Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διερευνάται η έξοδος στις «αγορές», δεδομένα τα αντιλαϊκά μέτρα

Στην κάλυψη μέρους του αποκαλούμενου «χρηματοδοτικού κενού» μέσω της εξόδου στις διεθνείς χρηματαγορές φέρεται να προσανατολίζεται η συγκυβέρνηση, ενόψει και της επίσημης διαβούλευσης με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΕΚΤ - ΔΝΤ) γύρω από την «ελάφρυνση» του κρατικού χρέους και τη «βιωσιμότητά» του. Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει την έκδοση νέου ομολόγου μεσοπρόθεσμης διάρκειας (μέχρι 7 έτη), με στόχο την άντληση δανειακών κεφαλαίων περίπου 3 δισ. ευρώ και σε συνέχεια της έκδοσης 3ετών τίτλων που διενεργήθηκε φέτος τον Απρίλη. Παρ' όλα αυτά, επισήμως η κυβέρνηση, με δήλωση της Σ. Βούλτεψη, εμφανίζεται να διαψεύδει - αν και μάλλον «χαλαρά» - τις πληροφορίες αυτές, σημειώνοντας ότι «η επόμενη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει όποτε χρειαστεί, από επιλογή και όχι από ανάγκη».

Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα και από την επιτυχή έκβαση του εγχειρήματος, η αντιλαϊκή επίθεση θα κλιμακωθεί με αφορμή και την υπόθεση «διευθέτησης» του ελληνικού κρατικού χρέους, ζήτημα το οποίο αναμένεται να τεθεί στο πλαίσιο της αυριανής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ), στην οποία θα μετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ.

«Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν αφήσει πίσω το σχέδιο διάσωσης, η Ελλάδα έκανε πρόσφατα μια πρώτη "δοκιμαστική έξοδο" στις αγορές και η Κύπρος προτίθεται να προχωρήσει σε δανεισμό από επενδυτές πριν από τα προβλεπόμενα στο χρονοδιάγραμμα», δήλωσε χτες ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων - ο «επενδυτικός βραχίονας» της ΕΕ - Β. Χόγερ. Σύμφωνα με τον ίδιο, τόσο η Γαλλία όσο και η Ιταλία, καθώς και τα άλλα κράτη της ΕΕ θα «συνεχίσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους».

Εν τω μεταξύ, ο απερχόμενος επικεφαλής της ομάδας των σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χ. Σβόμποντα, σε χτεσινές δηλώσεις του, έβαλε ζήτημα «ερμηνείας» των δημοσιονομικών κανόνων που ισχύουν στην ΕΕ, προκειμένου, όπως είπε, να εξυπηρετηθεί το αίτημα της Ιταλίας (η οποία παραλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ στο β' εξάμηνο του 2014) για επικέντρωση σε «αναπτυξιακή πολιτική». Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι «προσπαθούμε να διατυπώσουμε ένα κείμενο για το πώς το Σύμφωνο Σταθερότητας μπορεί να γίνει πιο ευέλικτο χωρίς να παραιτηθούμε από το μακροπρόθεσμο σχέδιο να μειώσουμε τα χρέη».

Εκδοση έντοκων γραμματίων

Σε νέο βραχυπρόθεσμο κρατικό δανεισμό, ύψους 1,3 δισ. ευρώ από τις ντόπιες τράπεζες, προσέφυγε χτες το υπουργείο Οικονομικών, μέσω δημοπρασίας εντόκων γραμματίων, διάρκειας 13 εβδομάδων. Το μέσο επιτόκιο, στη βάση των «προσφορών» που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες, διαμορφώθηκε σε 1,8% από 2,13% στην προηγούμενη αντίστοιχη έκδοση το Μάη του 2014. Η «υποχώρηση» του επιτοκίου συνδέεται και με τις πρόσφατες εξελίξεις στη χρηματαγορά, ως αποτέλεσμα της μείωσης των παρεμβατικών επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ