Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Κατάληψη πόλεων στη μεθόριο με την Τουρκία από το «Ισλαμικό Κράτος»

ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-- Στελέχη συριακών αντιπολιτευόμενων κομμάτων δήλωσαν χτες, σύμφωνα με το «Ασοσιέιτεντ Πρες» και το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», ότι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους» κατέλαβαν σημαντικές κωμοπόλεις και χωριά κοντά στα σύνορα της Συρίας με την Τουρκία στα περίχωρα της επαρχίας Χαλέπι, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για περαιτέρω προέλαση προς τα δυτικά.

Σύμφωνα με το «Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», που εδρεύει στο Λονδίνο, οι μισθοφόροι του «Ισλαμικού Κράτους», που ελέγχουν ήδη εκτενείς περιοχές της Βόρειας και Ανατολικής Συρίας, κατέλαβαν χτες τις πόλεις Τουρκμέν Μπαρέχ και Ακχταρίν, 50 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Χαλεπίου.

Οπως φαίνεται, η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία έχει ενισχυθεί ιδιαίτερα από τότε που η οργάνωση ανέλαβε τον έλεγχο της Μοσούλης στο Ιράκ, τον Ιούνη, ιδρύοντας ένα υποτιθέμενο «χαλιφάτο» σε περιοχές των δύο χωρών που έχει υπό τον έλεγχό της, σε μία προσπάθεια να ξαναγράψει τα σύνορα της Μέσης Ανατολής. Παρ' όλα αυτά, το «Παρατηρητήριο» ανακοίνωσε πως τις τελευταίες μέρες διαδραματίζονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στους ενόπλους του «Ισλαμικού Κράτους» και το συριακό στρατό, με επίκεντρο περιοχή κοντά στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ράκα, τελευταία θέση που παραμένει υπό κυβερνητικό έλεγχο.

Επιπλέον, το «Συριακό Παρατηρητήριο» ανέφερε ότι προχτές βράδυ οι ισλαμιστές σταύρωσαν δύο ακόμη άτομα στο Ντέιρ αλ Ζορ, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των ατόμων που εκτέλεσαν τις τελευταίες ημέρες σε τουλάχιστον 27.

Η προέλαση του «Ισλαμικού Κράτους» στη βορειοανατολική επαρχία του Χαλεπίου εντάσσεται στο πλαίσιο της προσπάθειάς του να καταλάβει μία εδαφική ζώνη κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, γι' αυτό και το «Παρατηρητήριο» εκτιμά ότι οι επόμενοι στόχοι της ένοπλης εγκληματικής οργάνωσης θα είναι οι πόλεις Αζαζ και Μάρεα στα δυτικά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ