Τετάρτη 18 Ιούνη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΙΝΑ
Υπογράφτηκε μεγάλη ενεργειακή συμφωνία

Από τη συνάντηση Κάμερον - Κεκιάνγκ
Από τη συνάντηση Κάμερον - Κεκιάνγκ
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία πραγματοποιεί από τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κεκιάνγκ, ο οποίος είχε συναντήσεις με τη βασίλισσα Ελισάβετ και τον ομόλογό του, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ συμμετείχε σε υπουργική σύσκεψη και φόρουμ επιχειρηματιών. Ενδιαφέρον έχει ότι σε μια από τις συναντήσεις παραβρέθηκε και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Τον Κινέζο πρωθυπουργό συνοδεύουν 200 επιχειρηματίες, ενώ χτες υπογράφτηκε συμφωνία 20ετούς διάρκειας ανάμεσα στην κινεζική κρατική πετρελαϊκή εταιρεία CNOOC και τη βρετανική ΒΡ, για προμήθεια της Κίνας με υγροποιημένο φυσικό αέριο. Η συμφωνία είναι αξίας 23,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων και το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα έχει τελικό προορισμό τη Νοτιοανατολική Κίνα.

Επίσης, ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από την Κινεζική Τράπεζα Ανάπτυξης για την πυρηνική τεχνολογία στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τις τηλεπικοινωνίες και την υπερταχεία High Spead 2, όπου σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 20 δισ. δολάρια.

Η επίσκεψη του Κινέζου αξιωματούχου είναι η πρώτη μετά το πάγωμα των σχέσεων το 2012, όταν ο Κάμερον συναντήθηκε με τον πολέμιο της Κίνας, ηγέτη του Θιβέτ, Δαλάι Λάμα. Τότε η Κίνα είχε έντονα διαμαρτυρηθεί ενώ τώρα ο Κινέζος πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρέπει να ξεπεραστούν οι παρεξηγήσεις προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικές σχέσεις.

Το στίγμα των στόχων της επίσκεψης δόθηκε με άρθρο του Κεκιάνγκ τη Δευτέρα στην εφημερίδα «Τimes», όπου σημείωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να εμβαθύνει τη διμερή συνεργασία σε διάφορα πεδία και να δοθεί ώθηση ιδιαίτερα στην ανάπτυξη κοινών προγραμμάτων στις νέες τεχνολογίες, στο χρηματοπιστωτικό τομέα, στην Ενέργεια και στην περιβαλλοντολογική προστασία, όπου, όπως σημειώνει, η Βρετανία πρωτοπορεί. Στο ίδιο άρθρο προβάλλει ιδιαίτερα τις μεταρρυθμίσεις που γίνονται στην Κίνα (δηλαδή την εμβάθυνση των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής) ως ευκαιρία για ξένες επενδύσεις. Υπογραμμίζει ταυτόχρονα ότι στις προτεραιότητες της χώρας του είναι η βιομηχανοποίηση, η αστικοποίηση και ο εκσυγχρονισμός υποδομών, ενώ αν και ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται για την επόμενη χρονιά (7,5% του ΑΕΠ) χαμηλότερος από προηγούμενα έτη, διατηρείται η σταθερή πορεία της Κίνας.

Επίσης, η βρετανική πλευρά προσέφερε διευκόλυνση παροχής βίζας για Κινέζους τουρίστες, που θα περιλαμβάνει και τις άλλες χώρες της ΕΕ, μέσω της ένταξης στη Συμφωνία Σένγκεν. Το ζήτημα αυτό απασχολεί τον τουριστικό κλάδο που βλέπει περιθώρια ανάπτυξης και ικανοποιεί ένα αίτημα της κινεζικής πλευράς.

Οπως συμβαίνει συνήθως, Θιβετιανοί είχαν προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την επίσκεψη του Κινέζου πρωθυπουργού. Η περιοδεία του Κινέζου αξιωματούχου περιλαμβάνει και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ αύριο Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Με τον Κινέζο πρωθυπουργό συναντήθηκε ο Βλ. Πούτιν(2019-09-19 00:00:00.0)
Διακήρυξη για «στρατηγική εταιρική σχέση»(2015-10-23 00:00:00.0)
Συμφωνίες σε πολλούς τομείς(2015-07-02 00:00:00.0)
Τριήμερη επίσκεψη Κινέζου πρωθυπουργού(2013-11-26 00:00:00.0)
Η Ενέργεια στο επίκεντρο των επαφών(2013-10-24 00:00:00.0)
Συνάντηση με θέμα την ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας(2013-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ