Με τοποθετήσεις επί των άρθρων του νομοσχεδίου για τα δάση ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Από το ΚΚΕ ο Νίκος Μωραΐτης, αφού επανέλαβε τη συνολική απόρριψη του νομοσχεδίου, στάθηκε και σε παραδείγματα με βάση τα άρθρα. Οπως είπε:
-- Στο Κεφάλαιο Α' του νομοσχεδίου, η πολεοδόμηση δίνεται στο κεφάλαιο και ως σχεδιασμός, αλλά και ως εμπόρευμα. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι αναλαμβάνουν την πολεοδόμηση (...) προβλέπεται η ένταξη σε αυτή τη διαδικασία και των οικοδομικών συνεταιρισμών (...) δεν πρόκειται να λυθούν τα βάσανα των λαϊκών ανθρώπων, της εργατικής τάξης και των μικροκληρούχων σε αυτές τις περιοχές. Απεναντίας, κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα αναγκαστούν να δώσουν αυτή τη γη για ένα κομμάτι ψωμί. Καταψηφίζουμε όλα τα άρθρα αυτού του κεφαλαίου.
-- Το Κεφάλαιο Β' αποτελείται από φωτογραφικές διατάξεις, εξαιρέσεις, παρεκκλίσεις και διατάξεις από νόμους που νομιμοποιούν τις ήδη διαμορφούμενες καταστάσεις, ιδίως υπέρ του τουριστικού κεφαλαίου, των λεγόμενων στρατηγικών επενδυτών.
-- Στο Κεφάλαιο Γ', που για εμάς είναι ο πυρήνας, η καρδιά του νομοσχεδίου και αφορά τη δασική νομοθεσία, με τις ρυθμίσεις του παραδίδονται τα δασικά οικοσυστήματα στους επιχειρηματικούς ομίλους, διευρύνοντας τις κατηγορίες των επιτρεπόμενων παρεμβάσεων, εντείνοντας την εμπορευματοποίηση, ιδιαίτερα στον τουρισμό, με διεύρυνση μορφών και χώρου δραστηριοποίησης, όπου θα έχουμε τα πάντα, σύνθετα τουριστικά καταλύματα. Θα έχουμε, επίσης, επιχειρήσεις διαχείρισης απορριμμάτων, υδροηλεκτρικές επιχειρήσεις, ανεμογεννήτριες, βιομηχανικό και γενικά κατασκευαστικό κεφάλαιο.
Εξασφαλίζονται - συνέχισε ο ομιλητής - οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των επιχειρηματικών ομίλων στον τομέα της κτηνοτροφίας σε βάρος της μέχρι σήμερα παραγωγής οικογενειακής εκμετάλλευσης. Παρά τα όσα ισχυρίζεστε, κύριοι της συγκυβέρνησης, θα υπάρξει βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων, γιατί, όπως σας είπαμε, βάζετε εμπόδια τα οποία δεν θα μπορέσουν να τα ξεπεράσουν και θα έχουμε εισβολή του επιχειρηματικού κεφαλαίου και σε αυτόν τον τομέα και το βίαιο ξεκλήρισμα των φτωχών κτηνοτρόφων.
Παραχωρείται το δικαίωμα επενδύσεων, ουσιαστικά χωρίς δαπάνες στη γη, αφού θα παραχωρούνται και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν - άλλωστε, γιατί να το κάνουν οι βιομήχανοι; - ολόκληρες περιοχές, όπως προβλέπεται στο άρθρο 36.
Επιτρέπεται η εκχέρσωση δασικής γης για γεωργική εκμετάλλευση μετά από μελέτη βιωσιμότητας σε ομάδες παραγωγών. Φυσικά, εδώ είναι αυτό που κάνατε και προχτές με τροπολογίες για τους συνεταιρισμούς. Παραδίδετε και την αγροτική παραγωγή στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Αυτές, άλλωστε, είναι οι κατευθύνσεις της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.
Με λίγα λόγια, επιτρέπονται τα πάντα και τζάμπα. Με την τακτική του «τώρα ή ποτέ», η συγκυβέρνηση δεν κρύβει λόγια στο νομοθετικό έργο όσον αφορά τα ταξικά συμφέροντα για τα οποία νομοθετεί.
Από την πλευρά της ΝΔ ο Δ. Σταμενίτης επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με γνώμονα την εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων, παρουσιάζοντας αυτήν την επιλογή ως φιλολαϊκή. «Επιβεβαιώθηκε - είπε - η ισχυρή πολιτική βούληση της κυβέρνησης να ανοίξει ένα πολύπλοκο και σύνθετο θέμα που καμία κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια δεν τόλμησε να αντιμετωπίσει. Αυτή η αδράνεια και ατολμία είχε τα εξής άμεσα αποτελέσματα (...) την ιδιότυπη ομηρία χιλιάδων συμπολιτών μας που δεν μπορούσαν να ασκήσουν τα περιουσιακά τους δικαιώματα (...) τη δημιουργία φυλάκων διαφθοράς σε βαθμίδες της δημόσιας διοίκησης που εμπλέκονται στη διαδικασία χαρακτηρισμού των όρων χρήσης δημόσιας και ιδιωτικής γης». Κατά τον εισηγητή της ΝΔ, «το νομοσχέδιο αυτό εισηγείται την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και περιβάλλοντος».
Από τον ΣΥΡΙΖΑ η Αικατερίνη Ιγγλέζη είπε ότι «η κατ' άρθρον συζήτηση ενός νομοσχεδίου τόσο πυκνού, όπου κάθε άρθρο έχει άπειρες παραγράφους και σε κάθε παράγραφο εισάγονται δεκάδες ρυθμίσεις - πολλές απ' αυτές φωτογραφικές - δεν είναι μόνο φωτογραφική, αλλά και πρακτικά αδύνατη, αφού θα χρειάζονταν ώρες σε κάθε εισηγητή μόνο για να τις περιγράψει, πόσο μάλλον για να τις σχολιάσει. Ταυτόχρονα, αν και με κάποιες διατάξεις θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, το γενικότερο πλαίσιο και η φιλοσοφία του νομοσχεδίου κάνουν αυτή την επιλογή ανέφικτη».
Ο Χρήστος Γκόκας, από το ΠΑΣΟΚ, στήριξε το νομοσχέδιο λέγοντας ότι «περιλαμβάνει σημαντικές διατάξεις με τις οποίες αναδεικνύονται κατ' αρχήν τα περιουσιακά δικαιώματα πολιτών (...) ενδυναμώνονται μικροί και εγκαταλελειμμένοι οικισμοί και παρέχονται προοπτικές αναζωογόνησης και αναθέρμανσης της οικονομικής ζωής στην περιφέρεια».
Από τους Ανεξάρτητους Ελληνες ο Κωνσταντίνος Δαμαβολίτης εξέφρασε τη γενική συμφωνία με το πνεύμα του νομοσχεδίου και ενστάσεις για επιμέρους άρθρα: «Εχει καλά πράγματα το νομοσχέδιο, όμως για αυτά τα βασικά, κάποια στιγμή μπορεί να μας κρίνει η ιστορία».
Από τη Δημοκρατική Αριστερά ο Νικόλαος Τσούκαλης είπε ότι «στα περισσότερα άρθρα δεν θα πούμε "ΟΧΙ". Θα καταθέσουμε κατάλογο σε ποια άρθρα ακριβώς θα πούμε "ΟΧΙ"».