Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΔΗΜΙΑ «ΕΜΠΟΛΑ»
Προβλέψεις και πιέσεις για περιορισμό της

Σε τουλάχιστον 4.800 ανέρχονται πλέον οι νεκροί σε 9.936 επιβεβαιωμένα κρούσματα...

Κλιμάκιο νοσηλευτών στη Σιέρα Λεόνε
Κλιμάκιο νοσηλευτών στη Σιέρα Λεόνε
ΓΕΝΕΥΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Tην πρόβλεψη ότι η επιδημία «Εμπολα» θα μπορεί να περιοριστεί σε τέσσερις ως έξι μήνες έκανε χτες ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας του Ερυθρού Σταυρού, Ελχατζ Ας Σάι, χαρακτηρίζοντας «παράλογες» τις προτάσεις για κλείσιμο των συνόρων και επιβολή ταξιδιωτικού εμπάργκο στις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται πιο άσχημα από την κρίση.

Ο Σάι επισήμανε ότι σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της επιδημίας θα παίξει η εφαρμογή «κατάλληλων πρακτικών» και επενδύσεων στα συστήματα Υγείας της Δυτικής Αφρικής ώστε να αποφευχθούν και μελλοντικές επιδημίες...

Οι επισημάνσεις του Σάι συμφωνούν με τις θέσεις και άλλων ειδικών, που ζυγίζοντας τα δεδομένα (και με γνώμονα τα μεγάλα συμφέροντα ισχυρών οικονομικών κέντρων και μονοπωλίων), θεωρούν πως οι υπερβολικοί περιορισμοί στις αερομεταφορές ενδεχομένως να έχουν σοβαρές οικονομικές συνέπειες, ικανές να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.

Συσκέψεις στον ΠΟΥ υπό το βάρος επικρίσεων

Πάντως, οι κρίσιμες εξελίξεις γύρω από την επιδημία «Εμπολα» απασχόλησαν χτες μαραθώνια συνεδρίαση της Επιτροπής Επειγόντων Καταστάσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στη Γενεύη. Η επιτροπή εξέταζε, μεταξύ άλλων, εάν είναι επαρκή τα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της επιδημίας, με δεδομένες τις επικρίσεις που δέχεται για ολέθρια καθυστερημένες αντιδράσεις έναντι του αιμορραγικού ιού από ειδικούς επιστήμονες όπως ο Βέλγος Δρ. Πέτερ Πιότ, που ήταν ένας από τους επιστήμονες που ανακάλυψαν το 1976 στο τότε Ζαΐρ τον «Εμπολα». Οι επικρίσεις που δέχεται ο ΠΟΥ αφορούν στη μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τον περιορισμό της κρίσης, σε αντίθεση με τις επικρίσεις που είχε δεχθεί πριν μερικά χρόνια ο οργανισμός για υπερβολικά γρήγορη αντίδραση στην αντιμετώπιση επιδημίας με τους ιούς της γρίπης των χοίρων και των πτηνών, που κατά περίεργη σύμπτωση συνέπεσε με τα έτοιμα αντιικά φάρμακα βιοτεχνολογικών εταιρειών όπως τα χάπια «Tamiflu» της εταιρείας «Gilead», στην οποία τότε είχε σημαντικό ποσοστό μετοχών ο τότε υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Ντόναλντ Ράμσφελντ...

Ο νεότερος απολογισμός του ΠΟΥ, χτες βράδυ, ανέβασε σε 4.800 (από 4.500 την περασμένη βδομάδα) τους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό «Εμπολα» και σε πάνω από 9.936 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκτιμώντας πως η ασθένεια «παραμένει επίμονη και διαδεδομένη», ιδιαίτερα στις πρωτεύουσες χωρών της Δυτικής Αφρικής όπως η Σιέρα Λεόνε, η Λιβερία και η Γουινέα. Σημειώνουν επίσης πως πολλά κρούσματα που εκδηλώνονται στην περιφέρεια δεν αναφέρονται καν στα κέντρα υγειονομικών υπηρεσιών των χωρών που πλήττονται από την επιδημία...

Νεκροί από επεισόδια στη Σιέρα Λεόνε

Η επιδημία, πάντως, έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις ιδιαίτερα στη Σιέρα Λεόνε, στην οποία σημειώθηκαν ταραχές που σχετίζονται με την ασθένεια. Σοβαρά επεισόδια με τουλάχιστον δύο νεκρούς και πάνω από έξι τραυματίες σημειώθηκαν το περασμένο 48ωρο στην ανατολική πόλη Κοΐντου. Γιατροί και κάτοικοι της περιοχής, μιλώντας τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα Φριτάουν, υποστήριξαν ότι οι συγκρούσεις ξέσπασαν όταν ομάδα νεαρών έφερε αντιρρήσεις σε κλιμάκιο υγειονομικών που θέλησε να κάνει αιμοληψία από 90χρονη μητέρα τοπικού φυλάρχου καθώς υπήρχαν υποψίες ότι πάσχει από «Εμπολα».

Λένε για εμβόλια ως το Δεκέμβρη

Ο Αντριου Γουίτι, διευθυντικό στέλεχος της φαρμακοβιομηχανίας «Glaxo Smith Kline», προέβλεψε ότι θα έχουν παρασκευαστεί ως το Δεκέμβρη οι πρώτες δόσεις εμβολίου κατά του «Εμπολα». Πρόσθεσε ότι η εταιρεία θα επιδιώξει να συνεργαστεί με άλλες φαρμακοβιομηχανίες για να αυξήσει την παραγωγή.

Παράλληλα η εταιρεία «Johnson & Johnson», που πειραματίζεται πάνω στην ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του «Εμπολα», συνδυάζοντας τις προσπάθειές της με εκείνες μίας φαρμακοβιομηχανίας από τη Δανία, ανακοίνωσε χτες ότι διάφοροι φαρμακευτικοί όμιλοι προσανατολίζονται στη μεταξύ τους συνεργασία ώστε να μπορέσουν να διαθέσουν εκατομμύρια δόσεις εντός του 2015 (προσδοκώντας βεβαίως και σχετική κερδοφορία...).

Πάντως, χτες 51 ακόμα Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές έφτασαν στη Λιβερία, για να βοηθήσουν στη μάχη κατά του «Εμπολα» και άλλοι 40 γιατροί και νοσοκόμες στη γειτονική Γουινέα. Οι πρώτοι 165 Κουβανοί υγειονομικοί είχαν μεταβεί, στις αρχές Οκτώβρη, στη Σιέρα Λεόνε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ