Στην επέτειο ανατροπής του Μούρσι
ΚΑΪΡΟ.--
Στρατοκρατούμενη πόλη θύμιζε χτες το Κάιρο καθώς τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού είχαν αποκλείσει νευραλγικά σημεία της πρωτεύουσας, με πρώτη την κεντρική πλατεία Ταχρίρ ενόψει διαδηλώσεων για την πρώτη επέτειο από την ανατροπή του πρώτου ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μούρσι, στις 3 Ιούλη 2013, από τον τότε αρχηγό του στρατού και νυν Πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατάρχη Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» που είχαν στηρίξει τον ανατραπέντα Πρόεδρο Μούρσι είχαν νωρίτερα κηρύξει την 3η Ιουλίου «Ημέρα Οργής», καλώντας τους υποστηρικτές τους να διαδηλώσουν σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Σε τρεις περιοχές του Καΐρου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων, για να διαλύσουν πλήθη συγκεντρωμένων, οι οποίοι προσπάθησαν να αποκλείσουν οδικούς άξονες. Από τις συγκρούσεις αυτές δεν έλειψαν τα θύματα, καθώς τρία άτομα σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στο Κάιρο μεταξύ διαδηλωτών και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ αναφέρθηκαν ταραχές στη συνοικία Μοχαντίσεν και στις φτωχογειτονιές Χαράμ και Ματερίγια.
Νωρίτερα, δύο υποστηρικτές των «Αδελφών Μουσουλμάνων» σκοτώθηκαν σε διαμέρισμα στο προάστιο Κερντάσα του Καΐρου, στην προσπάθειά τους να φτιάξουν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό.
Το ίδιο 24ωρο η «Διεθνής Αμνηστία», σε έκθεσή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Αίγυπτο, με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ανατροπή του πρώην Προέδρου Μούρσι, διαπιστώνει δραματική περιστολή των πολιτικών ελευθεριών, εκατοντάδες θανάτους διαδηλωτών από τις δυνάμεις Ασφαλείας, πάνω από 20.000 συλλήψεις υποστηρικτών των Αδελφών Μουσουλμάνων», θανάτους και βασανιστήρια ατόμων υπό κράτηση. Μάλιστα, σε χαρακτηριστικό σημείο της έκθεσής της η οργάνωση κατηγορεί τις σημερινές κρατικές Αρχές ότι χρησιμοποιούν σήμερα «ίδιες μεθόδους βασανιστηρίων όπως εκείνες του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ» που ανατράπηκε, με μαζικές διαδηλώσεις, το 2011.