Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΝΙΑ
Κινητοποίηση κτηνοτρόφων ενάντια στην περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων

Eurokinissi

Σε κινητοποίηση, ενάντια στην περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων που σφίγγει περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό τους, προχώρησαν χτες οι κτηνοτρόφοι των Χανίων. Μετά από κάλεσμα του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών και στη συνέχεια προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό των γραφείων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).

Στην ανακοίνωση ο Σύλλογος αναφέρει: «Είναι γνωστή η δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι του νομού Χανίων. Στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τις χαμηλές τιμές στα κτηνοτροφικά προϊόντα που δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής. Προστίθενται όπως ενημερωνόμαστε από τους κτηνοτρόφους συναδέλφους μας και το ότι πολλοί συνάδελφοι έχουν βγει εκτός πληρωμής ή παίρνουν ψίχουλα από την εξισωτική αποζημίωση, η οποία πιστώθηκε την προηγούμενη βδομάδα, για αδικαιολόγητους λόγους. Παρότι είχαμε ενημερώσει εγκαίρως τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι είναι άδικες και αδικαιολόγητες οι αιτίες που κόβεται η επιδότηση, όπως τα στρεμματικά που για τόσα χρόνια δίνονταν κανονικά, οι επιδοτήσεις και φέτος κόπηκαν για λόγους εσωτερικού δανεισμού που μόνο αυτοί γνωρίζουν. Ενώ ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ που είναι πολύ πιο δυσμενής για τον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και αγρότη από την προηγούμενη, που επιβάλλει φορολογία ανά στρέμμα ασχέτως αν έχει εισόδημα ή όχι. Αδυνατούμε να πληρώσουμε το στρεμματικό φόρο, όσο λίγος κι αν είναι, και οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική καταστροφή του μικρομεσαίου που είναι το σύνολο των κτηνοτρόφων του νομού μας. Απαιτούμε την κατάργησή του, καμία φορολογία στα χωράφια της μικρομεσαίας αγροτιάς, να φορολογείται το υψηλό εισόδημα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία.

Τις επόμενες μέρες θα προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις και καλούμε τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να είναι σε ετοιμότητα.

Απαιτούμε:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν η ηλεκτρονική σήμανση.
  • Κανένας πλειστηριασμός μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου - των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων και επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους, δωρεάν υποδομές ηλεκτροδότησης.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δίκαια αιτήματα που αφορούν στην επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς(2018-01-31 00:00:00.0)
Τα αιτήματα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων(2016-12-24 00:00:00.0)
Κινητοποίηση σήμερα από τους κτηνοτρόφους στα Χανιά(2014-08-19 00:00:00.0)
Στο ΚΚΕ η ελπίδα των κτηνοτρόφων(2012-04-21 00:00:00.0)
Με ποια πολιτική ωφελούνται οι μικροπαραγωγοί(2007-10-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ