Κυριακή 21 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 36
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΣΚΑΚΙ
ΦΙΝΑΛΕ
Αξιωματικός συν 2 πιόνια

Αλλο ένα φινάλε Α συν 2 πιόνια εναντίον Ι, όπου η νίκη είναι συχνά εξασφαλισμένη για τα λευκά. Τα μαύρα μπορούν να κάνουν ισοπαλία μόνο αν κάποια από τα πιόνια είναι «λάθος ακριανό» (δηλαδή το τετράγωνο προαγωγής του δεν ελέγχεται από τον Α) και ο Ι μπορεί να θυσιαστεί για το διπλανό πιόνι. Ισοπαλία είναι επίσης, αν τα πιόνια έχουν προχωρήσει λανθασμένα και μπλοκαριστούν από τα μαύρα κομμάτια.

Ας δούμε ένα στρωτό παράδειγμα νίκης του λευκού χωρίς τις παραπάνω δυσχέρειες (βλέπε διπλανό διάγραμμα). Χρήσιμος κανόνας εδώ είναι να προχωρούν τα πιόνια σε τετράγωνα με αντίθετο χρώμα από τον Α, αλλιώς υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μπλοκαριστούν. Π.χ. 1. δ4; Ρδ5 2. Ρδ3 Ιδ6 και 3... Ιε4, ο λευκός δεν μπορεί να σπάσει το μπλοκάρισμα, επειδή ο Α δεν μπορεί να ελέγξει όλα τα τετράγωνα υποχώρησης του Ι 1. ε4! Ργ5 2. Ρε3 Ρδ6 Το 2... Ρβ4 θα ήταν άσκοπο, επειδή υπάρχει το 3. Αη7 και μετά το 4. ε5 3. δ4 Ιγ7 4. Ρδ3 Οχι βέβαια 4. δ5; Ιδ5. Μπορούσε όμως να παιχτεί και το 4. Αγ3 με ιδέα 5. Αα5 4... Ργ6 5. Ργ4 Ρδ6 6. δ5 Ο μαύρος δεν μπορεί να κάνει τίποτα για να εμποδίσει τα πιόνια 6... Ιε8 7. ε5+ Ρε7 8. Αα3+ Ρζ7 9. Ργ5 και ο λευκός κερδίζει.

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε τον κανόνα, να μην παίζετε και τα δύο πιόνια σε τετράγωνα που ελέγχει ο Αξιωματικός, και με το «λάθος» ακριανό πιόνι να μην επιτρέψετε στον Ιππο να θυσιαστεί για το διπλανό εσωτερικό πιόνι.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org