Πέμπτη 7 Ιούνη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 51
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Καλή η κυβέρνηση, αλλά αν επιτάχυνε λίγο...

Ακόμη γρηγορότερο ρυθμό εφαρμογής της αντιλαϊκής πολιτικής απαιτούν οι βιομήχανοι, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν ότι αυτή η κυβέρνηση τούς προσέφερε πολλά. Δεν τους αρκούν όμως, και, όσο καθυστερεί, θα της ασκούν... κριτική

«Το πώς θα κινηθεί η οικονομική πολιτική, είναι προδιαγεγραμμένο. Το ορίζει η Ευρωπαϊκή Ενωση και οι συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρα μας. Εμείς κάνουμε κριτική για να υλοποιηθεί πιο σωστά η οικονομική πολιτική». Αυτά είπε χτες, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Οδ. Κυριακόπουλος, στα πλαίσια έκτακτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Σύνδεσμος, προκειμένου να ξεκαθαριστεί επισήμως, ότι οι βιομήχανοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα με καμία κυβέρνηση, αρκεί να ικανοποιούνται άμεσα και αποτελεσματικά οι αξιώσεις τους. Με την παραπάνω δήλωση καθίσταται σαφές, ότι η «κόντρα» που ξέσπασε μεταξύ της κυβέρνησης και των βιομηχάνων είναι το προπέτασμα καπνού, για την εφαρμογή της πιο σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, στην εντός ΟΝΕ εποχή. Πάλι με αιχμή την αξίωση να χαρακτηριστεί η «ανταγωνιστικότητα» των επιχειρήσεων ως ο νέος «εθνικός» στόχος, οι βιομήχανοι διεκδικούν την «εδώ και τώρα» επιτάχυνση των χειρισμών για την υλοποίηση των αντιλαϊκών πολιτικών του Προγράμματος Σταθερότητας, με ό,τι συνέπειες έχει η εφαρμογή του στα λαϊκά στρώματα.

Το ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ο καλύτερος αρωγός της κερδοφορίας των βιομηχάνων είναι πανθομολογούμενο και ο ΣΕΒ το αναγνωρίζει. Αυτό που δεν μπορούν να «ανεχτούν», και το δηλώνουν, είναι το γεγονός ότι δεν ακολουθείται η ταχύτητα που αυτοί επιθυμούν. Σ' αυτά τα πλαίσια έγκειται η «κριτική» που άσκησαν την περασμένη βδομάδα στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσής τους. Αποκαλυπτικότατος άλλωστε στάθηκε ο έτερος πρόεδρος του ΣΕΒ, Λ. Αντωνακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι «ο δρόμος, έχουμε πει και άλλη φορά, σαφώς είναι σωστός. Το θέμα είναι με τι ταχύτητα τρέχουμε σ' αυτό τον δρόμο. Πιστεύουμε, ότι η ταχύτητά μας μέσα σ' αυτόν τον δρόμο δεν είναι η σωστή για να φθάσουμε εκεί που θέλουμε». Δηλαδή, οι ανατροπές δεν είναι τόσο γοργές που να αποφέρουν στο βιομηχανικό κεφάλαιο τα μέγιστα κέρδη στην παρούσα στιγμή.

Αναφερόμενος στο έργο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο Λ. Αντωνακόπουλος (σ.σ. για να μην υπάρξουν και παρεξηγήσεις ότι η κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλιά) το επιβράβευσε δηλώνοντας πως «είμαστε οι πρώτοι που είπαμε ότι έχουν γίνει πολλά καλά. Και το γεγονός ότι η οικονομία μας βρίσκεται σε καλή κατάσταση σήμερα είναι από την οικονομική πολιτική που είχαμε αυτά τα χρόνια. Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι για να φθάσουμε τους στόχους που έχει βάλει η κυβέρνηση, για να φθάσουμε το επίπεδό μας σ' αυτό της Ευρώπης, πρέπει να πάμε με υψηλότερες ταχύτητες από αυτές με τις οποίες πάμε τώρα. Αυτό το οποίο λέμε, είναι ότι πρέπει να λέμε τα καλά -διότι είναι η δουλιά μας να τα λέμε τα καλά για την κάθε Κυβέρνηση - αλλά πρέπει να τα λέμε και όταν τα πράγματα δεν είναι και τόσο καλά».

Συνεχίζοντας ο Λ. Αντωνακόπουλος εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι στόχοι που θέτει το κεφάλαιο θα επιτευχθούν. Δήλωσε λοιπόν: «Πιστεύουμε ότι τους στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί, μπορούμε να τους πιάσουμε. Δεν έχουμε καμία αμφιβολία πάνω σ' αυτό. Θα τους πιάσουμε αλλά πρέπει να τρέξουμε γρηγορότερα. Και πρέπει όλοι να βοηθήσουμε. Και παρακαλώ όλους να θεωρήσουν ότι αυτό το οποίο κάνει ο ΣΕΒ είναι προσπάθεια να βοηθήσουμε και όχι να επικρίνουμε κανέναν, ούτε να επιτεθούμε σε κανέναν»!

Να ξεπουληθούν τα πάντα

Σ' αυτά τα πλαίσια, λοιπόν, χτες οι βιομήχανοι ξαναγκρίνιαξαν για τις καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Επ' αυτού, ο Οδ. Κυριακόπουλος κάλεσε την κυβέρνηση να μη θέτει ως πρώτο κριτήριο το τίμημα στις υπό πώληση δημόσιες επιχειρήσεις. Δηλαδή ο δημόσιος τομέας να χαριστεί στους ιδιώτες, προκειμένου να επιτευχθεί η ανταγωνιστικότητα που θα αυξάνει γεωμετρικά τα κέρδη των ιδιωτών. Και ενώ τα τελευταία χρόνια οι μισθοί των εργαζομένων στη χώρα μας συρρικνώνονται, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, προκαλώντας τους εργαζόμενους, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι σε ένα βαθμό οι μισθοί των Ελλήνων εργαζομένων συγκλίνουν με αυτούς της ΕΕ! Αλλά και αυτό να μη συμβαίνει, οι μισθοί θα πρέπει να εξαρτώνται από την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, ισχυρίστηκε ο Ν. Αναλυτής, χαρακτηρίζοντας κατ' αυτόν τον τρόπο τους Ελληνες εργαζόμενους... τεμπέληδες.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό, οι βιομήχανοι ζήτησαν την άμεση έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», στον οποίο όλες οι πλευρές θα πρέπει να προσέλθουν χωρίς προαπαιτήσεις... Η εκτίμηση του ΣΕΒ είναι ότι ο «διάλογος» θα προχωρήσει, ενώ εντός του αμέσως επομένου διαστήματος θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας για το Ασφαλιστικό.


ΣΕΛ.  1

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ