Τρίτη 16 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Σε τροχιά υποβάθμισης και συρρίκνωσης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 6.30 το απόγευμα στη Βουλή από μια σειρά φορείς

MotionTeam

Αλλη μία σχολική χρονιά ξεκίνησε με ειδικά σχολεία να μην έχουν ανοίξει ή να υπολειτουργούν, ενώ το νέο θεσμικό πλαίσιο που ετοιμάζεται οδηγεί γενικά τη δημόσια ειδική αγωγή σε συρρίκνωση και υποβάθμιση. «Δεν πάει άλλο!» δηλώνουν μια σειρά φορείς εργαζομένων, γονιών, ΑμΕΑ και καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας που συνδιοργανώνουν αύριο Τετάρτη, στις 6.30 μ.μ., στη Βουλή.

Στην κινητοποίηση καλούν το Σωματείο Εργαζομένων σε Μονάδες Ιδρύματα Σχολεία Ειδικής Αγωγής (ΣΕΜΙΣΕΑ), ο Ενιαίος Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και νήσων, το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ). Δείχνοντας το δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης, ώστε:

  • Ολα τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο κατάλληλο δημόσιο, δωρεάν σχολείο. Ούτε ένα παιδί με αναπηρία στο σπίτι του ή σε σχολείο που δεν μπορεί να καλύψει τις εκπαιδευτικές του ανάγκες.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου ειδικού εκπαιδευτικού - επιστημονικού και βοηθητικού προσωπικού με βάση τις ανάγκες.
  • Να καταργηθούν τα τροφεία. Αμεση καταβολή των δεδουλευμένων και κατάργηση των εργασιακών σχέσεων - λάστιχο.
  • Αποκλειστικά Δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς από και προς τα σχολεία.
  • Αμεση κρατική χρηματοδότηση των κέντρων ειδικής αγωγής με βάση τις ανάγκες τους στην προοπτική ένταξής τους στο δημόσιο.
  • Επαναφορά των μισθών και των συντάξεων στο προ των περικοπών επίπεδο.
Εικόνα υποβάθμισης

«Κλείνουν τα ειδικά σχολεία, αφήνουν τα παιδιά μας χωρίς καμία δυνατότητα πρόσβασης στην εκπαίδευση. Και αυτά που είναι ανοιχτά υπολειτουργούν χωρίς ειδικό εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, χωρίς μέσα μεταφοράς, χωρίς κτιριακές υποδομές και κατάλληλο υλικό για τη φοίτηση των παιδιών μας», επισημαίνουν οι παραπάνω φορείς και συσπειρώσεις στο κοινό τους κάλεσμα προς εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους, μαθητές και γονείς ΑμΕΑ. Ενδεικτική της κατάστασης με την οποία ήρθαν αντιμέτωποι μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι η εικόνα που δίνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων για ειδικά σχολεία της Αττικής:

Στο Ειδικό Γυμνάσιο - Λύκειο - ΤΕΛ Εθνικού Ιδρύματος Αποκαταστάσεως Αναπήρων, από τα 125 παιδιά, στον αγιασμό προσήλθαν μόλις 16, λόγω έλλειψης οδηγών για να τα μεταφέρουν. Ελλείψεις υπάρχουν και σε βοηθητικό προσωπικό.

Αντίστοιχες ελλείψεις σε προσωπικό έχει και το Δημοτικό Σχολείο Ιλίου, όπου επίσης αναμένονται αναπληρωτές και λύση στο ζήτημα της μεταφοράς.

Στο Ειδικό Σχολείο Ηλιούπολης, οι ελλείψεις ανέρχονται σε περίπου 58 διδακτικές ώρες, ενώ στρατιωτικοί εκτελούν χρέη οδηγών πούλμαν.

Χωρίς μεταφορά και με μόλις 22 εκπαιδευτικούς για 250 παιδιά ξεκίνησε η σχολική χρονιά στο Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να μην προσέρχονται μέχρι να λυθεί το ζήτημα.

Με 81 μαθητές και υποδομές που επαρκούν μόνο για 35, ξεκινά η σχολική χρονιά στο 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγ. Δημητρίου. Χωρίς μεταφορά και με ελλείψεις σε προσωπικό, η χρονιά ξεκινά με τρίωρα εν αναμονή λύσης.

Με λειτουργικά κενά και με τα δύο τρίτα των απαραίτητων δρομολογίων για τη μεταφορά των μαθητών άνοιξε το δημοτικό σχολείο του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών (ΚΕΑΤ). Αναμένεται να καλυφθούν πέντε ακόμα δρομολόγια με απευθείας ανάθεση, ενώ δεν υπάρχει προσωπικό για το οικοτροφείο.

«Μας οδηγούν στο Μεσαίωνα για να στηρίξουν τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. Κυβέρνηση, ΕΕ και επιχειρηματίες δουλεύουν με σχέδιο. Χρόνια τώρα με και χωρίς μνημόνια πετσοκόβουν δικαιώματα, συρρικνώνουν τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Ειδικής Αγωγής, για να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα και να ανοίξει ο δρόμος στις επιχειρήσεις σε αυτούς τους ευαίσθητους κοινωνικούς τομείς», σημειώνουν οι φορείς, προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο για την Ειδική Αγωγή τη συρρικνώνει, την υποβαθμίζει και ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ