Κυριακή 3 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΗΘΟΠΟΙΩΝ»
Κάλεσμα για τη Γενική Συνέλευση του ΣΕΗ στις 11 Μάη

Να κάνει ο κλάδος δική του υπόθεση την ανάγκη υπογραφής Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης

Η «Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών» (ΔΕΗ) όλη την περασμένη εβδομάδα πραγματοποίησε περιοδείες και εξορμήσεις σε πολλά θέατρα και χώρους δουλειάς. Την περασμένη Τετάρτη προχώρησε σε πλατιά σύσκεψη για τη Γενική Συνέλευση στις 11 Μάη, αλλά και την οργάνωση της απεργίας της Πρωτομαγιάς, θυμίζοντας «πως μόνο μέσα από σκληρούς αγώνες οι εργαζόμενοι και στον κλάδο μας κατέκτησαν την καθιέρωση ωραρίου εργασίας, την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων εργασίας, από τα πρώτα ακόμα χρόνια μετά τη δικτατορία, μας θυμίζει το χρέος μας να συνεχίσουμε».

Η ΔΕΗ μέσα από την ανακοίνωση που έχει βγάλει ενημερώνει τον κλάδο για τις εξελίξεις στον κλάδο... που τρέχουν και για την ανάγκη να πάρουν την υπόθεση της πάλης στα χέρια τους για την υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση:

«Είναι χαρακτηριστικό το εξώδικο που έφτασε τη Δευτέρα 30/3 στο σωματείο από την (ΠΕΕΘ) όπου επί της ουσίας μας λέει να ξεχάσουμε την υπόθεση Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης. Μεταξύ άλλων αναφέρει: "Δεν θα προσέλθουμε σε συνάντηση... αναμένουμε τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της νέας κυβέρνησης ...όσο ισχύει αυτή η εκκρεμότητα δεν μπορούν να λάβουν χώρα διαπραγματεύσεις...". Με αίτημα της παράταξής μας, είχαμε ζητήσει ΔΣ για να παρθεί απόφαση για Γενική Συνέλευση, έτσι ώστε ο κλάδος να απαντήσει οργανωμένα. Οι εκλεγμένοι με την "Κίνηση Ηθοποιών"- παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ - και με τους "Ενωμένους Ηθοποιούς", καταψήφισαν την πρόταση.

Η στάση τους δεν είναι τυχαία:

Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας έχει γνωστοποιήσει την πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις Συλλογικές Συμβάσεις, χωρίς βεβαίως να καταργείται το νομοθετικό πλαίσιο που προβλέπουν οι εφαρμοστικοί νόμοι και που ισοπεδώνει τα δικαιώματα των εργαζομένων. Στην πραγματικότητα αυτό που ετοιμάζεται να νομοθετήσει η κυβέρνηση δεν είναι η επαναφορά των κλαδικών Συμβάσεων, που θα καλύπτει έστω ένα μέρος των απωλειών που είχαν οι μισθοί την προηγούμενη πενταετία, αλλά μόνο η δυνατότητα των συνδικάτων να διαπραγματευτούν με τους εργοδότες. Διαπραγμάτευση που το μόνο που θα "δέχεται" σαν βάση θα είναι ο νομοθετημένος κατώτερος μισθός, που με βάση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης θα φτάσει τον Οκτώβρη τα 654 ευρώ και το 2016 τα 751 ευρώ, μεικτά. Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση νομοθετεί, δημιουργώντας όλες τις προϋποθέσεις οι κλαδικές συμβάσεις και οι μισθοί να κυλήσουν στο ύψος του κατώτερου που θα ισχύει κάθε φορά, εφόσον δεν θα ισχύουν τα επιδόματα πολυετίας και οι ωριμάνσεις! Μιλούν δηλαδή για διαπραγματεύσεις από μηδενική βάση. Αυτή η εξέλιξη, αν την αφήσουμε να περάσει στον κλάδο μας, σημαίνει μείωση τουλάχιστον 40% από την κλαδική σύμβαση που είχαμε.

Με βάση αυτά τα δεδομένα η ΠΕΕΘ λέει... ας τοποθετηθεί η κυβέρνηση και βλέπουμε..., γνωρίζοντας πολύ καλά ότι δεν θα κερδίσει απλά χρόνο, αλλά ότι η ίδια η τοποθέτηση της κυβέρνησης θα είναι συμφέρουσα. Ταυτόχρονα, η διοίκηση του ΣΕΗ, ενώ κανονικά θα έπρεπε να σημάνει συναγερμό στον κλάδο, χρησιμοποιεί το ίδιο ακριβώς επιχείρημα με τους εργοδότες... "Περιμένουμε το νομοσχέδιο της κυβέρνησης". Δηλαδή, η ίδια η διοίκηση του Σωματείου μάς καλεί να περιμένουμε το σχέδιο νόμου που με προσμονή βεβαίως περιμένει και η ΠΕΕΘ!

Οι εξελίξεις όμως δεν σταματούν εδώ, μετά από αίτημα που είχε υποβάλει, μετά από πίεση, το ΔΣ του ΣΕΗ στον υπουργό, να μπορεί να υπογραφεί ΣΣΕ με οικονομικούς όρους, στα κρατικά θέατρα, ο υπουργός αρνήθηκε! Συγκεκριμένα αναφέρει: "...σε καμία περίπτωση δεν είναι δυνατός ο καθορισμός των αμοιβών του Εθνικού θεάτρου μέσω Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας". Ο πρόεδρος του Σωματείου μάλιστα απέκρυψε αυτήν την εξέλιξη από το ΔΣ. Είναι καθαρό, δεν θέλουν να κουνηθεί φύλλο, τη στιγμή που οι εξελίξεις για το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας είναι ασφυκτικές.

Τις προηγούμενες μέρες δεκάδες ηθοποιοί έκαναν το πρώτο βήμα, με πρωτοβουλία της παράταξής μας, υπέγραψαν και κατέθεσαν κείμενο στο ΔΣ το οποίο ζητούσε τη διενέργεια συνέλευσης. Το ΔΣ συνεδρίασε σήμερα 24/4 κάτω από πίεση του ίδιου του κλάδου (μέχρι σήμερα είχαν ακυρωθεί δύο Διοικητικά Συμβούλια με ευθύνη των παρατάξεων ("Κίνηση Ηθοποιών" και "Ενωμένοι Ηθοποιοί"). Η παράταξή μας έθεσε εξαρχής το ζήτημα διεξαγωγής της Γεν. Συνέλευσης πριν την 1η Μάη (συγκεκριμένα στις 29 Απρίλη) καθώς δεκάδες θέατρα έχουν βγάλει πρόγραμμα και καλούν τους συναδέλφους να δουλέψουν Πρωτομαγιά. Η διοίκηση καταψήφισε την πρόταση και αποφάσισε Γεν. Συνέλευση στις 11 Μάη. Στην εκπνοή δηλαδή των 15ημερών, που απαιτούνται με βάση το καταστατικό του ΣΕΗ, από την ημέρα που κατατέθηκε επίσημα το κείμενο του 1/30 των ταμειακώς εντάξει μελών που ζητούν Συνέλευση. Δεν πήρε μάλιστα ούτε στοιχειώδη μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, υπονομεύοντάς την ανοιχτά π.χ. να στείλει εξώδικα στα θέατρα, ενώ μάλιστα έλεγε πως δεν είχε διερευνήσει τα θέατρα που έχουν ανακοινώσει ότι θα δουλεύουν Πρωτομαγιά! Η πραγματοποίηση Γεν. Συνέλευσης πριν την απεργία της Πρωτομαγιάς, ειδικά με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον κλάδο, θα μπορούσε να βοηθήσει ουσιαστικά τους συναδέλφους να σηκώσουν ανάστημα, να τολμήσουν, να απεργήσουν.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πια τη στάση τους, τις μεθοδεύσεις τους, αλλά αποκαλύφθηκαν! Οι ίδιοι οι συνάδελφοι που έκαναν το βήμα, άλλοι υπογράφοντας το κείμενο, άλλοι ανοίγοντας κουβέντα στο θίασο, άλλοι εκφράζοντας τη στήριξή τους παρά τις όποιες διαφωνίες, έδειξαν πως όταν ο κλάδος το αποφασίσει μπορεί να ξεπερνά όλα τα εμπόδια και αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας και της πίεσης του ίδιου του κλάδου ήταν η απόφαση του ΔΣ».

Η ανακοίνωση καταλήγει, καλώντας όλους τους ηθοποιούς, «να κάνουμε δική μας υπόθεση το να έχει απαρτία η Γενική μας Συνέλευση στις 11 Μάη».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο επίκεντρο η αναγκαιότητα ανασύνταξης των δυνάμεων στον κλάδο(2016-10-27 00:00:00.0)
Υπέγραψε Συλλογική Σύμβαση με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας(2016-10-12 00:00:00.0)
Συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΗ(2015-05-16 00:00:00.0)
Διήμερη απεργία των ηθοποιών(2013-03-22 00:00:00.0)
«Ο εξαθλιωμένος δεν έχει μάτια ούτε για το ωραιότερο θέαμα»(2012-04-08 00:00:00.0)
Το ΣΕΗ επιλέγει τον αγώνα με το ΠΑΜΕ(2009-05-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ