Σάββατο 12 Ιούλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Με στρατηγική την «ενεργειακή ασφάλεια» της ΕΕ, πάνε για μεγάλες μπίζνες

Τη δεσπόζουσα θέση της ΕΕ στον ευρύτερο ζωτικό χώρο της Μεσογείου και σε ό,τι αφορά τις πηγές άντλησης υδρογονανθράκων και στα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας αναδεικνύει η υπουργική διάσκεψη που διοργανώθηκε χτες και προχτές στη Μάλτα με θέμα την «ασφάλεια εφοδιασμού φυσικού αερίου και το ρόλο της Μεσογείου». Στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Κομισιόν, τη Μάλτα και την Κύπρο, μετείχαν οι 28 υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ, ενώ σε αυτή είχαν προσκληθεί και υπουργοί ενέργειας των μεσογειακών χωρών (Μαρόκο, Αλγερία, Τυνησία, Αίγυπτος, Ιορδανία, Λίβανος, Παλαιστίνη και Τουρκία). Σύμφωνα με ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οι εργασίες του συνεδρίου εστιάστηκαν στην ανάγκη της ΕΕ να «διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές ενέργειας», αλλά και να αναδείξει την «προσφορά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η περιοχή της Μεσογείου στην ευρωπαϊκή στρατηγική για την ενεργειακή ασφάλεια».

Καλό μάρκετινγκ και κερδοφόρες προσφορές

Στην παρέμβασή του ο υπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης έδωσε την έμφαση στον ειδικό «εποικοδομητικό ρόλο» της Ελλάδας, για τη μετατροπή της χώρας σε «ενεργειακό κόμβο» με την «προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας και διευκολύνοντας τη ροή του φυσικού αερίου της Μεσογείου προς την Ευρώπη». Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα των αγωγών TAP και του ελληνοβουλγαρικού IGB, που «συνδέουν την Ανατολική Μεσόγειο με την Ευρώπη, ως έργα κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος». Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης με την προοπτική του αγωγού EastMed, που προωθούν η ΔΕΠΑ με το κυπριακό υπουργείο Ενέργειας. Παράλληλα, προανήγγειλε και νέες επιχειρηματικές συμπράξεις, λέγοντας ότι η ΔΕΠΑ «βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται με την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη περιοχή, με προοπτική ανάπτυξης του έργου από κοινού». Ο Γ. Μανιάτης εστίασε και στην προοπτική ανάδειξης της Ελλάδας ως χώρου άντλησης υδρογονανθράκων. Σε αυτό το πλαίσιο, σημείωσε ότι τα «αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που πραγματοποίησε η PGS και η ερμηνεία των στοιχείων από το BEICIP είναι εξαιρετικά υποσχόμενα». Αναφέρθηκε επίσης και στην πρόσφατη «παρουσίαση» του ενεργειακού χάρτη της χώρας που έγινε στο Λονδίνο, λέγοντας ότι ότι η προκήρυξη των διαγωνισμών, για τα 20 blocks («οικόπεδα»), στο Ιόνιο Πέλαγος και νότια της Κρήτης, θα «γίνει σύντομα».

Οι «προσφορές» των μονοπωλίων για τις έρευνες στις 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης αναμένονται το Μάρτη του 2015, ενώ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα ακολουθήσει ένα τρίμηνο για την αξιολόγηση των «προσφορών» τους. Οι κυβερνητικοί παράγοντες αποδίδουν το ενδιαφέρον των «επενδυτών» στις ισχυρές ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων, στην επείγουσα ανάγκη της ΕΕ για απεξάρτηση από εισαγωγές ενεργειακών πρώτων υλών και στη «συνέπεια» των ελληνικών Αρχών ως προς την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων. Να σημειωθεί ότι στην παρουσίαση που έγινε στο Λονδίνο συμμετείχαν τα μονοπώλια της ενέργειας όπως οι Exxon, Chevron, Total, Noble, Anadarco, BP, ENEL.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ