Στη Βρετανία, ήδη, η ρωσοκυπριακή «ναυτική συνεργασία» χαρακτηρίστηκε «παράξενη» και «επικίνδυνη»
Η συμφωνία που συζητήθηκε περισσότερο από όλες είναι αυτή που προβλέπει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ρωσικών πολεμικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια. Μέρες πριν καν ξεκινήσει η επίσκεψη Αναστασιάδη, αλλά και ενώ αυτή συνεχιζόταν, πολλοί έκαναν λόγο για «ρωσική βάση στην Κύπρο», ισχυρισμούς που η κυπριακή κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει.
Πάντως, το τι ακριβώς συνεπάγεται η συμφωνία δεν είναι καθαρό. Στην ιστοσελίδα του Γραφείου Τύπου της κυπριακής Προεδρίας γίνεται λόγος γενικόλογα (τυχαία;) για «συνεργασία στο ναυτικό πεδίο».
Αναφερόμενος στη συμφωνία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στα ΜΜΕ ότι στο εξής «η Κυπριακή Δημοκρατία θα επιτρέπει σε ρωσικά πλοία που συμμετέχουν στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και της πειρατείας να καταπλέουν στα λιμάνια της».
Από τη μεριά του, ο Νίκος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε δυνατότητα που θα χρησιμοποιείται για «ανθρωπιστικούς σκοπούς», για «ανεφοδιασμό πλοίων, όπως και τη διάσωση Ρώσων υπηκόων και την απομάκρυνσή τους από γειτονικές χώρες». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ITAΡ - ΤΑΣΣ, o Αναστασιάδης «είπε ότι δε θα χρειάζονταν έξτρα έξοδα από τις δύο πλευρές για τις επισκέψεις των ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Κύπρο. «Ισως θα χρειαστούν έξτρα έξοδα από δικής μας πλευράς στην περίπτωση που η Εθνική Φρουρά της Κύπρου χρειαζόταν πρόσθετα όπλα», είπε.... «Εκτός από τη Γαλλία, η Ρωσία είναι η μόνη άλλη χώρα που προμηθεύει όπλα την Κύπρο. Χρειαζόμαστε όπλα για να μπορέσουμε να αντικρούσουμε την απειλή που έρχεται από την Τουρκία».
Την ίδια στιγμή, δεν είναι καθαρό αν αντίστοιχες «διευκολύνσεις» θα παρέχονται και σε ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα, κάτι για το οποίο τις προηγούμενες μέρες είχαν προδιαθέσει και οι δύο πλευρές. Αν και δημοσιεύματα (όπως της «Καθημερινής Κύπρου») συμπεριέλαβαν στις συμφωνίες μία που περιέχει «πρόνοια για τη χρήση των κυπριακών αεροδρομίων σε περίπτωση ανθρωπιστικών περιπτώσεων», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης υποστήριξε ότι η ρωσική πλευρά δεν έθεσε αίτημα για διευκολύνσεις αεροσκαφών της πολεμικής της αεροπορίας σε κυπριακά αεροδρόμια, συμπληρώνοντας ότι δε τίθεται θέμα παραχώρησης αεροπορικής βάσης στη Ρωσία, αλλά και ότι αν ζητήσει τη χρήση κυπριακών αεροδρομίων για επιχειρήσεις ανθρωπιστικής φύσεως, τότε η Κυπριακή Δημοκρατία θα απαντήσει θετικά.
Οπως και να έχουν τα πράγματα, είναι καθαρό πως η Ρωσία εξασφαλίζει νέα δεδομένα για τη «δραστηριοποίηση» των Ενόπλων Δυνάμεών της στη Μεσόγειο, όπου - ήδη - συγκεντρώνονται πολεμικά πλοία και αεροσκάφη διαφόρων δυνάμεων, τις περισσότερες φορές με την «ταμπέλα» των «ανθρωπιστικών» ή «ειρηνευτικών» επιχειρήσεων, ή της «αντιμετώπισης τρομοκρατών» τύπου «Ισλαμικού Κράτους» (που σήμερα «καταδιώκουν» οι ίδιοι που τους δημιούργησαν).
Αναμενόμενα, λοιπόν, ξεκίνησαν ήδη οι αντιδράσεις. Ετσι, προχτές, η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» («Ντέιλι Μέιλ») αναρωτιόταν σε άρθρο της: «Πόσο παράξενο - και επικίνδυνο - είναι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση ενεργεί ενάντια στο ρωσικό επεκτατισμό, ένα από τα κράτη - μέλη της να παρέχει ενεργά στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στρατιωτική βοήθεια. Υπογράφοντας τη συμφωνία που επιτρέπει σε ρωσικά πολεμικά πλοία να χρησιμοποιούν τις ναυτικές της βάσεις, η Κύπρος όχι μόνο μετατρέπει σε παρωδία τις κυρώσεις της ΕΕ και τους παλικαρισμούς γύρω από την Ουκρανία, αλλά και διακινδυνεύει την ασφάλεια όλων των χωρών του ΝΑΤΟ. Για περισσότερα από 160 χρόνια, η Βρετανία και άλλα ευρωπαϊκά έθνη αγωνίστηκαν - ειδικά στην Κριμαία - να εμποδίσουν τη Ρωσία από το να έχει στόλο στη Μεσόγειο. Χάρη σε αυτήν την επιπόλαιη συμφωνία και στο "πάτημα" που έχει ήδη στη Συρία, ο κ. Πούτιν απέκτησε αυτό το τεράστιο στρατηγικό πλεονέκτημα που τους προσφέρθηκε σε πιάτο».
Η ίδια εφημερίδα επικαλέστηκε αξιωματούχο του βρετανικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τον οποίο «υπό το φως των σημερινών προβλημάτων δεν είναι η ώρα να τείνουμε χείρα φιλίας στη Ρωσία...».