Πέμπτη 14 Αυγούστου 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΚΡΗΤΗ
Σε δραματική κατάσταση οι κτηνοτρόφοι

Σε κινητοποιήσεις καλεί ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων

Eurokinissi

Τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι καταγγέλλει ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Χανίων. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, στο χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι λόγω των χαμηλών τιμών στις οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους, προστίθεται η περικοπή των εξισωτικών αποζημιώσεων. Τα ποσά που πιστώθηκαν την προηγούμενη βδομάδα είναι «ψίχουλα», καταγγέλλει ο Σύλλογος, και προσθέτει ότι πολλοί κτηνοτρόφοι έχουν βγει εκτός κάθε πληρωμής.

Επιπλέον, αναφέρεται στη νέα ΚΑΠ, «που είναι πολύ πιο δυσμενής για τον μικρομεσαίο κτηνοτρόφο και αγρότη από την προηγούμενη», καθώς «επιβάλλει φορολογία ανά στρέμμα ασχέτως αν έχει εισόδημα ή όχι». Ο Σύλλογος υπογραμμίζει: «Αδυνατούμε να πληρώσουμε το στρεμματικό φόρο, όσο λίγος κι αν είναι, και οδηγούμαστε στην ολοκληρωτική καταστροφή του μικρομεσαίου που είναι το σύνολο των κτηνοτρόφων του νομού μας. Απαιτούμε την κατάργησή του, καμία φορολογία στα χωράφια της μικρομεσαίας αγροτιάς, να φορολογείται το υψηλό εισόδημα και η μεγάλη ακίνητη περιουσία».

Καλεί τους μικρομεσαίους κτηνοτρόφους να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, διεκδικώντας:

  • Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών και επιδοτήσεων για όλα τα γεωργικά και ζωοκομικά προϊόντα.
  • Μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής με κατάργηση του ΦΠΑ σε όλα τα αγροτικά εφόδια και αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Στήριξη και ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής με δραστικό περιορισμό των εισαγωγών προϊόντων που παράγουμε, σε σύγκρουση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.
  • Επιδότηση των ζωοτροφών και μέτρα ενίσχυσης για αύξηση της κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή. Καμία παρακράτηση στις επιδοτήσεις και για την ενεργοποίηση του ΟΣΔΕ, δωρεάν ηλεκτρονική σήμανση.
  • Κανένα πλειστηριασμό μικρομεσαίας κτηνοτροφικής εκμετάλλευσης και διαγραφή των χρεών. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών στη φυτική και κτηνοτροφική παραγωγή.
  • ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας για την πλήρη ασφάλιση ζωικής και φυτικής παραγωγής και του κεφαλαίου, στο 100% των ζημιών από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.
  • Στελέχωση και εξοπλισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών του κράτους για προστασία του ζωικού κεφαλαίου, των κτηνοτρόφων και της δημόσιας υγείας.
  • Οριοθέτηση των βοσκοτόπων και δωρεάν νομιμοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, επιδότηση 100% του κόστους μετεγκατάστασής τους, δωρεάν υποδομές ηλεκτροδότησης.
  • Κάλυψη ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης όλων των αγροτών και θεώρηση βιβλιαρίων χωρίς όρους και προϋποθέσεις με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.
  • Μέτρα στήριξης για αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ