Κυριακή 1 Φλεβάρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΓΥΝΑΙΚΑ
Ενδεικτικά παραδείγματα
  • Οι μυοσκελετικές διαταραχές εκτιμάται ότι κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό (54,4%) μεταξύ των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε επαγγέλματα όπως καθαρίστριες, στην κλωστοϋφαντουργία, καμαριέρες, σερβιτόρες, εμποροϋπάλληλοι, νοσηλευτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό που χρησιμοποιεί Η/Υ, αγρότισσες κ.ά.
  • Συχνότερες είναι οι λοιμώδεις ασθένειες όπως η ηπατίτιδα, η φυματίωση, η ερυθρά σε εργαζόμενες στον τομέα της Υγείας, σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, γηροκομεία και στην κτηνοτροφία.
  • Δερματολογικές και αναπνευστικές παθήσεις και αλλεργίες συνδέονται με την έκθεση σε διάφορες χημικές ουσίες στη χημική και φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά και στις βαφές στα κομμωτήρια, στη σκόνη στην κλωστοϋφαντουργία, στα καθαριστικά, στα απολυμαντικά (και αυτά σε διπλή δόση, αν λάβουμε υπόψη τη χρήση τους και στο σπίτι).
  • Εκθεση σε χημικούς παράγοντες κινδύνου έχουμε και στις εργαζόμενες στα νοσοκομεία και ιατρικά εργαστήρια, με ενδεικτικά παραδείγματα τη φορμαλδεΰδη, τα κυτταροστατικά φάρμακα, διάφορους διαλύτες, αναισθητικά αέρια χειρουργείου κ.λπ.
  • Η σεξουαλική παρενόχληση και η βία είναι συχνές σε εργασιακούς χώρους όπως τα εστιατόρια - μπαρ και τα ξενοδοχεία. Εκτιμάται ότι 30% - 50% των εργαζόμενων γυναικών στην ΕΕ έχουν πέσει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής παρενόχλησης από προϊσταμένους, πελάτες και συναδέλφους. Η σωματική ή ψυχολογική βία είναι συχνή σε επαγγέλματα όπως του τομέα Υγείας, των Μεταφορών, στις Τράπεζες.
  • Η εργοδοτική τρομοκρατία με όλες τις μορφές της (ψυχολογική βία, απειλές, παρακολούθηση με κάμερες κ.ά.) και η εντατικοποίηση της εργασίας αποτελούν επιβαρυντικούς παράγοντες για την ψυχική και σωματική υγεία των γυναικών.
  • Λιγότερο συχνές, αλλά όχι ανύπαρκτες, είναι επαγγελματικές ασθένειες όπως η επαγγελματική βαρηκοΐα σε κλάδους όπως της κλωστοϋφαντουργίας, στη βιομηχανία τροφίμων, αλλά και στα τηλεφωνικά κέντρα.
  • Τα κυκλικά ωράρια και η νυχτερινή εργασία αποτελούν συχνό παράγοντα κινδύνου στον οποίο συχνά είναι εκτεθειμένες και γυναίκες. Τα κυκλικά ωράρια διαταράσσουν τους βιολογικούς ρυθμούς και έχουν συνδεθεί με σειρά από ασθένειες (διαταραχές ύπνου, καρδιαγγειακά νοσήματα, σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης κ.ά.), ενώ έχουν καταταχτεί στους καρκινογόνους παράγοντες κινδύνου (αυξημένη συχνότητα καρκίνου του μαστού στις γυναίκες). Πολύ περισσότερο, όταν η εναλλαγή των βαρδιών είναι απολύτως ακανόνιστη, όταν δε λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για την πρόληψη και αντιμετώπιση της επιβάρυνσης της υγείας των εργαζομένων που δουλεύουν με τέτοια ωράρια.
Ιδιαίτερα ζητήματα αναπαραγωγικής υγείας

Στους χώρους εργασίας, υπάρχουν βλαπτικοί παράγοντες που μπορεί να επιδράσουν στην αναπαραγωγική υγεία των γυναικών, αλλά και των ανδρών. Για παράδειγμα:

  • Η επαγγελματική έκθεση ανδρών και γυναικών σε κάποιες ακτινοβολίες και τοξικές ουσίες στο χώρο εργασίας μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.
  • Η έκθεση των γυναικών σε διάφορους οργανικούς διαλύτες συμβάλλει στην αύξηση της πιθανότητας για γενετικές ανωμαλίες στο έμβρυο κατά 68% και για αποβολή κατά 25%, σε σχέση με μη εκτεθειμένες γυναίκες.
  • Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος αυτόματων αποβολών ή προώρου τοκετού μεταξύ γυναικών των οποίων η εργασία εμπεριέχει ορθοστασία και επαναλαμβανόμενες κινήσεις, σωματική πίεση, άρση βάρους και βαριά σωματική εργασία (νοσηλεύτριες κ.λπ.).
  • Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πρόωρου τοκετού και απόκτησης παιδιού με χαμηλό βάρος κατά τη γέννηση, μεταξύ των γυναικών που εργάζονταν σε βραδινή βάρδια και κυκλικά ωράρια.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ