Τετάρτη 13 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Νέο πρόβλημα μετά από κλοπή γραπτών

Οι μαθητές της Ζακύνθου καλούνται να επαναλάβουν συγκεκριμένα μαθήματα στις 2 Ιούλη μετά από σχετική απόφαση της Επιτροπής Εξετάσεων

Εξετάσεις... για γερά νεύρα αποδεικνύονται οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις της Β` και Γ` Λυκείου. Στις 2 Ιούλη, ημέρα Δευτέρα, στις 8 το πρωί, οι μαθητές της Β` και Γ` τάξης των τριών ενιαίων λυκείων της Ζακύνθου θα διαγωνιστούν για μια ακόμα φορά στα μαθήματα που περιλάμβανε το πρόγραμμα των εξετάσεων το περασμένο Σάββατο. Αιτία, η χτεσινή κλοπή δύο σφραγισμένων σάκων από τα ΕΛΤΑ Καλλιθέας που περιείχαν τα γραπτά δοκίμια των μαθητών. Συγκεκριμένα, οι σάκοι που εκλάπησαν περιείχαν: 237 γραπτά του μαθήματος Αλγεβρα γενικής παιδείας της Β` τάξης, 99 γραπτά του μαθήματος Χημεία θετικής κατεύθυνσης, 2 γραπτά του μαθήματος Ηλεκτρολογία Τεχνολογικής Κατεύθυνσης κύκλου Τεχνολογίας και Παραγωγής και 65 γραπτά του μαθήματος Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων τεχνολογικής κατεύθυνσης κύκλου Πληροφορικής και Υπηρεσιών Γ` τάξης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χτες το υπουργείο, «η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων υπόψη της οποίας τέθηκε το γεγονός αμέσως μόλις εξακριβώθηκε, συνήλθε σε έκτακτη συνεδρίαση και μετά από εξέταση όλων των δεδομένων και αφού είδε τις σχετικές διατάξεις, αποφάσισε ομόφωνα να εισηγηθεί στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την επανάληψη των εξετάσεων στα συγκεκριμένα μαθήματα για τους μαθητές των Λυκείων αυτών», άποψη που υιοθέτησε ο υπουργός Παιδείας.

Από την πλευρά των ΕΛΤΑ, πάντως, σημειώνεται ότι τηρήθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και χειρίστηκαν το θέμα σαν να επρόκειτο για χρηματαποστολή και τα γραπτά μεταφέρθηκαν στην Καλλιθέα, γιατί ακριβώς θεωρήθηκε ασφαλές κομβικό σημείο για την υπηρεσία των ταχυμεταφορών που διεκπεραιώνει τέτοια θέματα. Κύκλοι των ΕΛΤΑ, στα ερωτήματα γιατί οι σάκοι με τα γραπτά δεν ήταν στο χρηματοκιβώτιο, απαντούσαν ότι είχε ήδη ξεκινήσει η διαλογή των σάκων τη στιγμή της ληστείας.

Στο θέμα αυτό παρενέβη και ο τομεάρχης της ΝΔ, Γ. Καλός, που κριτικάρει τον τρόπο μεταφοράς των γραπτών, ενώ από την πλευρά του υπουργείου δηλώνεται ότι η χρήση των ΕΛΤΑ εφαρμόζεται εδώ και τρία χρόνια.

Οι εξετάσεις στο μεταξύ συνεχίστηκαν χτες με Φυσική γενικής παιδείας για τους μαθητές της Γ` λυκείου. Κριτική στα χτεσινά θέματα της Φυσικής ασκεί με ανακοίνωσή της και η Ενωση Ελλήνων Φυσικών, η οποία τα χαρακτηρίζει μεν «προσεγμένα» και «υψηλότερης στάθμης σε σχέση με τα περσινά», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «ίσως δυσκολευτεί η Θεωρητική Κατεύθυνση» και ότι «απευθύνονται σε καλώς προετοιμασμένους μαθητές». Η Ενωση Ελλήνων Φυσικών παρατηρεί ότι «προς αποφυγή ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των μαθητών θα έπρεπε σε περισσότερα θέματα να ζητούνται αιτιολογήσεις ώστε οι μαθητές να αποδεικνύουν τις γνώσεις τους» και ότι στο Α3 ερώτημα του 3ου θέματος θα έπρεπε να είναι σαφέστερη η διατύπωση. Η Ενωση σημειώνει επίσης ότι «τα ερωτήματα δεν είχαν την απαιτούμενη κλιμάκωση για την επιλογή των καλύτερων μαθητών. Ο χρόνος δεν επαρκούσε λόγω της μεγάλης έκτασης των θεμάτων και πολλών αριθμητικών πράξεων», καταλήγει.

Χτες οι μαθητές της Β` Λυκείου εξετάστηκαν στο μάθημα Ιστορία γενικής παιδείας. Αύριο οι εξετάσεις συνεχίζονται με Νεοελληνική Γλώσσα γενικής παιδείας για τη Β` Λυκείου, ενώ οι μαθητές της Γ` Λυκείου εξετάζονται στο μάθημα Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής γενικής παιδείας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ