Τρίτη 2 Δεκέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Σύσφιξη σχέσεων παρά τις διαφορές

Βλ. Πούτιν: Αν δεν θέλει η ΕΕ δεν θα γίνει το «Νότιο Ρεύμα»

Από την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
Από την επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία
ΑΓΚΥΡΑ.--

Παρά τις «διαφορετικές προσεγγίσεις» σε ζητήματα όπως η Συρία, η Ουκρανία και το Κυπριακό, Τουρκία και Ρωσία φέρεται να ιεραρχούν τη σύσφιξη των σχέσεών τους, καταρχήν στον οικονομικό τομέα. Αυτό επιβεβαίωσε η επίσημη επίσκεψη, χτες, στην Αγκυρα του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, που μαζί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προήδρευσαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ρωσίας - Τουρκίας.

Οι διμερείς αυτές συναντήσεις ξεκίνησαν το 2010 με στόχο, μεταξύ άλλων, ο όγκος του διμερούς εμπορίου να φτάσει τα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020. Σήμερα, οι διμερείς εμπορικές συναλλαγές φτάνουν τα 33 δισ. δολάρια.

Ο ιστοτόπος της «Χουριέτ» μετέδιδε ότι ένας από τους κλάδους όπου θα επιδιωχθεί ενίσχυση της συνεργασίας είναι τα Τρόφιμα. Θα γίνει προσπάθεια για αύξηση των τουρκικών εξαγωγών στη Ρωσία, στο φόντο και του πολέμου κυρώσεων μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ - ΗΠΑ.

Επιπλέον, ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας. Ο αρμόδιος Τούρκος υπουργός, Τανέρ Γιλντίζ, την προηγούμενη βδομάδα βρέθηκε ξανά στη Ρωσία και φαίνεται ότι εξασφάλισε χαμηλότερες τιμές στο αέριο που προμηθεύεται η Τουρκία.

Πάντως, χτες, στη συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος Πρόεδρος ουσιαστικά είπε ότι η στάση της ΕΕ ακυρώνει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου «Νότιο Ρεύμα» («South Stream»), που το τελευταίο διάστημα έχει «κολλήσει» στη Βουλγαρία. Είπε χαρακτηριστικά ότι «πιστεύουμε πως είναι αντιπαραγωγική η στάση της ΕΕ και αυτή η απροθυμία να στηρίξει τον αγωγό αναγκάζει τη Ρωσία να κατευθύνει το αέριο προς άλλους πελάτες», και πρόσθεσε ότι ενώ «ο αγωγός στη Μαύρη Θάλασσα είναι να ξεκινήσει, η Ρωσία δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση της Βουλγαρίας. Το να επενδύσεις εκατομμύρια δολάρια σε έναν αγωγό που θα σταματήσει ο καθένας καταλαβαίνει ότι είναι κάτι παράλογο». Επίσης, για τη στάση της Βουλγαρίας είπε ότι «δεν δρα ως ένα ανεξάρτητο κράτος» και την συμβούλεψε «να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαφυγόντα κέρδη 400 εκατομμυρίων τον χρόνο, που θα είχε ως τέλη μεταφοράς για το αέριο». Πάντως, τόνισε ότι είναι έτοιμα τα σχέδια για την κατασκευή ενός νέου αγωγού στα σύνορα Τουρκίας - Ελλάδας, από την πλευρά της Τουρκίας, για τους πελάτες στη Νότια Ευρώπη και την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας, που θα αξιοποιήσει και αυξήσει τις δυνατότητες του «Γαλάζιου Ρεύματος».

Επίσης, η ενεργειακή συνεργασία αφορά και άλλες πλευρές, όπως τη λειτουργία του πυρηνικού εργοστασίου Ακούγιου στην επαρχία Μερσίν. Στην κατασκευή της μονάδας (που θα έχει τέσσερις πυρηνικούς αντιδραστήρες) «πρωτοστατεί» η ρωσική «Rosatom».

Στην ατζέντα των συζητήσεων Ερντογάν - Πούτιν περιλαμβάνονταν επίσης οι εξελίξεις σε Συρία και Ιράκ και Ουκρανία, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Γιούρι Ουσάκοφ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ