Τετάρτη 25 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Στην Ιαπωνία για να βρει επενδυτές

Η Τζακάρτα δηλώνει «παρούσα» στους ανταγωνισμούς μονοπωλίων και ιμπεριαλιστικών κέντρων

ΤΟΚΙΟ.--

Τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία ξεκίνησε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Ινδονησίας, Τζόκο Γουιντόντο. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ του ιαπωνικού Τύπου, στις επαφές του με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε, αναμενόταν να υπογραφούν συμφωνίες «αμυντικής συνεργασίας», που θα περιλαμβάνουν τη συνεργασία των δύο χωρών σε «ειρηνευτικές αποστολές», την «ανάπτυξη στρατιωτικού εξοπλισμού», την «ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών». Σε άρθρο του σε μεγάλη ιαπωνική εφημερίδα, «ο Γουιντόντο είπε ότι οι βασικές διεκδικήσεις της Κίνας στη Νότια Κινεζική Θάλασσα στερούνται νομικής βάσης από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, αλλά η Τζακάρτα θέλει να παραμείνει ένας τίμιος διαμεσολαβητής σε μια από τις πιο ακανθώδεις εδαφικές διαφορές της Ασίας».

Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι η επιλογή της Τζακάρτα να συσφίξει την «αμυντική» της συνεργασία με το Τόκιο εκδηλώνεται σε μια περίοδο που οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί ενισχύονται στην περιοχή, όπου ειδικά σε Νότια και Ανατολική Κινεζική Θάλασσα ο μεγάλος ενεργειακός και φυσικός πλούτος έχει ανοίξει την όρεξη σε πολλά μονοπώλια.

Οι «Τάιμς της Ιαπωνίας» έγραφαν ότι βασική προτεραιότητα της επίσκεψης Γουιντόντο είναι η προσέλκυση επενδυτών στη γοργά αναπτυσσόμενη χώρα του (που είναι και μέλος του G20, μην ξεχνάμε). Μάλιστα, το πρόγραμμά του περιελάμβανε και επίσκεψη στα κεντρικά της αυτοκινητοβιομηχανίας «Τογιότα», η οποία φέρεται να ενδιαφέρεται για νέες επενδύσεις ύψους 1 δισ. δολαρίων στην Ινδονησία, ώστε να ενισχύσει τις εγκαταστάσεις της και να ενισχύσει τις εξαγωγές της από τη συγκεκριμένη χώρα. Μάλιστα, η Τζακάρτα φέρεται έτοιμη να «στηρίξει» το ιαπωνικό μονοπώλιο και με «φορολογικά κίνητρα». Στο πλαίσιο προσέλκυσης επενδυτών, ο Γουιντόντο είχε προγραμματιστεί να μιλήσει σε επιχειρηματικό φόρουμ. Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, η Ιαπωνία είναι σήμερα ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής στην Ινδονησία μετά τη Σιγκαπούρη, σημειώνοντας ότι το 2013 1.440 ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνταν στην Ινδονησία.

Πριν αναχωρήσει για το Τόκιο, ο Γουιντόντο σημείωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι «θέλουμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη των υποδομών μας και την αναζωογόνηση, την αύξηση των επενδύσεων και την ενίσχυση της θαλάσσιας βιομηχανίας... Η οικονομία της Ινδονησίας βρίσκεται στη θεμελιώδη διαδικασία της μετάβασης από ένα είδος οικονομίας που εξαρτά πολλά από τις εξαγωγές πρώτων υλών σε μια οικονομία που δημιουργεί προστιθέμενες αξίες, από την καταναλωτική οικονομία στην παραγωγική, σε μια οικονομία προσανατολισμένη στις επενδύσεις». Πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «την περασμένη 10ετία πολλές μεγάλες βιομηχανίες μετακίνησαν κάποια από τα εργοστάσιά τους από Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα στην Νοτιοανατολική Ασία και αυτή η τάση μπορεί να συνεχιστεί», ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος του είναι να συνεχίσει η χώρα του να προσφέρει προνομιακές συνθήκες δράσης για τους μεγαλοεπιχειρηματίες, όπως φτηνά εργατικά χέρια, αλλά και να επιταχύνει την ανάπτυξη υποδομών απαραίτητων για τη δράση των μονοπωλίων. Λέγεται μάλιστα ότι προσδοκά να εξασφαλίσει το ιαπωνικό «ενδιαφέρον» για την ανάπτυξη ειδικών λιμενικών εγκαταστάσεων και την εξασφάλιση της «συνδεσιμότητας» μεταξύ των αναρίθμητων νησιών της Ινδονησίας.

Οπως ο ίδιος εξήγησε, ελπίδα του είναι στη διάρκεια της επίσκεψής του στην Ιαπωνία, αλλά και στην Κίνα, όπου θα βρεθεί αμέσως μετά, είναι να εξηγήσει πώς η Ινδονησία βελτιώνει τις υποδομές της, είτε αυτές αφορούν την Ενέργεια, τους οδικούς άξονες, τα λιμάνια κ.τ.λ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο Βιετνάμ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός(2017-01-18 00:00:00.0)
Νεκροί και τραυματίες στο κέντρο της Τζακάρτα(2016-01-15 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2006-12-09 00:00:00.0)
Δύσκολη η άμεση βελτίωση των διμερών σχέσεων(2005-05-25 00:00:00.0)
Πραξικόπημα «φοβάται» ο Χόλμπρουκ(2000-01-15 00:00:00.0)
Το μεγάλο "παιχνίδι" άρχισε...(1997-11-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ