Τρίτη 26 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οξύνονται η αντιπαράθεση και το παζάρι
  • Σήμερα η συνάντηση Ποροσένκο, Πούτιν, Αστον στο Μινσκ
  • Για τις 26 Οκτώβρη εξαγγέλθηκαν πρόωρες βουλευτικές εκλογές

Με σκυμμένα κεφάλια οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι στο Ντονέτσκ

Associated Press

Με σκυμμένα κεφάλια οι Ουκρανοί αιχμάλωτοι στο Ντονέτσκ
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.--

Το σφυροκόπημα των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας από την κυβέρνηση των εθνικιστών και φασιστών συνεχίζεται αδιάκοπα, ενώ την ίδια ώρα εντείνεται η αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του Κιέβου και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας Μινσκ η συνάντηση των Προέδρων της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο και Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με την εκπρόσωπο της ΕΕ επικεφαλής της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας, Κάθριν Αστον και εκπροσώπους της Τελωνειακής Ενωσης (της διακρατικής καπιταλιστικής ένωσης όπου συμμετέχουν Ρωσία, Λευκορωσία και Καζαχστάν). Επίσης, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό ο Πρόεδρος της Ουκρανίας διέλυσε χτες το κοινοβούλιο και εξήγγειλε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για τις 26 Οκτώβρη.

Μικρές προσδοκίες από την Μέρκελ

Πάντως, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ που βρέθηκε το περασμένο Σάββατο προσκεκλημένη στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ποροσένκο θέλησε να ρίξει τις προσδοκίες για τη συνάντηση στο Μινσκ. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο ήταν προετοιμασία για μια τέτοια συνάντηση», είπε για τη συνάντηση Πούτιν και Ποροσένκο, και πρόσθεσε «η οποία βέβαια δε θα έχει αποτέλεσμα μια λύση». Αυτά δήλωσε σε συνέντευξή της στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD μια μέρα μετά. Επίσης, τάχθηκε υπέρ της δυνατότητας «να μπορεί να επιλέξει το δρόμο του», ενώ δήλωσε ότι η Γερμανία είναι διατεθειμένη να βοηθήσει και τις δυο πλευρές, Ουκρανία και Ρωσία, ώστε να ξεπεράσουν τις διαφορές τους σε θέματα από την αποκέντρωση μέχρι τις εμπορικές σχέσεις και τις παραδόσεις φυσικού αερίου και επισήμανε ότι δεν βλέπει στρατιωτική λύση. Πρόσθεσε επίσης ότι χρειάζεται διάλογος με τον άλλον για να βρεθούν λύσεις και δήλωσε ότι δεν θέλει να κάνει κάτι που θα έβλαπτε τη Ρωσία αλλά αντίθετα θέλει να έχει καλές εμπορικές και διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα. Ενδεικτική είναι και η δήλωση του αντικαγκελάριου σοσιαλδημοκράτη Ζ. Γκάμπριελ που τάχθηκε υπέρ της ομοσπονδιοποίησης της Ουκρανίας για να συγκεραστούν οι διαφορές με τις ανατολικές επαρχίες.

Φιέστα και συμβολισμοί

Πάντως, πέρα από τις μάχες που συνεχίστηκαν το Σαββατοκύριακο (όπου χτυπήθηκε και ένα νέο νοσοκομείο στο Ντονέτσκ) η κυβέρνηση του Κιέβου έκανε το Σάββατο μια φιέστα (την παρακολούθησε και η Μέρκελ) για να γιορτάσει την «ανεξαρτησία» της χώρας, δηλαδή την ανατροπή του σοσιαλισμού και την διάλυση της ΕΣΣΔ. Αυτή περιελάμβανε στρατιωτική παρέλαση και πύρινους λόγους για την «ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα» και την «οριστική νίκη κατά των αποσχιστών».

Από την πλευρά τους, οι πολιτοφυλακές του Ντονέτσκ κάλεσαν τον κόσμο να βγει στην κεντρική πλατεία όπου ανάγκασαν και τους αιχμάλωτους πολέμου στρατιώτες του ουκρανικού στρατού να «παρελάσουν» φρουρούμενοι και με δεμένα χέρια, για να δεχτούν τις αποδοκιμασίες του κόσμου που τους αποκαλούσαν «προδότες» και «φασίστες». Η κίνηση αυτή στη διάρκεια της μέρας χρησιμοποιήθηκε, όπως δηλώθηκε, και για την αποτροπή νέων βομβαρδισμών στο κέντρο της πόλης. Επίσης, το Σαββατοκύριακο στο Ντονέτσκ ολοκληρώθηκε η παράδοση της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας με τουλάχιστον 160 φορτηγά που πέρασαν στις ελεγχόμενες από τις πολιτοφυλακές παρακάμπτοντας την κωλυσιεργία της κυβέρνησης του Κιέβου. Ταυτόχρονα, χτες, ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ ανακοίνωσε ότι η χώρα του σκοπεύει να στείλει νέο κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία, «εντός των επομένων ημερών» όπου, όπως είπε, «η κατάσταση στην περιοχή επιδεινώνεται καθημερινά». Φυσικά, η ανθρωπιστική βοήθεια εξυπηρετείι τα ιδιαίτερα συμφέροντα της Ρωσίας σε μια περιοχή που τη θεωρεί τομέα δράσης για τους δικούς τους μονοπωλιακούς ομίλους.

Νέο πάντως πεδίο αντιπαράθεσης είναι τώρα η κατηγορία της κυβέρνησης του Κιέβου ότι στο έδαφος της Ουκρανίας εισήλθαν από τα νοτιοανατολικά 10 άρματα μάχης και δύο τεθωρακισμένα, όπου όπως καταγγέλλει προσποιούνται τις ρωσόφωνες πολιτοφυλακές, προκειμένου η Ρωσία να ανοίξει νέο μέτωπο. «Το πρωί υπήρξε μια απόπειρα από Ρώσους στρατιώτες που προσποιούνταν ότι ήταν μαχητές του Ντονμπάς να ανοίξουν ένα νέο πεδίο στρατιωτικής αντιπαράθεσης στη νότια περιοχή του Ντονέτσκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αμυνας Αντρίι Λισένκο. Πάντως, η κυβέρνηση του Κιέβου παραδέχτηκε ότι στις μάχες έχει χάσει 772 στρατιώτες ενώ δεν αναφέρεται ο αριθμός όσων έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι ή έχουν περάσει με τις δυνάμεις των πολιτοφυλακών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ