Πέμπτη 28 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρύβουν κάτω από το χαλί τους χιλιάδες άστεγους

Πρόγραμμα «Στέγασης και Επανένταξης» εξήγγειλε το υπουργείο Εργασίας

Με πενταροδεκάρες και με τη συνδρομή της τοπικής διοίκησης, της εκκλησίας και των ΜΚΟ, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρύψει κάτω από το χαλί τους χιλιάδες άστεγους, που πολλαπλασιάστηκαν στη διάρκεια της κρίσης. Αυτό το στόχο υπηρετεί το πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη», που δόθηκε χτες για διαβούλευση και αναμένεται να εφαρμοστεί μέσα στο 2014. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 9,4 εκ. ευρώ και αφορά σε 800 άστεγους, στους οποίους θα παρέχεται στήριξη για ένα χρόνο και μέχρι το όριο των 11.000 ευρώ κατ' άτομο.

Μέσω Δήμων, μη κυβερνητικών και φιλανθρωπικών οργανώσεων και οργανισμών, οι άστεγοι θα εγκαθίστανται σε σπίτια, για τα οποία ο αρμόδιος φορέας θα πληρώνει το ενοίκιο και τους πάγιους λογαριασμούς. Παράλληλα, «οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος που θα επιλεγούν, θα αναλάβουν την εργασιακή επανένταξη του ωφελούμενου».

Να σημειωθεί ότι η εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος εμπίπτει στις συμφωνίες κυβέρνησης - τρόικας, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σκοπιμότητα να συγκαλυφθούν οι συνέπειες από την αντιλαϊκή διαχείριση. Από αυτήν τη σκοπιά, είναι τουλάχιστον πρόκληση της κυβέρνησης να καμώνεται ότι νοιάζεται για τους άστεγους, όταν έχει αφήσει αιχμάλωτα στα χέρια των τραπεζών δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά που αγόρασαν με δάνεια ένα διαμέρισμα, ενώ «γδέρνει» με τα χαράτσια τους κατόχους ιδιόκτητης κατοικίας και οδηγεί χιλιάδες να χάνουν τα σπίτια τους.

Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες στέγασης, περιλαμβάνεται η κάλυψη ενοικίου έως του ποσού των 180 ευρώ για ένα άτομο, έως 240 ευρώ για δύο ενήλικες μηνιαίως και έως του ποσού των 280 ευρώ για οικογένεια μηνιαίως. Η πρόβλεψη είναι η κάλυψη του ενοικίου για ένα έτος. Και εδώ ισχύει η φράση «να σε κάψω Γιάννη να σ' αλείψω λάδι...», αφού είναι αυτή η κυβέρνηση που με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και την απαλλαγή των εργοδοτών από τις εισφορές, οδήγησε στο να χάσουν την επιδότηση ενοικίου χιλιάδες οικογένειες χαμηλόμισθων, αλλά και να ματαιωθούν τα όποια προγράμματα κατοικίας του Οργανισμού.

Προβλέπεται, επίσης, «η κάλυψη εξόδων επισκευής υφιστάμενης κατοικίας (κυριότητας ή νομίμως παραχωρημένης) του ωφελούμενου, έως του ποσού των 3.600 ευρώ» και «δαπάνες οικοσκευής, βασικών αναγκών ένδυσης και υπόδησης, υπηρεσιών κοινωνικής ωφέλειας και σύνδεσης στο διαδίκτυο, έως του ποσού των 1.500 ευρώ για μεμονωμένα άτομα και έως 2.000 ευρώ για οικογένεια». Τέλος, προβλέπονται «δαπάνες κάλυψης καθημερινών αναγκών (περιλαμβανομένων σίτισης και καρτών μετακίνησης), έως του ποσού των 200 ευρώ για ένα άτομο και ως 250 ευρώ για οικογένεια, μηνιαίως».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ