Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση υπόσχεται στήριξη με νέα προνόμια στους φαρμακοβιομήχανους
Οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως φαίνεται στον Πίνακα, την τριετία 2012 - 2014 πλήρωσαν συμμετοχή 1,6 δισ. ευρώ (άθροισμα των ποσών στη Γραμμή 5) στα φάρμακα που καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ (η συμμετοχή του ασφαλισμένου υπολογίζεται επί της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, δηλαδή πριν επιστραφούν στον Οργανισμό τα rebates και τα claw backs από τα φαρμακεία και τις φαρμακοβιομηχανίες - βλέπε Στήλες 1, 8, 9 και 10).
Αν σ' αυτά τα 1,6 δισ. ευρώ προστεθούν και τα ποσά που πλήρωσαν οι ασθενείς στην τριετία 2012 - 2014 για τα μη αποζημιούμενα απ' τον ΕΟΠΥΥ φάρμακα, το ποσό που έφυγε τελικά από την τσέπη τους αγγίζει τα 4,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και υπολογισμούς της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (2012 1,5 δισ. ευρώ, 2013 1,5 δισ. ευρώ, 2014 1,6 δισ. ευρώ και πρόβλεψη για το 2015 1,6 δισ. ευρώ).
Με άλλα λόγια, οι ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ - αλλά και όσοι δεν καλύπτονται απ' αυτόν - υποχρεώνονται να πληρώνουν αυτά τα δυσβάσταχτα χαράτσια για να διατηρηθεί η υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας, η οποία καρπώνεται το 75% επί της αξίας των συνολικών πωλήσεων φαρμάκων στην Ελλάδα. Το 2013 οι πωλήσεις - σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων - έφτασαν σε 5,3 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι φαρμακοβιομηχανίες - ξένες και ντόπιες - καρπώθηκαν κοντά στα 4 δισ. ευρώ...
Κι ενώ κυβέρνηση και φαρμακοβιομηχανίες «ξετινάζουν» κυριολεκτικά τους ασθενείς, ο υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, και ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός, στο συνέδριο «Shaping the Future of Healthcare in Greece», που έγινε την Τετάρτη 29.4.2015, υποσχέθηκαν ότι «θα αλλάξουμε εντελώς το μοντέλο της φαρμακευτικής πολιτικής» και ότι «δεν είμαστε σε περίοδο κανονικότητας».
Το τι σημαίνει αυτό, φάνηκε όταν ο υπουργός κάλεσε τις φαρμακευτικές εταιρείες «να επιδείξουν λογική και κατανόηση», δηλώνοντας παράλληλα ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει την παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα», που σημαίνει νέα προνόμια στις φαρμακοβιομηχανίες.