Υπενθυμίζεται ότι οι συμβάσεις παραχώρησης αφορούν στα εξής επιχειρηματικά σχήματα:
-- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / PETRA PETROLEUM.
- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού, το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ / EDISON / PETROCELTIC.
- Για το Κατάκολο, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS / TRAJANOIL & GAS Ltd.
Για την «πραμάτεια» της χώρας κόμπασε ο υπουργός Γ. Μανιάτης υποδεικνύοντας τη δυνατότητα που αυτή ανοίγει στην αστική τάξη για ανάκαμψη της κερδοφορίας της, αλλά και για αναβάθμιση του ρόλου της στην ευρύτερη περιοχή μέσω και συμπράξεων με μονοπώλια που εκμεταλλεύονται πλουτοπαραγωγικές πηγές. «Είναι μια σημαντική στιγμή για τη χώρα στο πλαίσιο της προσπάθειάς μας η Ελλάδα να βγει οριστικά από την κρίση και ταυτόχρονα να αποτελέσει πυλώνα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Οι «προσφορές» των μονοπωλίων για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγησή τους. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει την ικανοποίησή της σε σχέση με τα αποτελέσματα της ειδικής παρουσίασης των αποτελεσμάτων των ερευνών και των υπό παραχώρηση «οικοπέδων» που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιούλη στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή μονοπωλίων όπως οι «Exxon», «Chevron», «Total», «Noble», «Anadarco», «BP», «ENE»L.
Οι κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν το ενδιαφέρον των «επενδυτών» στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και στη «συνέπεια» των ελληνικών αρχών ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Οι συμβάσεις ανάμεσα στο κράτος και τους ιδιώτες «επενδυτές» έχουν διάρκεια 7 έτη για τη χρονική περίοδο των ερευνών και για την περίοδο εκμετάλλευσης 25 έτη από την ημερομηνία ανακάλυψης του εμπορικά εκμεταλλεύσιμου κοιτάσματος. Τα κρατικά έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος). Προβλέπεται, επίσης, η καταβολή «μισθώματος» ανάλογα με την αξία εξορυσσόμενων υδρογονανθράκων που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωλογικών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.