Τρίτη 12 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ
Αύξηση με μέτρο στα ασφάλιστρα

Φραγμό στις υπερβολικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εταιριών για νοσοκομειακή περίθαλψη βάζει ο Αρειος Πάγος, ο οποίος κρίνει καταχρηστικό τον όρο που περιέχεται σε συμβόλαια και επιτρέπει στις εταιρίες να αυξάνουν μόνες τους, κατά την κρίση τους, τα ασφάλιστρα, χωρίς να ακολουθούν κάποια προκαθορισμένα κι εύλογα για τους ασφαλισμένους κριτήρια.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ερμηνεύοντας το νόμο 2251/1994, αποφάνθηκε ότι ο επίμαχος όρος διαταράσσει υπέρμετρα την ισορροπία των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων μερών σε βάρος των πολιτών. Και αυτό γιατί αφήνει στην απόλυτη μονομερή κρίση της ασφαλιστικής εταιρίας το προνόμιο να αυξάνει τα ασφάλιστρα, χωρίς να επικαλείται συγκεκριμένα κριτήρια, βάσει των οποίων θα μπορούσε να γίνει μελλοντική αναπροσαρμογή τους.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου, ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή χρημάτων σε χιλιάδες ασφαλισμένους, που επιβαρύνονται με μονομερείς αναπροσαρμογές των τιμών από τις ασφαλιστικές εταιρίες.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει η Ενωση Καταναλωτών Ποιότητας Ζωής (ΕΚΠΟΙΖΩ), η οποία ζητούσε χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη ύψους 500.000 δραχμών από την εταιρία «Εθνική ΑΕΓΑ». Μετά την τελεσίδικη απόφαση του δικαστηρίου, η «Εθνική ΑΕΓΑ» καλείται να καταβάλει αποζημίωση, γιατί στα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής που έκανε με καταναλωτές περιλάμβανε και τον καταχρηστικό όρο, να διατηρεί το δικαίωμα αλλαγής των ασφαλίστρων της νοσοκομειακής περίθαλψης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ