Κυριακή 17 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ
Προς ανεξέλεγκτη χρήση των όπλων από αστυνομικούς;

«Η ισχύουσα νομοθεσία... είναι κατά την άποψή σας επαρκής για την αντιμετώπιση της σύγχρονης εγκληματικότητας;.. Αν όχι, πιστεύετε ότι θα πρέπει να προσανατολιστούμε σε ενδεχόμενες τροποποιήσεις ή προς ένα νέο εντελώς νομοθετικό πλαίσιο;».

«Η ισχύουσα νομοθεσία, ανεξαρτήτως του επιπέδου εκπαίδευσης των αστυνομικών, δρα αποτρεπτικά, δηλαδή εμποδίζει τους κακοποιούς να χρησιμοποιήσουν βία κατά των αστυνομικών. Μήπως, αντίθετα, δρα ανασταλτικά ως προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι, φοβούμενοι ενδεχόμενη εμπλοκή τους με την Εισαγγελία και τα δικαστήρια, δεν αμύνονται έγκαιρα και δεν καταφεύγουν την κατάλληλη στιγμή στη χρήση των όπλων;».

«Σε περίπτωση που κρίνετε σκόπιμη την τροποποίηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, εκτιμάτε ότι θα πρέπει να διευρυνθεί, να περιοριστεί ή να παραμείνει ως έχει το εύρος της δυνατότητας των αστυνομικών, να κάνουν χρήση του υπηρεσιακού οπλισμού τους;».

«... προς ποια κατεύθυνση θα πρέπει να κινηθούν - αν απαιτηθούν - τυχόν νέες νομοθετικές προβλέψεις;».

Αυτά, ανάμεσα σ' άλλα, ρωτά το Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης με επιστολή του στις 22/3/2001, προκειμένου να προχωρήσει στην αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου, όσον αφορά τη χρήση των όπλων εκ μέρους των αστυνομικών. Ετσι, μετά τον «τρομονόμο», μετά το νομοσχέδιο για την απαγόρευση των διαδηλώσεων, μετά το νομοσχέδιο για τη συγκρότηση μισθοφορικού στρατού, ένα ακόμη μέτρο θωράκισης και ενίσχυσης της καταστολής του λαού κινήματος βρίσκεται στα σκαριά, όπως αποκάλυψε κατ' αποκλειστικότητα ο «Ριζοσπάστης», την Παρασκευή, 15/6/2001. Και όλ' αυτά, «προς όφελος της κοινωνικής ειρήνης, της ασφάλειας των πολιτών και εν τέλει της ίδιας της Δημοκρατίας», όπως ισχυρίζεται ο υπουργός!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ