ΒΕΡΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Εντείνονται οι ζυμώσεις και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν, των πέντε μόνιμων χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την επίτευξη μίας συμφωνίας - πλαισίου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έως τις 31 Μάρτη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η χτεσινή συνάντηση που είχαν, χτες, στη Λοζάνη της Ελβετίας οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ, Τζον Κέρι, και Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, κράτησε τουλάχιστον πέντε ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες, που έδωσαν πηγές προσκείμενες στην αμερικανική πλευρά, η ιρανική αντιπροσωπεία καλείται να πάρει «μερικές πολύ δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις εάν επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας». Οι ίδιες πηγές εντούτοις εξέφρασαν την πεποίθηση ότι η επίτευξη μίας καταρχήν συμφωνίας είναι εφικτή.
Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, σημείωσε πως κατά την πεντάωρη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του συζήτησαν μία ευρεία γκάμα θεμάτων, ξεκινώντας από τις διεθνείς κυρώσεις σε βάρος του Ιράν έως την πρόσφατη «ανοιχτή» επιστολή των 47 Αμερικανών ρεπουμπλικανών βουλευτών προς την ιρανική ηγεσία, με την οποία «προειδοποιούσαν» ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να ακυρωθεί με την υπογραφή του επόμενου Αμερικανού Προέδρου...
Ο Κέρι πάντως, την Κυριακή, είχε δηλώσει στο CBS ότι οι περισσότερες διαφορές με το Ιράν είναι πολιτικές και όχι τεχνικές και ότι ως εκ τούτου θα μπορούσε να διευθετηθούν.
Λίγη ώρα πριν από τη μετάβαση του Ιρανού υπουργού στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντούσε τους ομολόγους του από Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και την επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της άμεσης επίτευξης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Κάλεσε τους ομολόγους του «να αδράξουν την ευκαιρία» και να προχωρήσουν σε μία συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα «μετά από 10 και πλέον χρόνια διαπραγμάτευσης».
Η Μογκερίνι, από την πλευρά της, εκτίμησε ότι «μπαίνουμε σε μία λεπτή φάση διαπραγμάτευσης αφού μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες θα κριθεί εάν θα επιτευχθεί ή όχι συμφωνία».
Αξίζει, τέλος, να επισημανθεί η στάση του Σαουδάραβα πρίγκιπα Τούρκι αλ Φαϊσάλ (πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών και πρέσβης της χώρας του σε ΗΠΑ και Βρετανία) πως τυχόν συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα θα σηματοδοτήσει «κούρσα πυρηνικής τεχνολογίας» στην περιοχή, αφού τόσο η Σαουδική Αραβία όσο και άλλες χώρες της περιοχής «θα απαιτήσουν τα δικαιώματα που αυτή θα προβλέπει για την Τεχεράνη».