Τετάρτη 8 Απρίλη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΑΤΡΑ
Εγκαινιάστηκε η Εκθεση «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση»

Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης με την πρόεδρο του ΕΕΤΕ Εύα Μελά στο χώρο της Εκθεσης
Ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης με την πρόεδρο του ΕΕΤΕ Εύα Μελά στο χώρο της Εκθεσης
Παρουσία δεκάδων επισκεπτών άνοιξε το βράδυ της Δευτέρας στην «Αγορά Αργύρη» τις πύλες της, η έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και αντίσταση» - Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - τόποι εξορίας έως το 1967», που συνδιοργανώνουν ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Πατρέων και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος (ΕΕΤΕ). Στην έκθεση περιλαμβάνονται έργα της περιόδου 1936 - 49, έργα από φυλακές και εξορίες έως το 1967, αλλά και μεταγενέστερα έργα καλλιτεχνών που συμμετείχαν στην Αντίσταση.

Στη σύντομη ομιλία του, στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, αναφέρθηκε στην «ανάγκη να αναδειχθεί η αντίσταση ενός λαού και τα έργα αποτελούν μαρτυρία και για όσα οι δημιουργοί βίωσαν και γι' αυτά που πρόσφεραν στην εικαστική τέχνη». Για τη συνεργασία με το ΕΕΤΕ, ο δήμαρχος τόνισε πως είναι σκόπιμο να βγει στο προσκήνιο μια κρίσιμη περίοδος, από τη δικτατορία του Μεταξά έως και το 1967, μια περίοδος που, συγκεκριμένοι, επί χρόνια, ήθελαν να μένει στην αφάνεια.

Η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, αναφέρθηκε στους δημιουργούς, έργα των οποίων εκτίθενται στην «Αγορά Αργύρη», σημειώνοντας ότι «πρόθεση είναι όλος αυτός ο πλούτος, τα έργα / μαρτυρίες για τη σχέση των εικαστικών με τους αγώνες του λαού, να καταγραφεί και να καταστεί προσεγγίσιμος στο πλατύ κοινό». «Στην έκθεση αυτή, επισήμανε η Εύα Μελά, δε θα βρει κανείς αυτά που αναζητά σε μια ιστορική έκθεση».


Ο πρόεδρος, τέλος, του Πολιτιστικού Οργανισμού, Βασίλης Θωμόπουλος, στο σύντομο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια του Οργανισμού να συμβάλει στην καλλιέργεια υψηλού εικαστικού κριτηρίου στους πολίτες της Πάτρας - ιδιαίτερα τους νέους - και στον παράλληλο στόχο να γίνει η έκθεση κίνητρο προσέγγισης των βιωμάτων των εικαστικών και της προσπάθειάς τους, η τέχνη τους να προσφέρει στην αντίσταση. Αυτές οι προσπάθειες αποτυπώνονται σαφώς μέσα από τη συγκεκριμένη έκθεση.

Στο χώρο λειτουργεί ηλεκτρονικό αρχείο, «βάση δεδομένων» με ήδη καταγεγραμμένα 8.500 εικαστικά έργα και οπτικοακουστικό υλικό κυρίως συνεντεύξεις και αφηγήσεις αγωνιστών. Η «βάση δεδομένων» παρέχει αφενός πληροφορίες και αφετέρου τη δυνατότητα συμπλήρωσης νέων στοιχείων συνεχώς.

Στην «Αγορά Αργύρη» θα πραγματοποιούνται παράλληλες, καθημερινές προβολές ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, ενώ την Κυριακή 3 του Μάη θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση». Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 7 Μάη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ