Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΝΕΟΛΑΙΑ
Ο χαιρετισμός του Νικόλα Παπαδημητρίου, προέδρου της ΠΟΔΝ

«Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Εκ μέρους της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Δημοκρατικών Νεολαιών, απευθύνω αγωνιστικό χαιρετισμό στο 11ο Συνέδριο της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας.

Τα Συνέδρια της ΚΝΕ υπήρξαν διαχρονικά σημαντικό γεγονός τόσο για την ΚΝΕ όσο και για την ΠΟΔΝ, καθώς αποτελούν σταθμό για τη δράση και τη ζωή της ΚΝΕ, όπως επίσης και για το παγκόσμιο νεολαιίστικο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Αλλωστε, η ΚΝΕ υπήρξε διαχρονικά υποστηρικτής και στυλοβάτης στην ύπαρξη, τους στόχους και την πάλη της ΠΟΔΝ κατά την 70χρονη Ιστορία της.

Το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ διεξάγεται μέσα σε συνθήκες, όπου η εργατική τάξη και ιδιαίτερα η νεολαία δέχονται τις βάρβαρες συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας και των πολιτικών της ΕΕ που παράγουν και αναπαράγουν τη φτώχεια, την ανεργία και την εκμετάλλευση.

Ο ελληνικός λαός μαζί με άλλους λαούς στην Ευρώπη, είναι μάρτυρας της επιβολής των σκληρών μέτρων που προωθούνται τόσο από την ΕΕ και τους μηχανισμούς της, όσο και από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Επιβολές, βέβαια, που έρχονται με την πλήρη αποδοχή και συγκατάθεση των κυβερνήσεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα της αστικής τάξης. Στο όνομα της περιβόητης ανάπτυξης, της οικονομικής ανάκαμψης και της ανταγωνιστικότητας, θεσμοθετείται περαιτέρω ο εργασιακός μεσαίωνας και η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Τα εργασιακά δικαιώματα κουτσουρεύονται, η Ασφάλιση εξαφανίζεται και οι μισθοί μετατρέπονται σε επιδόματα επιβίωσης. Η Υγεία και η Παιδεία μετατρέπονται από δικαίωμα σε προνόμιο των λίγων, ιδιωτικοποιούνται και ξεπουλιούνται στο μεγάλο κεφάλαιο.

Είναι βέβαια ξεκάθαρο πως θυσιάζουν τους λαούς για να διασώσουν τις πολυεθνικές και τα κέρδη τους, για να διασφαλίσουν τη συγκέντρωση και τη συγκεντροποίηση του κεφαλαίου που βασίζεται στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, με ή χωρίς κρίσεις.

Για να αποδυναμώσουν την οργανωμένη πάλη του λαού, επιδίδονται σε εκβιασμούς, τρομοκρατία και καταστολή, την ίδια στιγμή που έβγαλαν από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τον νεοναζισμό. Οι πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και η θεσμοθέτηση της αντικομμουνιστικής έξαρσης στην ΕΕ με κορωνίδα τη «θεωρία των δύο άκρων» φανερώνουν πως ο φασισμός είναι το μακρύ χέρι του συστήματος.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα αυτά, η εμβάθυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων γεννά νέους πολέμους σε όλο τον κόσμο με τον κίνδυνο ξεσπάσματος ενός γενικευμένου πολέμου να είναι ορατός. Οι ιμπεριαλιστές ξαναμοιράζουν τη Γη, σκορπώντας το θάνατο, τον πόνο και την προσφυγιά με όλο και περισσότερες χώρες να γίνονται ουρά της ιμπεριαλιστικής θηριωδίας του ΝΑΤΟ και των υπολοίπων ιμπεριαλιστικών χωρών, εμπλέκοντας τους λαούς σε νέες περιπέτειες.

Η ΠΟΔΝ καθοδηγείται από τον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό και συνεχίζει να αγωνίζεται για σχεδόν 70 χρόνια για την επικράτηση της Ειρήνης. Αντλεί διδάγματα και εμπειρία από την πάλη και την αγωνιστική παράδοση των μελών της. Δε θα μπορούσε, λοιπόν, να μην αντλεί δύναμη από την ΚΝΕ, η οποία σφράγισε τη δράση της ΠΟΔΝ με αγώνες και θυσίες και εξακολουθεί να το πράττει και σήμερα με τη συμβολή της στον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα της νεολαίας, τον αγώνα ενάντια στο φασισμό και την εκμετάλλευση.

Η αντιιμπεριαλιστική δράση της ΠΟΔΝ συμπληρώνει σύντομα 70 χρόνια. Λίγο μετά την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, χιλιάδες νέοι και νέες μαζεύτηκαν στο Λονδίνο για το ιδρυτικό συνέδριο της ΠΟΔΝ καθορίζοντας τους στόχους της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό. Αυτήν την παρακαταθήκη, η οποία κτίστηκε μέσα από τη διεθνιστική αλληλεγγύη, τους αγώνες και ιδιαίτερα των νέων κομμουνιστών, καλούμαστε σήμερα όχι μόνο να περιφρουρήσουμε αλλά και να ενισχύσουμε.

Είμαστε σίγουροι πως η ΚΝΕ θα ανταποκριθεί επάξια στις ευθύνες και τα καθήκοντα που προκύπτουν ενώπιόν μας. Είμαστε βέβαιοι πως η ΚΝΕ θα συνεχίσει να παλεύει προς το συμφέρον της ελληνικής νεολαίας στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για το σοσιαλιστικό αύριο.

Ζήτω το 11ο Συνέδριο της ΚΝΕ. Ζήτω η ΚΝΕ. Ζήτω η ΠΟΔΝ»


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ