Παρασκευή 19 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ
Διήμερη επίσκεψη στο Μπακού για τα συμφέροντα των μονοπωλίων

Συνάντηση και με τον Α. Νταβούτογλου αναμένεται να έχει στο Αζερμπαϊτζάν ο Ελληνας πρωθυπουργός

Από τη συνάντηση Σαμαρά - Αλίεφ στα μέσα Ιούνη στην Ελλάδα

Associated Press

Από τη συνάντηση Σαμαρά - Αλίεφ στα μέσα Ιούνη στην Ελλάδα
Στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, Μπακού, θα βρίσκεται σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο ο πρωθυπουργός, Αντ. Σαμαράς, στην προσπάθεια γεωστρατηγικής αναβάθμισης της ντόπιας αστικής τάξης μέσω και της λεγόμενης ενεργειακής διπλωματίας, με ανάδειξη της χώρας σε εξαγωγέα υδρογονανθράκων αλλά και σε κόμβο διακίνησής τους.

Επισήμως, σκοπός της επίσκεψης Σαμαρά είναι να παραβρεθεί σε εκδηλώσεις για την επέτειο των 20 χρόνων του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ (απ' όπου θα προέρχεται το φυσικό αέριο που θα μεταφέρεται στην ΕΕ μέσω του περιλάλητου αγωγού TAP) και σε τελετή για τον λεγόμενο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο («εναλλακτική» οδός εισαγωγής Ενέργειας, στην οποία προσβλέπει η ΕΕ προκειμένου να μειώσει την ενεργειακή εξάρτησή της από τη Ρωσία). Στην τελετή αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπροσωπείες όλων των χωρών που συμμετέχουν στην εξόρυξη, εκμετάλλευση και μεταφορά των υδρογονανθράκων των αζερικών κοιτασμάτων στην Κασπία.

Θυμίζουμε, είχε προηγηθεί, μέσα Ιούνη, επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αζέρου Πρόεδρου, Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος είχε επαφές με την κυβέρνηση, την αξιωματική αντιπολίτευση και εκπροσώπους ντόπιων μονοπωλίων, με αντικείμενο την προώθηση «μπίζνες» των επιχειρηματικών ομίλων. Στο επίκεντρο των τότε συζητήσεων του Ι. Αλίεφ με τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλο, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, όπως και στις συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια και τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη, είχε βρεθεί η συμφωνία μεταβίβασης του 66% του ΔΕΣΦΑ στην αζέρικη εταιρεία «Socar». Η ελληνική πλευρά παρουσιάζει ως «μεγάλο πλεονέκτημα» του ΔΕΣΦΑ τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, προβάλλοντάς την ως «συγκριτικό πλεονέκτημα» για τη διείσδυση του αζέρικου αερίου στην Κεντρική και Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Οι επαφές του Αζέρου Πρόεδρου στην Ελλάδα εστίασαν, επίσης, στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου ΤAP, που μεταφέρει αζέρικο καύσιμο στις ευρωπαϊκές αγορές. Παράλληλα, καθώς στόχος των Αζέρων είναι, μέσω Ελλάδας, να τροφοδοτήσουν με φυσικό αέριο της Κασπίας τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, αρχίζοντας από Βουλγαρία και Ρουμανία, συζητήθηκε και ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο οποίος σύμφωνα με τα πρώτα σχέδια θα αρχίζει να κατασκευάζεται το 2015.

Με Νταβούτογλου

Στο περιθώριο της επίσκεψης στο Μπακού, ο Αντ. Σαμαράς αναμένεται να συναντηθεί και με τον νεοκλεγέντα πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επίσης θα παραβρεθεί στις εκδηλώσεις στο Αζερμπαϊτζάν.

Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντησή τους, μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας της Τουρκίας από τον Α. Νταβούτογλου και στη σκιά της πρόσφατης επίσκεψής του στην κατεχόμενη Κύπρο, όπου επιχείρησε να εγκαινιάσει τη «διπλωματία του τσαγιού», όπως παρουσιάστηκε (καθώς ο Α. Νταβούτογλου κάλεσε τον Αντ. Σαμαρά να πάνε μαζί στο «Νότο» (την Κυπριακή Δημοκρατία) για τσάι και μετά να κάνουν το ίδιο στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα του νησιού).

Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές σε αυτά τα πλαίσια εντάσσονται στην προσπάθεια των αστικών τάξεων των δύο πλευρών να καταλήξουν σε κάποιο συμβιβασμό, ώστε να προχωρήσουν οι μπίζνες στο Αιγαίο και γενικότερα στην ανατολική λεκάνη της Μεσογείου.

...κι ακολουθεί Μέρκελ

Θα ακολουθήσει την Τρίτη επίσκεψή του Αντ. Σαμαρά στο Βερολίνο, όπου θα έχει «γεύμα εργασίας» με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ. Σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, θα συζητηθούν οι «προοπτικές» της ελληνικής οικονομίας και η πορεία του ελληνικού «προγράμματος προσαρμογής». Σύμφωνα άλλωστε με σχετική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, ο Αντ. Σαμαράς και η Α. Μέρκελ «θα συζητήσουν κυρίως την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, καθώς επίσης και τρέχοντα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής».

Η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά σε στήριξη της γερμανικής κυβέρνησης, ενόψει και της έναρξης της συζήτησης για την περιβόητη «βιωσιμότητα» του κρατικού χρέους. Η κυβέρνηση ελπίζει η τέτοια «βιωσιμότητα» να «πιστοποιηθεί» από ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ, ώστε να απελευθερωθούν κονδύλια από την εξυπηρέτηση του χρέους για την παραπέρα στήριξη μονοπωλιακών ομίλων με νέες επιδοτήσεις και φτηνά δάνεια.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου με το βλέμμα στο Ιράν (2023-05-31 00:00:00.0)
Εύθραυστη εκεχειρία (2016-04-06 00:00:00.0)
Παρασκηνιακά παζάρια για πώληση του ΔΕΣΦΑ (2013-06-18 00:00:00.0)
Γιατί η «Gazprom» ενδιαφέρεται για τη ΔΕΠΑ; (2013-05-23 00:00:00.0)
Τακτικισμοί στη σκακιέρα ισχυρών ανταγωνισμών (2013-02-17 00:00:00.0)
Συνομιλίες για το φυσικό αέριο (2009-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ