Σάββατο 16 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πολλαπλά ερωτήματα για το θάνατο της 33χρονης

Αποκαλύπτεται ότι ο επιχειρηματικός τομέας, όταν «βρεί τα σκούρα», παραπέμπει στο δημόσιο τομέα, όπου περισσεύουν οι ελλείψεις

Σοβαρές είναι οι ευθύνες που προκύπτουν για τη διοίκηση της ιδιωτικής κλινικής «Κυανούς Σταυρός» της Θεσσαλονίκης, σχετικά τις συνθήκες θανάτου της Ευγενίας Κλαδή, 33 ετών.

Η άτυχη γυναίκα παρουσίασε ακατάσχετη αιμορραγία λίγο μετά τη γέννηση του δεύτερου παιδιού της και μετά τρείς ώρες άφησε την τελευταία της πνοή. Οπως έγινε γνωστό, η συγκεκριμένη κλινική δε διέθετε την απαραίτητη υποδομή για να αντιμετωπίσει την επιπλοκή που παρουσιάστηκε. Ο πρόεδρος του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης δήλωσε χθες ότι η παραπάνω κλινική, ενώ διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν τη λειτουργεί και υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Παρόμοιες σοβαρές ελλείψεις υποδομής υπάρχουν σε μια σειρά άλλες ιδιωτικές κλινικές, έτσι που αυτές δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έκτακτα περιστατικά που συμβαίνουν στις μονάδες τους. Στις δύσκολες περιπτώσεις, δηλαδή, οι γιατροί λόγω των ελλείψεων αυτών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια σηκώνουν τα χέρια και ζητούν τη συνδρομή των δημόσιων νοσοκομείων για να σωθούν οι ασθενείς τους. Κατά τα άλλα, οι κήρυκες της ιδιωτικοποίησης του δημόσιου τομέα της υγείας και πολλά ΜΜΕ δεν αφήνουν ευκαιρία, προκειμένου να δυσφημήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, διογκώνοντας περιστατικά που καταγγέλλονται και συστηματικά παραπληροφορώντας και δυσφημίζοντας γιατρούς και προσωπικό.

Η άτυχη Ευγενία Κλαδή πέθανε τα ξημερώματα της Τετάρτης, την ώρα που μεταφερόταν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την ιδιωτική κλινική στο νοσοκομείο «Παπανικολάου». Οι γιατροί της κλινικής ζήτησαν από το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» - που δεν εφημέρευε - να μεταφερθεί εκεί η ασθενής, αλλά η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρχε άδειο κρεβάτι στη μονάδα εντατικής θεραπείας.

Από εδώ και πέρα, προκύπτει και σειρά άλλων ερωτημάτων, σχετικά με ενέργειες και παραλείψεις των υπευθύνων της κλινικής.

  • Γιατί δεν ειδοποιήθηκε πιο νωρίς το ΕΚΑΒ, για να παραλάβει την ασθενή και να την μεταφέρει σε νοσοκομείο; Υπήρχαν πέρα του γυναικολόγου και γιατροί άλλων ειδικοτήτων, που θα ήταν σε θέση ώστε το επιτελείο αυτό να σταθμίσει όλα τα δεδομένα και να κινηθεί με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, προκειμένου να σωθεί η ζωή της άτυχης γυναίκας;
  • Γιατί, αν υπήρχε αυτό το επιτελείο γιατρών, δεν ζητήθηκε με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης της ασθενούς, να διατεθεί, όχι απλά ένα ασθενοφόρο, αλλά κινητή μονάδα του ΕΚΑΒ και γιατί η 33χρονη δεν ήταν διασωληνωμένη;
  • Κι ακόμη γιατί χάθηκε πολύτιμος χρόνος στις συννενοήσεις με το νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» - που δεν εφημέρευε - να δεχθεί την ασθενή, όταν το νοσοκομείο «Γεννηματάς» - που επίσης εφημέρευε - είναι πολύ κοντά στην ιδιωτική κλινική «Κυανούς Σταυρός»;

Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή Δ. Ψαρούλη, «επακόλουθο της κακής λειτουργίας της μήτρας ήταν η ακατάσχετη αιμορραγία και, τελικά, ο θάνατος. Οσο πιο σύντομα νοσηλευθεί ο ασθενής σε τέτοιες περιπτώσεις, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να ξεπεράσει τον κίνδυνο», δήλωσε.

Τέλος, με το τραγικό αυτό περιστατικό, έρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο η τεράστια έλλειψη κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών, των εργαζομένων στα νοσοκομεία και του λαού της Θεσσαλονίκης, που το υπουργείο Υγείας χρόνια τώρα υπόσχεται ότι θα το λύσει, χωρίς, όμως, να κάνει το παραμικρό για την υλοποίησή του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ