Πέμπτη 21 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Σιγή ασυρμάτου» για τα προβλήματα των ροδακινοπαραγωγών

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες αγρότες βλέποντας τις μέρες να περνούν δίχως να λαμβάνεται καμία απόφαση για την αποζημίωση της ζημιάς που υπέστησαν από το ρωσικό εμπάργκο. Τα «κονκλάβια» της ΕΕ και της ελληνικής κυβέρνησης συνεδριάζουν, υποτίθεται, για την αποτίμηση των συνεπειών, αλλά καμία συγκεκριμένη απόφαση δεν έχει παρθεί πέραν αυτής για επιδότηση απόσυρσης μέρους της παραγωγής τους που καταστρέφεται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι και το ότι το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας δεν αναμένεται να συνεδριάσει πριν απ' τις αρχές του Σεπτέμβρη.

Σε ό,τι αφορά την απόσυρση ροδάκινων αυτή πρόκειται άμεσα να ξεκινήσει, σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ μόνο μέρος τους πρόκειται να διανεμηθεί σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Η τιμή ανά κιλό προϊόντος για δωρεάν διανομή που προβλέπει η ΕΕ είναι 27 λεπτά διά μέσου των ομάδων παραγωγών και 13,5 λεπτά το κιλό για τους μεμονωμένους παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί η «κόντρα» υπουργείου και φορέων ροδακινοπαραγωγών για το ύψος των αδιάθετων ποσοτήτων (ηρτημένη στα δέντρα παραγωγή και αποθηκευμένη στα ψυγεία), με την ψαλίδα στις εκτιμήσεις να αφορά χιλιάδες τόνους. Σκωπτικά αντιμετωπίζουν οι ροδακινοπαραγωγοί και τον ισχυρισμό της κυβέρνησης πως αν γίνει διαχείριση σε πρώτη φάση 10.000 τόνων, η αγορά θα αποσυμφορηθεί.

Στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση για χυμοποίηση, που, όπως κι άλλες, απαιτεί την έγκριση της Κομισιόν για να χρηματοδοτηθεί, όπως και η εμφιάλωση των χυμών σε συσκευασίες ενός λίτρου προκειμένου να διανεμηθούν στα σχολεία το χειμώνα.

Παιχνίδια αποπροσανατολισμού

Στο μεταξύ, στις πλάτες των ροδακινοπαραγωγών παίζουν και το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, κατηγόρησε χτες τον Αλ. Τσίπρα για «συνειδητή προσπάθεια εξαπάτησης του ελληνικού λαού και των Ελλήνων αγροτών» καθώς «φόρεσε το αντιευρωπαϊκό προσωπείο του και κατήγγειλε την ελληνική κυβέρνηση για τις ευρωπαϊκές επιλογές της».

Η Σ. Βούλτεψη ισχυρίστηκε πως τα προβλήματα των αγροτών είναι «πρόσκαιρα» και υπερασπιζόμενη την ΕΕ υποστήριξε πως στα χρόνια συμμετοχής της Ελλάδας στη λυκοσυμμαχία «έχει λάβει πάνω από 150 δισ. ευρώ για τα αγροτικά της προϊόντα, την ανάπτυξη της υπαίθρου και αποζημιώσεις για διάφορες αιτίες, καθώς η χώρα μας υπήρξε η πλέον ευνοημένη όσον αφορά στα αγροτικά κοινοτικά κονδύλια», και ακόμα ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να λαμβάνει περί τα 2,5 δισ. ευρώ ετησίως από την Κοινή Αγροτική Πολιτική»!

«Η κυβέρνηση είναι εθελόδουλα υποταγμένη και ανίκανη να προασπίσει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού», αντέτεινε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Βίτσας, κατά την περιοδεία του σε Πέλλα και Ημαθία, βγάζοντας με τη σειρά του «λάδι» την ΕΕ, το πλαίσιο της οποίας αν και καταστροφικό για το λαό είναι ιερό κι απαραβίαστο για τα κόμματα της αστικής διαχείρισης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ