Παρασκευή 19 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργούν σήμερα οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ ΑΕ

Με 24ωρη απεργία σήμερα, Παρασκευή, και αποχή από την εργασία του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ αντιδρούν στη ρύθμιση που έφερε η κυβέρνηση στη Βουλή με μορφή τροπολογίας, με την οποία επικυρώνει και νομικά το «φιλικό διακανονισμό» μεταξύ του Οργανισμού και της COSCO. Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης θα γίνει στις 11.30 το πρωί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και πορεία στη Βουλή, όπου θα έχει αρχίσει η συζήτηση για την τροπολογία, η οποία κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ο φιλικός διακανονισμός αποτελεί νέα σύμβαση παραχώρησης και προβλέπει την παράδοση του δυτικού τμήματος της προβλήτας ΙΙΙ στην COSCO και κατάργηση του εγγυημένου ανταλλάγματος που κατέβαλε το κινεζικό μονοπώλιο. Με τη τροπολογία η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, η οποία προωθείται με την πώληση του πλειοψηφικού (67%) πακέτου του ΟΛΠ, ενώ ο σχεδιασμός της είναι η ιδιωτικοποίηση συνολικά του λιμενικού δικτύου της χώρας.

Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΑΠ/ΣΥΡΙΖΑ) στη διοίκηση της ΟΜΥΛΕ, η οποία και αποφάσισε τις απεργιακές κινητοποιήσεις, επικεντρώνει την κριτική της στον τρόπο που γίνεται η ιδιωτικοποίηση, καλύπτοντας επί της ουσίας την πολιτική που παραδίδει υποδομές και παραγωγικές δυνατότητες της χώρας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Είναι γνωστό ότι η ιδιωτικοποίηση προωθείται από την κυβέρνηση, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση των λιμενικών υπηρεσιών.

Η αγωνιστική παράταξη Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών επισημαίνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΟΜΥΛΕ, η οποία συνειδητά υπονόμευσε κάθε προσπάθεια οργάνωσης των εργαζομένων με αποτέλεσμα να φτάσει το θέμα στο διά ταύτα. Καλεί τους εργαζόμενους σε μαζική συμμετοχή, διεκδικώντας λιμάνια λαϊκή περιουσία, μοχλό ανάπτυξης και ευημερίας για το λαό.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ