Eurokinissi |
Με χτεσινή συνέντευξη Τύπου (στο αμφιθέατρο του ΥΠΠΟΑ), το ΔΣ του ΕΕΤΕ θύμισε τις κατά καιρούς δικές του ανακοινώσεις - καταγγελίες για «παρατυπίες, αυθαιρεσίες και παράκαμψη του ΔΣ από τη διευθύντρια του ΕΜΣΤ», αλλά και καταγγελίες στον Τύπο, την παραίτηση του πρύτανη στην ΑΣΚΤ, αντίστοιχα φαινόμενα σε άλλα Νομικά Πρόσωπα του ΥΠΠΟΑ και την «άνευ προηγουμένου δημοσιότητα για το ΕΜΣΤ, με εμπλοκή στο πρόσωπο της κ. Καφέτση και τις καταγγελίες του ΔΣ στο πρόσωπό της». Προπάντων, το ΕΕΤΕ αναφέρθηκε σε «ορατά» προβλήματα στο ΕΜΣΤ, ανεξαρτήτως του διευθυντικού προσώπου. «Αυτό που βλέπουμε και θα δούμε, είτε είναι η κ. Καφέτση, είτε άλλος διευθυντής, με την πολιτιστική πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, θα είναι ένα μουσείο αναπαραγωγή του χρηματιστηρίου της Τέχνης και των επενδυτών, μια ακόμα μεγάλη αίθουσα εκθέσεων, μακριά από ό,τι χρειάζεται η κοινωνία», είπε ανάμεσα σε άλλα η πρόεδρος του ΕΕΤΕ, Εύα Μελά, επισημαίνοντας:
Το ΕΕΤΕ εξέφρασε, μεταξύ άλλων, και τις παρακάτω θέσεις του για το ΕΜΣΤ:
Το ΕΜΣΤ να είναι επιστημονικό ίδρυμα για τη Σύγχρονη Τέχνη, ανοιχτό σε όλους τους δημιουργούς και στο κοινό.
Το ΔΣ να αποτελείται από εκπροσώπους επιστημονικών και καλλιτεχνικών θεσμικών οργάνων από το ευρύτερο πεδίο των Εικαστικών Τεχνών. Ο τετραετούς θητείας πρόεδρος να εκλέγεται από το ΔΣ και να προΐσταται όλων των υπηρεσιών του μουσείου.
Συγκρότηση Συμβουλευτικής Επιτροπής με εκπροσώπους επιστημονικών και καλλιτεχνικών θεσμικών οργάνων από το ευρύτερο πεδίο των Εικαστικών Τεχνών (με μία μόνο τετραετή θητεία). Στην επιτροπή να μετέχουν και εκπρόσωποι αντίστοιχων διεθνών ιδρυμάτων. Η Επιτροπή να επεξεργάζεται, εισηγείται και εποπτεύει, με έγκριση του ΔΣ, την υλοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής (προγράμματα, εκθέσεις, συνέδρια κ.λπ.). Να προτείνει τον καλλιτεχνικό διευθυντή (να προεδρεύει στην Επιτροπή και να συμμετέχει στο ΔΣ χωρίς ψήφο). Η θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή μπορεί να ανανεωθεί μόνο για μία φορά.
Να οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις. Να κάνει ανοιχτές προσκλήσεις ενδιαφέροντος προκειμένου να κάνει επιλογές.
Να λειτουργούν εργαστήρια, με προγράμματα καλλιτεχνικής δημιουργίας από ομάδες καλλιτεχνών και θεωρητικών επιστημόνων διαφόρων κλάδων. Στα εργαστήρια να λειτουργούν μικρά αμφιθέατρα για επιστημονική μελέτη και διδασκαλία, και ένα μεγάλο αμφιθέατρο για τακτικές θεωρητικές συναντήσεις διεθνούς χαρακτήρα.
Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου, χωρίς αποκλεισμούς, της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας και σύνδεσή του με τα μεγάλα διεθνή ιδρύματα και αρχείου διεθνών συνεδρίων, με δυνατότητα on line παρακολούθησής τους.