Τετάρτη 17 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΣΡΑΗΛ
Κινητικότητα κατά του ψηφίσματος των Παλαιστινίων

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντονη κινητικότητα για μια ακόμη φορά επιδεικνύουν οι ΗΠΑ με στόχο, υποτίθεται, την αναβίωση της «ειρηνευτικής» διαδικασίας για το Παλαιστινιακό, σε μία ιδιαίτερα τεταμένη ιστορική συγκυρία με αφορμή την τωρινή προσπάθεια της Παλαιστινιακής Αρχής να προωθήσει για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο ψηφίσματος που θα επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016.

Η σειρά επαφών που έχει ξεκινήσει από τη Δευτέρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, σε Ρώμη, Παρίσι και Λονδίνο επιδιώκει αποκρυστάλλωση των θέσεων όλων των ενδιαφερόμενων πλευρών. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, με τον οποίο ολοκλήρωσε τη συνάντησή του αργά το βράδυ της Δευτέρας, του ξεκαθάρισε την αντίθεση του Ισραήλ σε οποιοδήποτε σχέδιο ψηφίσματος στον ΟΗΕ για το Παλαιστινιακό.

Η συνάντηση του Κέρι με τους ομολόγους τους από Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Παρίσι, δεν φάνηκε να οδηγεί σε κάποιο συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Εντούτοις, ο Κέρι έως χτες αργά το απόγευμα, οπότε επρόκειτο να συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή, Σαέμπ Ερεκάτ, και τον γενικό γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ αλ Αράμπι, δήλωνε πως δεν είχε ακόμη αποφασίσει εάν θα ικανοποιήσει την απαίτηση του Ισραήλ ώστε να ασκήσουν οι ΗΠΑ βέτο είτε στο ιορδανικό σχέδιο ψηφίσματος που ζητεί τερματισμό της ισραηλινής κατοχής έως το Νοέμβρη του 2016, είτε στο γαλλικό αντίστοιχο που επιδιώκει την επίτευξη ισραηλινο-παλαιστινιακής συμφωνίας μέσα στα επόμενα δύο χρόνια... «Μία λύση στην ισραηλινο-παλαιστινιακή διαμάχη δεν μπορεί να αποφασιστεί από εξωτερικούς παράγοντες. Πρέπει να είναι επιθυμητή από τις δύο άμεσα ενδιαφερόμενες πλευρές», είπε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη Τύπου στην αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο, νωρίτερα χτες το πρωί. Στην ίδια συνέντευξη Τύπου ο Κέρι υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ και οι εταίροι τους «αναζητούν τρόπους για την προώθηση της ειρήνης στη Μ. Ανατολή», δίχως να αναμειχθούν στις ισραηλινές πρόωρες γενικές εκλογές που θα γίνουν το Μάρτη του 2015. Χαρακτήρισε «εποικοδομητικές» τις συναντήσεις που είχε με Ισραηλινούς και Ευρωπαίους αξιωματούχους, σημειώνοντας ότι «κανείς δεν θα πρέπει να αναμειχθεί στις ισραηλινές εκλογές».

Καλά πληροφορημένες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι ο Κέρι θα προσπαθούσε χτες να πείσει τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή να μην προωθήσει η Παλαιστινιακή Αρχή για ψήφιση το σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εντός τρέχοντος 24ώρου.

Αργότερα πάντως ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών, Ριγιάντ αλ Μάλικι, δήλωσε πρόθυμος να προωθήσει η Παλαιστινιακή Αρχή για ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφαλείας όχι το ιορδανικό αλλά το γαλλικό σχέδιο απόφασης, εφόσον το Παρίσι συναινέσει στην «τροποποίηση» και μερική «ανασύνταξη» του κειμένου.

Δολοφονία 20χρονου Παλαιστίνιου στη Δ. Οχθη

Το ίδιο διάστημα, οι ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις εντείνουν τις προσπάθειες τρομοκράτησης του Παλαιστινιακού λαού στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης, σκοτώνοντας χτες, λίγες ώρες μετά τα μεσάνυχτα Δευτέρας προς Τρίτη, ακόμη έναν 20χρονο Παλαιστίνιο. Το θύμα παρακολουθούσε από την ταράτσα του σπιτιού του την έφοδο Ισραηλινών κομάντος, μέσα στα μαύρα μεσάνυχτα, στον προσφυγικό καταυλισμό Καλαντίγια, κοντά στη Ραμάλα, με πρόσχημα «έρευνες» για «υπόπτους», όταν δέχθηκε ξαφνικά στο στήθος τα ισραηλινά πυρά. Κατά την έφοδο τραυματίστηκε σοβαρά ένας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος και συνελήφθησαν τουλάχιστον 10 άτομα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ