών. Τις σοβαρότερες ταραχές της τελευταίας τριετίας, από τη στιγμή δηλαδή που άρχισε η εφαρμογή της «ειρηνευτικής συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής».

Τουλάχιστον 39 αστυνομικοί τραυματίστηκαν στο Μπέλφαστ κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, όταν η αστυνομία ενισχυμένη και από τα βρετανικά στρατεύματα, ρίχνοντας μάλιστα πλαστικές σφαίρες, προσπάθησε να επιβάλλει την τάξη. «Το πλήθος και από τις δύο πλευρές έριξε πολλές βόμβες μολότοφ αλλά βόμβες οξέων» είπε ο αναπληρωτής διοικητής της αστυνομίας της επαρχίας (RUC), Αλαν ΜακΚουίλαν, χαρακτηρίζοντας την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ως «εξέγερση» με τη συμμετοχή πολλών εκατοντάδων διαδηλωτών. «Ερρίφθησαν πυροβολισμοί και μια βόμβα εκτοξεύτηκε εναντίον περιπολικού» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ένα άτομο, κατά πάσα πιθανότητα αξιωματικός της αστυνομίας, τραυματίστηκε σοβαρά από έκρηξη βόμβας μολότοφ.

Οι ταραχές ξεκίνησαν την Τρίτη όταν οι γονείς που πήγαν να πάρουν τα παιδιά τους από ένα καθολικό δημοτικό σχολείο δέχτηκαν βροχή από πέτρες. Την Τετάρτη, οι αστυνομικές δυνάμεις σε αρκετές περιπτώσεις δέχτηκαν επιθέσεις, ενώ το βράδυ σημειώθηκαν πυροβολισμοί κυρίως στην οδό Γκλένμπριν. Οι αστυνομικοί απάντησαν στις βόμβες μολότοφ, στις πέτρες και τα μπουκάλια με τα οξέα που εκτοξεύονταν εναντίον τους πυροβολώντας με πλαστικές σφαίρες. Οταν προσπάθησαν μάλιστα να μεταφερθούν οι τραυματίες με τα νοσοκομειακά, Προτεστάντες προσπάθησαν να βάλουν φωτιά στα ασθενοφόρα, λούζοντάς τα με βενζίνη.

Κύκλοι, τόσο της αστυνομίας όσο και αναλυτές, εκτιμούν ότι πίσω από τα βίαια επεισόδια μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων κοινοτήτων, βρίσκονται ακραίες παραστρατιωτικές ομάδες και από τις δύο πλευρές, οι οποίες αντιμάχονται την ειρηνευτική διαδικασία. Πάντως, η χρονική στιγμή που ξέσπασαν οι ταραχές, θεωρείται κρίσιμη, καθώς πλησιάζει η λεγόμενη «περίοδος των παρελάσεων», δηλαδή οι ετήσιες εκδηλώσεις του Τάγματος της Οράγγης, προκειμένου να γιορταστεί η επέτειος της νίκης των Αγγλων Προτεσταντών επί των Ιρλανδών καθολικών. Επίσης, ένα ακόμη ανησυχητικό στοιχείο, είναι ότι οι ταραχές ξέσπασαν τη στιγμή που η εξαιρετικά εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία αντιμετωπίζει μία ακόμη κρίση, αναφορικά με τον αφοπλισμό των παραστρατιωτικών ομάδων. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», από κοινού, η ιρλανδική και η βρετανική κυβέρνηση καταβάλλουν προσπάθειες ώστε να δώσουν νέα ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία που βρίσκεται σε τέλμα, καθώς ο αφοπλισμός ΟΛΩΝ των παραστρατιωτικών ομάδων παρά την εκεχειρία, την κατάπαυση του πυρός και τις επιθεωρήσεις στα οπλοστάσια του ΙΡΑ, παραμένει το κυριότερο αγκάθι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ