Τρίτη 22 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΧΕΣΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ - ΗΠΑ
Οξυνση ανταγωνισμού πίσω από τις παρακολουθήσεις

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

«Τα θέματα δε θα λυθούν σε μια νύχτα», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκέλα Μέρκελ, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στις σχέσεις Βερολίνου - Ουάσιγκτον, σε μια καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τα σχετικά ρεπορτάζ, η Μέρκελ ανέφερε ότι θα χρειαστεί χρόνος προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ της Γερμανίας και των ΗΠΑ. Πρόσθεσε βέβαια ότι οι ΗΠΑ παραμένουν ένας από τους σημαντικότερους «εταίρους» της Γερμανίας και ότι το Βερολίνο επιδιώκει το διάλογο με την Ουάσιγκτον και ότι ίσως «με αυτό σιγά-σιγά να σημειωθεί πρόοδος», εξηγώντας ότι δεν πιστεύει στη γρήγορη επίλυση των διαφορών. Οι διαφορές, που είναι στοιχείο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, ήρθαν ακόμα πιο έντονα στο προσκήνιο με αφορμή την αποκάλυψη των παρακολουθήσεων από τις Αμερικανικές Μυστικές Υπηρεσίες ακόμα και του κινητού τηλεφώνου της Γερμανίδας καγκελαρίου και επίσης των διπλών πρακτόρων στο Βερολίνο που οδήγησε στην απέλαση του σταθμάρχη της CIA στη γερμανική πρωτεύουσα.

Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Γερμανίας υπάρχουν φωνές που ζητούν μια «συνάντηση κορυφής» μεταξύ Μέρκελ - Ομπάμα, για να συζητηθούν τα ζητήματα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ